'A képernyőre dráma kell'

dns
2004.12.21. 09:47
Liptay Claudia helyettese, Gyárfás Dorka nagyon kedveli műsorvezető társát, Havas Henriket. A TV2 Mokka című műsorának új arca azért is csodálja a cinikus Havast, mert drámai helyzeteket tud teremteni. Ha tehetné, a Mokka állandó műsorvezetője lenne.

"Nekem Havas Henrik szimpatikus" - kezdett bele a Mokka című műsorral kapcsolatos élményeibe Dorka, akit a műsorban, annak arculata miatt Gyárfás Dórának hívnak - "Először a TV2 bejáratánál találkoztunk, jóval a műsor indulása előtt. Érdeklődően nézett rám, amikor bemutatkoztam. Az ember érzi, hogy ha valaki csak ránéz, de nem figyel rá, vagy amikor mélyen a szemébe néz. Velem az utóbbi történt. A műsorban sem félnem a híres cinizmusától."

Mélyvíz a Mokka

Havas ideiglenes műsorvezető társa a külföldön nyaraló Liptai Claudiát helyettesítette két héten át. Gyárfás Dóra úgy tartja, ez a műsor számára az igazi mélyvíz, noha évekkel ezelőtt az akkor még Z+-nak nevezett Viva műsorvezetője volt, és azóta is időnként feltűnik a képernyőn. Arra viszont már kevesen emlékeznek, hogy a kilencvenes években a Most! című kulturális műsorban próbálta ki magát először. Nem lehetett több tizennégy évesnél.

"Általában szerencsém van a munkáimmal. Korábban jelentkeztem Sváby Andrásnál, az Interaktív vezetőjénél (a produkció műsorai a Napló, a Megasztár és a Mokka). A Mokkába végül úgy kerültem be, hogy helyetteseket kerestek. Próbaműsort kellett készítenem M. Kiss Csabával. Ezután erősítették meg, hogy Csaba Havas helyettese lesz, én pedig Claudiáé"- mondta a műsorvezető.

Menzel és adrenalin

A Mokka előtt Gyárfás Dóra már dolgozott a csatornánál. A Napló című műsorban néhány riportját bemutatták.

"Az interjúk közelebb állnak hozzám. Már kora reggel nagyon friss voltam, amikor Jiri Menzelt vártam a stúdióban. Nagyon élveztem Bakács Tiborral interjúzni, bár utólag azt mondom, kérdezhettem volna keményebbeket is" - mondta Gyárfás Dóra, aki Claudiánál szívesebben vállal közéleti és politikai témájú beszélgetéseket is.

A műsor előtti este

"Egy percig sem gondolkoznék, ha felajánlanák, hogy állandó műsorvezető legyek. A műsor előtti estén már többynire csak a másnapi témákon pörög az agyam. A barátomra is kevesebb idő jut ilyenkor, lelkiismeret-furdalásom van emiatt" - vallotta be Claudia helyettese. Gyárfás Dóra fél éve van együtt kedvesével, akinek kilétét nem osztja meg a nyilvánossággal.

#alt#
Gyárfás Dóra
"Mindketten elfoglaltak vagyunk. Néha együtt tudunk ebédelni, de van, amikor csak esténként és hétvégén tudunk együtt lenni. De egyik nap valami ürüggyel felkelt velem hajnalban, amikor indultam a tévébe. Ez nagyon meghatott, és már akkor vártam az estét" - mondta a műsorvezető, aki a Mokka adása után a Rádió Café 98.6 szerkesztőségébe indul interjúkat készíteni, és szerkeszteni.

"Havas csinálja jól. A műsor után hazamegy lepihenni egy kicsit, én viszont rohanok a többi munkám után. Délelőttönként többnyire részt veszek egy sajtóvetítésen. Amióta a Mokkát vezetem, úgy mérem le a film értékét, hogy elalszom-e rajta, vagy sem. Legutóbb egy három órás filmet néztem meg Ray Charles életéről, és nem aludtam bele. Remek alkotás."

Feszültségkeltés

Gyárfás Dóra élő rádióinterjúin és műsorain kívül filmes témákban ír cikkeket. A szakmai tapasztalatai közül egy dolgot hiányol: a drámai helyzeteket.

"Feszültségkeltésben nem vagyok olyan profi, mint Havas. A tévében nagy szükség van a drámára, az vonzza a nézőket. Ugyanakkor szükség van egy nőre is a műsorban, hogy hozza a finomságot, a lágyságot, és esetenként elsimítsa a konfliktusokat" - mondta Gyárfás Dóra.

A Tv2-nek Dóra
"Sikerült 5 órát aludnom, mielőtt elindultam hajnalban a rádióba. A város még üres volt, és álmos, én viszont éber és vidám, mert tudtam, hogy amiről majd bent beszélgetünk, az másokhoz eltalál" - írta bemutatkozó írásában Gyárfás Dorka a Rádió Café 98.6 honlapján. A rádiónál a Laterna Magica és a Kettes számrendszer című műsorok állandó vezetője. Televíziós újságíróként 1991-95-ig az MTV ifjúsági műsoraiban kezdte a pályát. Két ízben vezetett uniós műsort: először 1998-99-ben, másodszor pedig tavaly. Ebben az időben az Európai Kommunikációs Közalapítvány munkatársa volt. Az RTL-Klub Fókusz című műsorában szerkesztő-riporterként is dolgozott. Nem rokona Gyárfás Tamásnak.