Magánrepülőikkel szennyeznek a zöldnek álcázott celebek

2006.10.27. 10:50
A magánrepülő olyan státuszszimbólum, ami egy celebritás számára szinte elengedhetetlen. De hogy jön ez össze az oly szívesen reklámozott környezettudatossággal?

A hibrid meghajtású autók környezetkímlélőek, környezetet kímélni pedig trendi, ezért Hollywoodban, a jófejségi faktort magasan figyelembe vevő celebritások közt nagy divat egy-egy ilyen jármű birtoklása. Persze vannak olyan távok, amikre már nem elég az autó: sokáig tartana, ha celeb létünkre ezzel ingáznánk a forgatási helyszínek, díjátadók, vagy a csajunk szülését kormányőrizettel biztosító afrikai országok közt. Ezekre a nagy távolságokra találták fel a repülőt, a repülők üzemeltetésére pedig a légitársaságokat. Csakhogy légitársasággal utazni viszont egyáltalán nem státuszszimbólum.

A TMZ.com összeállítása szerint Julia Roberts, Jennifer Lopez vagy Brad Pitt például dícséretesen környezetkímélőek, amíg autóban ülnek. Hosszabb távra azonban szívesebben indulnak magánrepülőgéppel, ami szintén státuszszimbólum, környezetkímélőnek azonban nem nevezhető.

Julia Roberts a Toyota Prius nevű hibridjét vezeti, ami 60 mérföldet tesz meg egy gallon benzinnel, ez pedig egy normál autó fogyasztásának alig fele. A színésznő ugyanakkor 1749 mérföldet röpködött Chicago és Los Angeles közt magánrepülőjén, ami 2100 gallon repülőgép-üzemanyagot feltételez, ezzel pedig kishíján körbeautózhatta volna a Földet.

Jennifer Lopeznél is érzünk némi álságos indíttatást, amikor a szintén Priust birtokló énekesnő Los Angeles-New York távon 2750 gallon üzemanyagot tankolt el a magánröpcsibe. Ez 45 ezer mérföldre lett volna elég autóval.

Clooney Tangója

George Clooney egy Tango márkájú elektromos autóval jófejkedik, egy töltéssel 135 mérföldet autókázhat. Egy 5500 kilométeres Los Angeles-Tokyo repülőúton azonban 7000 gallon üzemanyagot használ el a magánrepülője, amiből a szuper-takarékos Tangóval ötvenhétszer járhatná meg oda-vissza a Csendes-óceán medrét. A TMZ.com megkeresésére Clooney sajtósa, Stan Rosenfeld azzal védekezett: "Meg kell érteniük, hogy bizonyos embereknek szükségük van a magánközlekedésre".

Repülőző házaspár

Brad Pitt és Angelina Jolie a Prius mellett több más a Los Angeles-Namíbia távon 9400 mérföldet repült, ami 11 ezer gallon repülő-üzemanyagot igényelt. Ezzel egy Prius a Holdra is elmegy.

Leonardo DiCaprio ehhez képest üdítő kivétel: amellett, hogy szintén Priust vezet, csak olyankor használja a magánrepülőt, ha máshogy nem tudja megoldani az utazást. Egyébként azonban nem derogál neki repülőjegyet venni.

A Velvet hipokrita-különdíjasa a Jamiroquay arca, Jay Kay, aki köztudottan imádja a nagy fogyasztású sportautókat, van is neki négy Ferrarija, amikkel saját magán-autóversenypályáján gyorsulgat szabadidejében. Ez persze még nem volna baj, csak hát erre a nem környezetkímélő hobbira olyan dalokból jöttek neki össze a milliók, amikben még aggódott, hogy végveszélyben a Föld.