Gáspár Győző 3652 napja a Dáridótól a polgármester-jelöltségig

mm
2009.04.01. 09:08
Április másodikán lesz pontosan tíz éve, vagy 3653 napja, hogy Gáspár Győző meghatározza a magyar szórakoztatóipart. Ennek alkalmából zenés-táncos összeállításban szeretnénk mindenkinek felvázolni Győzike pályafutását kezdve az ugródeszkaként funkcionáló Dáridóval, azon keresztül, hogy elindult a nógrádmegyeri választásokon, odáig, hogy úgy van jelen mindennapjainkban, hogy egy ideje már nincs is új műsorral a képernyőn.

1999. április 2. – ezt a dátumot mindenki vésse jól az eszébe, ezen a napon változott meg teljesen a magyar szórakoztatóipar, ekkor vetette bele magát az addigi egyre langyosabb állóvízbe Gáspár Győző, hogy néhány év alatt teljesen felforgassa az egészet. Győzike olyan meghatározó személye lett a magyar popkultúrának, hogy kósza bloggerektől kezdve, egészen György Péterig senki sem tudta megfejteni, hogy mitől működik, miért nézi mindenki, és miért titkolja ezt mindenki.

Az első sláger

Győzike Galambos „Lagzi” Lajosnak köszönheti, hogy csillaga elindult felfelé a magyar szórakoztatás egén: a hivatásos trombitás Dáridó című műsorában tűnt fel először. „1998-ban írtam egy levelet Lagzi Lajcsinak, hogy szeretnék fellépni nála a Dáridóban, és pár hónap múlva elhívott a műsorába. 1999 április 2-án voltam először képernyőn a Romantickal, és onnantól kezdve minden pénteken szerepeltünk. 2004-ben azonban kidobtak a TV2-től, majd egy ismerősöm ajánlására kerültem be az RTL Klubhoz” – nyilatkozta korábban Gáspár Győző a Borsnak a kezdetekről.

Egy újabb sláger Péter Szabó Szilvia előadásában komoly irodalmi áthallásokkal

A Dáridó időszakából sajnos nem találtunk videókat, és a TV2 sem tudott nekünk ebben segíteni, úgyhogy itt kérjük, ha valakinek megvan az ominózus adás, ne titkolja, ossza meg mindenkivel, milyen volt Győzike, amikor még volt benne lámpaláz.

Mára ugyan Győzike egybeforrt a Győzike-show-val, de ne felejtsük el, hogy zenészként kezdte a pályafutását, és már a saját reality előtt próbált minél nagyobb tömegekhez eljutni. Gáspár Győző még 2003-ban abszolút a Romantic énekeseként szerepelt a TV2 Big Brother VIP című műsorában. Az első szériában nyolcszázezret kapott, de a másodikban már kétmilliót: a TV2 is rájött, hogy Győzikében iszonyú nagy potenciál van a szórakoztatásra.

Az első rész első fele. Itt a második.

2005 februárjában indult a Győzike-show, az amerikai The Osbournes mintájára, ami Ozzy Osbourne és családjának hétköznapjaiba enged betekintést. Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Gáspár-család hétköznapjaira, gyorsan a legnézettebb műsorok egyike lett.

A Győzike-show indulásától kezdve nem volt megállás: mindenhonnan és állandóan Gáspár Győző volt, az RTL Klub oldalán most is több száz videót nézhetünk meg a műsorból.

Akik nem utálják Gáspár Győzőt általában azt mondják, azért szeretik, mert mérhetetlenül egyszerűen látja a dolgokat, bájosan tenyeres-talpas, meg úgy általában nagyon szórakoztató minden, amit csinál. Győzike a bénázó srác az osztályból, aki élvezi, hogy nevetnek rajta a többiek. Legalábbis a műsoraiból ez derül ki.

Mivel a maga módján szórakoztató és még meg is osztja az embereket, Győzike az egyik legjobb reklámeszköz. Magát is remekül promotálja, de mivel mindig csinál valami szokatlant, ezért szinte bármit prímán el lehet vele adni.

Viszik is mindenhova: szerepelt a Vacsoracsatában és a Celeb vagyok ments ki innen! Című RTL-es műsorokban is. Az utóbbi, lakatlan szigetes realityt nagyjából Benkő Dániellel kettesben vitték el a vállukon. Ha ők nem lettek volna, nehéz lett volna nézőcsalogató anyagokat készíteni.

Győzike 2002-ben és 2006-ban elindult Nógrádmegyer polgármesteri címéért, de sajnos egyik alkalommal sem ért el komoly sikereket. Programjának kiemelt pontja volt, hogy felújítsa a megyeri művelődési házat, hogy ott a magyar popzene krémje felléphessen. Álmai valóra váltásához azonban elengedhetetlen lett volna, hogy összegyűljön a polgármesteri jelöléshez szükséges számű kopogtatócédula. A következő próbálkozása idején mindössze 36 szavazatot kapott, ami alig volt több, mint az összes szavazat 5 százaléka. Ebből azt vonhatjuk le tanulságként, a megyéjének és az országnak is jobb, ha Gáspár Győző a szórakoztatóiparnál marad.

A Győzike-show néhány hónapja leállt, egyelőre nem tudni, mikor indul újra, ha újraindul, hiszen évek óta a kampány egyik fő eleme, hogy meglebegtetik a megszűnést. Gáspár Győző most úgy tematizálja a mindennapjainkat, hogy új műsorokkal nincs is a képernyőn, csak az RTL Klub és a Cool TV ismételgetik a régi részeket.