A média figyelmétől kísérve akar meghalni a brit valóságshow-sztár Jade Goody. A 2002-es Big Brotherben feltűnt nő a News of the World vasárnapi számában árulta el, hogy rákja gyógyíthatatlan, és a legjobb esetben néhány hónapja van még hátra. A kétgyerekes anya attól retteg, hogy négy- és ötéves fiai emlékezni sem fognak rá. Halála előtt azonban még hozzámegy barátjához, az esküvő jogait pedig jó pénzért adta el, hogy ezzel is gondoskodhasson családja jövőjéről.

A 27 éves Jade Goody életének szinte minden eseményét kamerák előtt élte, mióta 2002-ben megjelent az angol Big Brotherben. 2008 nyarán derült ki, hogy rákos, majd pénteken az is, hogy az eddigi kemoterápia ellenére a betegség továbbterjedt. Mint a News of the Worldnek elmondta, egyszerre sújtotta le és dühítette, amikor orvosai közölték vele, a kezelések ellenére rákja több belső szervében is áttéteket képzett, és már legfeljebb csak pár hónapja lehet. "Nem kaptam levegőt, amikor megmondták. Zokogtam, majd azt kérdeztem: Nem tudnak segíteni?" - mondta el a nő a lap vasárnapi számában megjelent interjúban. "Amint Jack megtudta, hogy meg fogok halni, azt mondta: összeházasodunk”. A vőlegény, a 21 éves Jack Tweedy Valentin-napon, Goody kórházi ágya előtt állva kérte meg haldokló barátnője kezét. Az esküvőt egy exkluzív szerződés értelmében egy bulvárlap filmesei filmre veszik – mint szóvivője elmondta: „Jade most már tudja, hogy kevés ideje van hátra, de úgy döntött, addig még minden eszközt megragad, hogy minél több pénzt tudjon keresni a családjának, hogy biztonságban hagyja itt őket”.

bm goody def5199 04

Goodyt eddig kemoterápiával próbálták megmenteni, ezért kihullott a haja. Nemcsak Jacket, a leendő férjét hagyja majd itt, hanem egy korábbi kapcsolatából született két fiát, a négy éves Freddie-t és az öt éves Bobbyt is. „Csak azt akarom tudni, miért nem adott nekem az Isten még egy kis időt a gyerekeimmel. Csak egy kicsit – csak hogy halljam még őket nevetni, hogy lássam, hogy boldogak, hogy hosszú levelekben írhassam meg nekik, ki voltam és mennyire szerettem őket, és mennyi mindent csináltunk együtt. Mert lehet, hogy el fognak felejteni, és ezt a gondolatot nem bírom elviselni”. Goody ezért úgy döntött, emlékdobozt készít a két kisfiúnak, amibe mindenfélét összegyűjt nekik „amelyek majd felidézik, hogy milyen volt együtt, ez talán segít majd nekik, hogy emlékezzenek rám, mikor felnőttek" - mondta a lány a lapnak.

Az egykori fogorvosi asszisztens 2002-ben lett tévéceleb a brit Big Brotherben. Egy ideig gúny tárgya volt kaotikus jelenései miatt, és mert az általános tudása is jócskán hagyott kívánnivalót maga után: számára például újdonság volt, hogy Rio de Janeiro nem egy személy, hanem egy város. Mindezek ellenére azonban mégis népszerű lett, szereplései révén pedig a bulvárlapok sztárja is, és hírnevét ügyesen kamatoztatta. Kisebb vagyont is összehozott egy saját CD-vel, egy parfümmel, és még számos más tévéshow-val is. 2007-ben azonban megtört a róla kialakult kedvező kép.

A Channel 4 brit tévé sikerei nyomán beválogatta Goodyt és anyját a Celebrity Big Brother című különkiadásba is, ahol aztán rasszista kijelentéseket tettek egy másik lakóra, a híres indiai filmszínésznőre, Shilpa Shettyre. Goody egyebek mellett következetesen Pita Shilpának nevezte Bollywood nemzetközi sztárját, megkérdezte tőle, hogy hazájában "valami kunyhóban" él-e, egy alkalommal pedig nem akarta megenni ő és az anyja az általa készített, indiai módra sütött csirkét, mert Shetty kezével megérintette a húst. Azt is hozzávágták a színésznőhöz, hogy menjen haza, gúny tárgyává tették angol kiejtését, az egyik lakótárs pedig azt találta mondani az egyébként dúsgazdag filmcsillagnak, hogy "ráférne egy nap a nyomortanyán".

bm indiabb def5148 12

Az eset politikai és diplomáciai bonyodalmakat okozott, Nagy-Britanniában a miniszterelnök is felszólalt a tévében elburjánzó rasszizmus ellen, az angol pénzügyminiszternek pedig egy indiai látogatásakor a valóságshow miatt kellett magyarázkodnia. A csatorna több mint negyvenezer tiltakozó levelet kapott, a valóságshow legnagyobb szponzora, Anglia piacvezető mobiltelefon-kiskereskedelmi cége, a Carphone Warehouse azonnali hatállyal felmondta a műsorral kötött szerződését.

Goody megbánta már, amit akkor tett, és hogy megpróbálja visszanyerni népszerűségét, beleegyezett, hogy részt vesz a Big Brother indiai verziójában. A Big Boss című show 2008 nyarán indult, műsorvezetőként természetesen Shilpa Shettyvel. A sors különös visszavágásaként pedig Goody éppen ennek a shownak az egyik adásában, a kamerák előtt tudta meg, hogy méhnyakrákja van. A nő ekkor azonnal hazautazott, hogy kemoterápiás és besugárzásos kezelésekkel megpróbálják megfékezni a betegséget, de a múlt heti vizsgálatok kimutatták: áttétek képződtek a májában, a nyirokcsomóiban és a bélrendszerében, az orvosok pedig ez alapján úgy látják, legfeljebb pár hónapja lehet hátra.

A tervezett esküvő kapcsán a sajtó a vőlegényt, a 21 éves Jack Tweedyt sem kímélte: róla például kiderítették, hogy egy 16 éves fiú megtámadásért másfél évig volt börtönben. Ennek kapcsán újfent nyilvánosságra került, hogy Goody maga is nehéz családi körülmények közt nőtt fel: apját rablásért ítélték el, míg anyja egy baleset következtében félig megvakult.