Az iskolába kerülés egy gyerek életének kardinális pontja, tudják ezt a magyar hírességek is, akik időt és energiát nem kímélve próbálják minél kevésbé irányítani a gyerekeik életét. Jáksó fia fejből ismeri a buszjáratokat, a Zsidró gyerekek pedig az olló felé kacsintgatnak.

A tévéből ismert hírességeink komoly odafigyeléssel kezelik gyerekeik tanulmányi ügyeit. Az általános alapkoncepció szerint cél, hogy ne próbálják a gyerek karrierjének alakulását irányítani, valamint az, hogy a gyerek mindenképpen tanuljon nyelveket.

Kisiskolások

A megkeresett hírességek jórészének a gyereke az általános iskolás csoportba tartozik, de egy jól megtervezett karriert tízéves kor után elkezdeni már szinte fölösleges. Érdemes megnézni, mire vitte a Mickey Mouse klub három legnagyobb alakja, Justin Timberlake, Christina Aguilera és Britney Spears.

Hiába kerestünk gondosan előkészített, majd várhatóan maximum tizenöt év múlva hosszú lángcsóvát maga után húzva hirtelen összeomló életpályákat, hazai celebeink jól vizsgáztak.

Nem volt jellemző, hogy valaki arról számolt volna be, hogy a gyereke azt a foglalkozást választaná legszívesebben, mint a híres szülő, de Zsidró Tamás fiai általában azt szokták mondani, hogy fodrászok lesznek majd; ennek megfelelően ott is szoktak lenni a szalonban. A fodrász elmondta, nem kívánja valamilyen jól körvonalozott irányba terelni a gyerekeit, de ha érdekli őket a fodrászat, szívesen segít nekik pályájuk alakulásában, mert neki nagyon bejött ez a szakma.

Iskolai preferenciái nincsenek, nagyobbik, 10 éves fia egy teljesen hagyományos állami iskolába jár. Fontos szempont volt, hogy a kiválasztott iskola 12 osztályos, így a tanárok alaposan megismerhetik a gyerekeket, és az osztály is rendesen össze tud kovácsolódni ennyi idő alatt. Azért nem választottak a mostanában divatos alapítványi iskolák közül, mert egyrészt Zsidró sok vendégét hallotta már panaszkodni az ilyen iskolákról (persze a jól működőktől elnézést kér az ítélkezésért), másrészt azért, mert nem rosszabb a színvonal egy hagyományos iskolában. Fiai pályáját illetően hozzátette még, hogy mivel maga is tanít, tudja, hogy az ember 16-17 éves korában még nagyon sokat változik, ezért két idegen nyelv megtanulásán kívül még egy jó darabig nem is akar erőltetni semmit.

Ifjabb Knézy Jenő tizenegy éves fia vízilabdázik, de apja nem akar semmit sem irányítani. Neki is az az egyik legfontosabb, hogy a gyereke beszéljen nyelveket. Ha fia a sportkommentátori szakma iránt érdeklődik, természetesen támogatja, de ha bármi más terve van gyerekének, akkor amellett is teljes mellszélességgel kiáll. Egyáltalán nem akarja megszabni, hogy mi legyen, ha nagy lesz, de ha már idősebb és látszik, hogy miben tehetséges, akkor lehet, hogy abba az irányba terelgetné.

Jáksó László örül, hogy 13 éves fia egyáltalán nem tudja még, hogy mi akar lenni, a tanulás dolgát sem erőlteti halálosan. Jáksó elmondta, a fián látszik, hogy tud gondolkozni, így akkora bajba már nem kerülhet az életben. Fia inkább reál, mint humán érdeklődésű, jelenleg a bankok foglalkoztatják a leginkább. Rendszeresen utánanéz annak, hogy bizonyos mennyiségű pénzt hogy a legpraktikusabb adott időben, bankban elhelyezni, milyen konstrukciók léteznek. Az egész családnál jobban ért már ehhez a témához. Korábban a térképészet, illetve a városi közlekedés érdekelte a fiút, így rengeteg busz és troli útvonalát megtanulta kívülről. Jáksó felidézett egy esetet, amikor fia megleckéztette:

- Ez milyen utca apa?
- Fogalmam sincs.
- Miért nem tudod a Haller utca nevét?

Szintén az általános iskolásokat erősíti Kiszel Tünde Donatellácskája, akit a Bors információi szerint alkalmasnak találtak az iskolába járásra. Kiszel Tünde egy pszichológus véleményét kikérve készítette fel lányát az iskolára, például nem tanította meg előre írni, olvasni. Donatella egy zenetagozatos iskolába fog járni, és napközis lesz, így a leckék nagy részét majd az iskolában meg tudja írni.

Úton a gimibe

Gáspár Győző nagyobbik lánya, Evelyn ugyan még csak két év múlva megy középiskolába, de már körvonalazódnak a kiválasztott irányok. Mivel Győzike is fontosnak tartja a nyelvek ismeretét, ezért a Salgótarjántól 30 km-re lévő pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium francia-magyar kéttannyelvű, valamint a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium angol-magyar kéttannyelvű tagozata között vacillálnak. Győzikének a pásztói iskola a szimpatikusabb, de a távolság miatt lehet, hogy a salgótarjánira esik majd a választás. Győzike elmondta, hogy „nem a média számít, hanem az, hogy gazdag [legyen]” a lánya, „tanuljon magának, keresse meg a kis pénzét”.

Jöhet az egyetem

Rékasi Károly lánya most megy majd egyetemre, fia pedig most készül az általános iskolára. A kisebbik gyereknél azokat a szempontokat veszik figyelembe, amik már egyszer beváltak. Rékasiék szerint messze a legfontosabb, hogy olyan tanárt találjanak az általános iskola elejére, aki megtanítja a gyereket tanulni. Az teljesen mindegy nekik, hogy alapítványi vagy állami iskolában, de a tanulós oktatás hívei, ami leginkább a szorgalmas, sok tudásanyagot felhalmozó tanulást jelenti. Lányuk 144 (a megszerezhető legtöbb) pontot ért el a közgazdasági felvételi során, így szabadon válogathatott a szakok között. Ezt a tanulós oktatás eredményének tartják. Lányukat egyébként támogatják abban, ha igazán akar valamit.