Gisele Bundchen a családja miatt nem lett anorexiás

2007.01.22. 15:05
Gisele Bundchen szerint az anorexia nervosa azokat a modelleket sújtja, akiket nem támogat a családjuk. A topmodell elmondta, 14 éves volt, amikor először volt távol az otthonától és Japánban dolgozott, de nem került válságba.

Gisele Bundchen úgy tartja, a modelleknél az étkezési zavar nem a divatipar nyomása miatt alakul ki, hanem a családi kötelékek felelősek érte. A topmodellt is megkérdezték arról a vitáról, amelyet a sok modellt érintő anorexia nervosáról és bulímiáról folytat a divatszakma.

Erős alapok

Gisele Bundchen

Leonardo DiCaprio volt menyasszonya úgy gondolja, arról nem a modellügynökök tehetnek arról, ha a szakmában dolgozó lányok testképzavarral küszködnek, és kényszeresen éheztetik magukat. „Nekem kiegyensúlyozott a kapcsolatom a családommal, erős alapokat kaptam otthonról, ezért nem szenvedtem soha anorexiától” – magyarázta a 26 éves modell.

A brazil származású Gisele Bundchent azért is kérdezték erről a problémáról, mert a brazil sajtó kiemelten kezeli témát azóta, hogy az elmúlt hónapokban négy modell halt meg, miután a szervezetük nem bírta tovább a huzamosabb ideig tartó éhezést. A brazilok szappanoperát is készítettek a modellszakmában dolgozó nők táplálkozási zavarairól.

Saláta-light kóla, alma-paradicsom

A 21 éves, szintén brazil származású Ana Carolina Reston azok közé a modellek közé tartozott, akik a karrierjük érdekében éheztették magukat. A lány 40 kilogrammra fogyasztotta magát, és amikor kórházba került, mesterséges táplálással sem tudták megmenteni az életét Kolléganőjével, Luisel Ramosszal néhány hónappal korábban szívinfarktus végzett. A 22 éves modell hónapokig csak nyers salátát és diétás kólát vett magához. Azelőtt pedig csak almát és paradicsomot evett, hogy tartani tudja, amúgy egyre fogyatkozó súlyát.

2006

„Köztudott, hogy egy modellnek soványnak kell lenniük, de a karcsúság nem jelenti azt, hogy éhezni, és anorexiásnak kell lenni. Ennek a betegségnek lelki okai vannak” – mondta Gisele Bundchen, aki elmondása szerint 14 éves volt, amikor először volt távol a családjától, hogy modellmunkát vállaljon Japánban, de a családja akkor is fontos lelki támaszt nyújtott neki. „Ha távol vagy az otthonodtól, de végig érzed, hogy mindenben támogatnak, nem kerülsz válságba.”

Egészségesen vékony

A divatszakma folyamatosan reagál a testképzavar problémájára. Elsőként a tavaly szeptemberi Madridi Divathetet megelőző castingokon zárták ki azokat a modelleket, akik túl soványak voltak, és a kollekciókat csak egészségesen vékony modellek mutathatták be. A spanyolok célja ezzel többek közt az volt, hogy a modellek figyelmét is felhívják arra, a szakmájukért az egészségüket ne kockáztassák. Azt már Gisele Bundchenen kívül is jó néhányan felvetették már, hogy az anorexia nervosa elsődleges oka az emberi kapcsolatokban keresendő.