Grace Kelly monacói nagyhercegnő el akart válni III. Rainier hercegtől, de attól tartott, hogy elszakítják gyermekeitől. A színésznő a halála előtt egy magyar származású rendezőnél keresett vigaszt.
Grace, a csalódott hercegnő címmel jelent meg újabb életrajz Franciaországban az amerikai színésznőből lett monacói nagyhercegnőről, Grace Kellyről. Szerzője Joanna Spencer, aki állítólag jól ismerte a könyv szereplőit.

Grace el akart válni

Az írónő a könyvben megerősíti azt a korábban elterjedt hírt, miszerint Grace el akart válni férjétől, és egy fiatal rendezővel szándékozott kárpótolni magát az elvesztegetett évekért, színészi pályájának félbeszakadásáért. Az asszony csalódott férjében, III. Rainier hercegben, mert túl hideg volt, valamint túlságosan elfoglalták uralkodói és üzleti ügyei.

Már a 70-es években elkezdett sóvárogni egy másfajta élet után, ezért kereste fel titokban az amerikai ügyvédeket, hogy megtudja, válás esetén kinél maradhatnak a gyerekek. Sajnos, 1956. április 19-én megkötött házasságuk előtt pár órával olyan szerződést írtak alá, amely egyértelműen az apát tette kedvezményezettnek. Grace pedig a végsőkig ragaszkodott gyermekeihez. Keserűségét fokozta, hogy olyan pletykák jutottak el hozzá, hogy férje időnként másnál keres vigasztalást - idézett a könyvből a milánói Corriere della Sera című napilap.

Magányos volt férje mellett

Klikk a képre!
Grace abban az időben bevallotta egy barátjának, hogy "várja a mesebeli herceget, aki kiszakítja magányából és visszaviszi a civilizációba". Panaszkodott, hogy férje egyáltalán nem törődik vele, nem érdekli az ő élete. Rainier unokaöccse - a könyv szerint - egyetértett ezzel. "Nagybátyám gyakran türelmetlen volt a hercegnővel a nyilvánosság előtt. De ő sohasem mondott neki ellent, és nem is válaszolt ugyanabban a hangnemben - nyilatkozta az unokaöccs."

Árulónak nevezték

A házastársak közötti harmónia akkor bomlott fel, amikor Alfred Hitchock - aki számos filmjében szerepeltette a színésznőt, köztük a Gyilkosság telefonhívásra, és a Hátsó ablak című alkotásokban - 1962-ben felkérte, hogy legyen Sean Connery partnere a Marnie-ban. Grace lelkesen elfogadta a felkínált szerepet, de amikor a dolog kitudódott, a reagálás enyhén szólva "középkori" volt.

A monacóiak "az amerikai nő árulásáról" kiabáltak, de negatív véleményt mondott Charles de Gaulle tábornok, francia elnök is, akinek pedig akkor éppen vitái voltak a herceggel Monaco adókedvezményei miatt. Még XXIII. János pápa is tudatta, hogy nem tartja illő dolognak a hercegnő visszatérését a filmhez. Rainier úgy érezte, hogy az adott helyzetben ő sem adhatja beleegyezését. Grace depresszióba esett, és a szerepet Tippi Hedren kapta meg. A házaspár kapcsolata folyamatosan romlott, és a hercegnő mind több időt töltött Párizsban, ahol gyermekei tanultak.

Magyar rendező volt a szeretője?

Aztán rövid időre magához tért, jobb hangulatba került, hála néhány irodalmi estnek, és egy harminc éves, vonzó magyar származású rendezőnek, Robert Dornhelmnek, aki az udvar merev szabályaitól eltérő, laza légkört teremtett körülötte - írja a könyv. Szeretők voltak? A könyvben az írónő Philippe Junot, Karolina hercegnő első férjének szavaival válaszol: "Soha nem tudtam meg. De csodálkoznék, ha nem lettek volna azok. Grace 46 évesen is csaknem olyan szép volt, mint amikor 20 évesen mindenkit meghódított. A perzsa sahtól kezdve, a New York-i eliten át, filmbéli partnereiig, megőrültek érte a férfiak. Clark Gable eleinte túl fiatalnak tartotta, aztán mégis megégette magát, Pierre Aumont valósággal elvesztette miatta a fejét, Bing Crosby pedig feleségül akarta venni..."

Grace Kelly 1929-ben született Philadelphiában és 1982-ben halt meg autóbalesetben.