horoszkóp

Illuminált kosztümösök és botoxos városvédők

2005.04.29. 11:28
Szalontai Szilvia az angyalföldi parkokat kedveli a legjobban, Gianni Annoni a budai Várat és a Dunát, a többi vendég közt pedig van, aki a csencselő arabokkal hitelesített Keleti Pályaudvart. A Gozsdu udvar felújítását ünneplő partin jártunk, és a kedvenc budapesti városrészeikről kérdeztük a korabeli jelmezben borozó vendégeket.

"Lenne egy üzleti elgondolásom. Szeretnék a környéken egy századelőt idéző cukrászdát nyitni, ahol tradicionális receptek alapján készülnének a sütemények. Kati vagyok, téhával írom a keresztnevem" - adta át névjegykártyáját egy bézs nadrágkosztümös, lazacszínűre maszkírozott nő a mondatánál is irritálóbb hanghordozással, majd belekarolva beszélgetőpartnerébe, és befelé indultak a Gozsdu udvarban. Az Unesco világörökségi listáján szereplő udvar bejárata előtt biztonsági őrök, fáklyák, és túlnyomórészt fekete zakós üzletemberek álltak azt ünnepelve, hogy az udvart a külföldi befektetőkből álló Autóker Holding befektetői felújítják.

Giccs és Gozsdu-történet

Tekintse meg képeinket!
"Nyitott vásárlóutca lesz itt. Üzletek, és kávéházak létesülnek, olyan lesz, mint Párizs" - gesztikulált rozéval a kezében egy botoxtól feszes arcú hatvanas nő az udvar azon szekciójában, amelybe a hangulatos kert látszata érdekében műfüvet installáltak, és egy gótikus vízköpőre emlékeztető kőszobrot állítottak. A helyszínnek ez a része a Mary Poppins című film díszletére hasonlított, de a kerten túl lerobbant, illetve ledózerolt lakóházak, daruk és szemeteskonténerek álltak.

A 4800 négyzetméteres udvarláncot egyébként hét épület és hat udvar alkotja, amelyet 1900-ban terveztetett Gozsdu Manó (a román származású Emanuil Gojdu), akinek egyik legfontosabb célja volt a magyarországi román kultúra támogatása. A Király és a Dob utcát összekötő komplexumban valaha üzletek létesültek, majd az ötvenes években államosították. A rendszerváltás után sokan láttak lehetőségeket az időközben kísértetiessé váló passzázsban. Két éve Magyarország és Románia megállapodott arról, hogy a két állam itt hozza létre az Európai Intézetet. Idén tavasszal mégis az Autóker kezdi meg az átépítést nyolcmilliárd forintból.

Lazac, boa és Szalontai Szilvia

Egyelőre nem világos, hogyan, ezért a színpad és az ételek környékén lecsapunk egy originál városvédőre. "Az értékek átmentése lenne a lényeg" - válaszolta Ráday Mihály művészettörténész, miközben társasága a görög salátát indult átmenteni. "Nem tartom jó ötletnek, amikor egy régi épületet felújítása után a XXI. század stílusának nyomait is fel lehet fedezni. Remélem, a felújítás után a komplexum hasonló lesz, mint amilyen eredeti állapotában volt " - folytatta Ráday az omladozó boltíveket figyelve, majd a kerület udvaraiban található kocsmákról kezdtünk beszélgetni, amíg a Cotton Club Singers el nem kezdte volna a koncertet. Ekkor az a különös dolog történt, hogy a vendégek falkákban indultak a színpad melletti vacsoraasztal felé, és a tányérjukat bravúrosan felpúpozták lazacos salátával és fekete olívabogyókkal. "Ez jót tesz a bőrnek" - magyarázta egy boás nő a bogyókra utalva, mialatt az énekesek egy Frank Sinatra-dalba kezdtek. A pódium környékén egyre nagyobb torlódás alakult ki. A vendégek közt araszolt Szalontai Szilvia, aki fekete zakós és hajú barátjával együtt a blackjack-asztal felé igyekezett.

"Gyönyörű ez a kerület, de én a tizenharmadikat jobban szeretem, mert ott élek egy ideje. A sokoldalúsága miatt szép. Hangulatosak az épületek, nagyok a terek, és rengeteg a park" - mondta az énekesnő, aki ezen kívül Liszt Ferenc-tér rajongónak vallotta magát, majd továbbindult. Elhaladt egy kis helyiség mellett, amely valaha üzlet lehetett, de ezúttal a süteményrészleg. Mögötte egy férfi kis híján beleszaladt az ajtóhoz állított fáklyába, de végül sértetlen maradt a húszas évek bohózatait idéző kockás zakója.

Hippolyt, Gianni és a vár

Klikk a képre!
A leghátsó udvarban a romos falra vetítették a Hippolyt, a lakájt, de Mimi Kolibri báros táncjelenetete után többen felálltak, és a kaszinó felé indultak. Az egyik asztalnál Gianni Annoni állt, egyik kezében zseton, másikban fehérbor. "Budapesten a Dunát és a Dunapartot szeretem a leginkább, meg persze a Várat és a Halászbástyát. De ha felújítják ezt az udvart, lekörözi az egyedi európai épületeket is" -jósolta Gianni, akinek véleményével a Cotton Club Singers énekesnői is egyetértettek. "A Vár és az Andrássy út az a két hely, amelyikhez a legtöbb szép emlék fűz" - mondta Kozma Orsi egy boltív alatt.

"Számomra pedig a Kosztolányi Dezső tér környéke meghatározó" - csatlakozott a szőke Szűcs Gabi, miközben a beszélgetésünket ad hoc hallgató huszonéves barkós menedzser hozzátette, ami őt illeti, a Keleti Pályaudvar a kedvenc helye. "Taxisok verekednek, gagyiboltosok ölik egymást, arabok csencselnek, nincs is izgalmasabb környék. Miért nem arról írsz inkább? - kérdezte gúnyosan. Az itteni társaságnál kétségkívül izgalmasabb, de mégsem vágytunk arra a terepre. "Világörökségi területté nyilvánítanám a nyolcadik kerület bombanyomos házfalait" - szólt közbe egy ismerőse, de nem voltunk igazán büszkék arra, hogy sikerült vitát kezdeményezni a lokálpatrióták közt. Annál inkább az illuminált üzletasszonyokra, akik viccből korabeli jelmezbe öltöztek, ám mégsem öntötték le ruhájukat vörösborral.