Rózsa György bekeményít

2004.03.16. 16:22
Rózsa György új szerepben tűnik fel az MTV képernyőjén. A joviális műsorvezető a ma este hétkor debütáló Quizfire - Tűz, víz, kvíz! című vetélkedő szigorú játékmesterévé változik. A kieső játékosok alól kihanyatlik a szék, a győztes negyedmillióval lesz gazdagabb.
A műsorvezető éppen egy csinos bankárhölgyre várt kedvenc fiókjában, amikor telefonvégre kaptuk, hogy beszámoljon legújabb munkájáról.

Új szerepben

A magyar televíziózás fénykorában felcseperedett kisgyerekek emlékezetében Gyuri bácsi úgy él, mint egy kedves, mikrofonfrizurás bácsi, aki nyereményeket osztogat, kicsit hangosan beszél, de azért nagyon szeretjük. Akkoriban csak azt nem értettük, hogy az apukánknak miért nem olyan szimpatikus a mi kedves Gyuri bácsink, ám a felnőttkor nekünk is elhozta a szirupos stílus iránti viszolygást. Új műsorában viszont egy időre felhagy az eddigi Rózsa Gyuri-trademarkkal, és kicsit kegyetlenebb lesz. "Számomra merőben újszerű ez a feladat, mert ugye mindenki hozzászokott a jószívű bácsihoz, egy aranyos emberhez, aki én vagyok, ám ez esetben a műsor jellege miatt kicsit keményebbnek kell majd lennem" - nyilatkozta a Velvetnek.

Eredetileg Vágó Istvánra, a vetélkedők császárára bízták volna a Quizfire vezetését, de ő mégis maradt az RTL Klubnál. "Amikor ez kiderült, az MTV-él úgy döntöttek, hogy próbafelvételeket fognak készíteni, amikben a műsorvezetőket teszteli. Számomra három évtized vetélkedős tapasztalat után kicsit furcsa volt, hogy be kell mutatnom, mit tudok, de aztán a végén engem választottak" - meséli György a Velvetnek. Információnk szerint Havas Henrik és Ernyey Béla is esélyes volt e posztra.

Támad a gyilkos szék

A kérdésre, hogy a műsor miért kapta a Tűz, víz, kvíz alcímet, maga Rózsa György sem tudott választ adni. Együtt próbáltuk hát megfejteni a talányt, de csak addig jutottunk, hogy valami köze lehet a "Vigyázz, kész, rajt, tűz"-höz. A játék lényege nagyjából annyi, hogy sokan beülnek az intelligens székekbe, amelyek képesek a játékost elsüllyeszteni, és nagyon gyorsan próbálnak reagálni a feltett kérdésekre. A végére csak egy játékos marad, a többiek közben székestül hullanak alá, mint a legyek - persze csak képletesen. A győztes a 250 ezer forint mellett a következő adásban is versenybe szállhat.

Nosztalgiahullám

Rózsa György visszatérése a Magyar Televízióba felfogható egyfajta nosztalgiának. Ugyan kinek nem környékezi melegség a szívét a következő műsorok nevének hallatán: Kapcsoltam, Leg...leg...leg..., Legyen szerencsénk!, Bűvös hatos, Idesüss vagy a Zsákbamacska. Kritizálhatunk, ha nagyon akarunk, de mi most nem akarunk, mert Gyuri bácsi szeretetre méltó, és mi pozitívak vagyunk.

Így néz ki a német Quizfire
A főleg játékműsorai révén fogalommá vált Rózsa Gyuri 3 éves kihagyással közel 30 éve dolgozik az MTV-nél. Kevesebben tudják róla, hogy magyar-orosz szakon végzett az ELTE-n, és számos komolyabb témában jelent már meg könyve illetve publikációja. A legnagyobb sikerű vetélkedőiről szóló könyve 2002-ben jelent meg Bűvös hatos címmel a CsendesTárs Kiadónál, és jelenleg egy újabb mű megírásán fáradozik. Ez egy életrajzi írás, ezért saját elmondása szerint "elég lassan halad. Az új könyv a televíziónál töltött éveket dolgozza fel, és bizony itt történtek olyan dolgok, amiket hallani egyeseknek egyáltalán nem esne jól, rendesen felkavarná a vizeket. Az én távozásom 2001-ben is egy nagyon furcsa eset volt. Az akkori háromnevű elnökkel kerültem összetűzésbe, amit nem tudtunk megoldani. A könyvben erről is szó lesz."

Jól van

Rózsa György egészségileg rendben van, otthoni tornázással tartja magát szinten, és jár masszázsra az ORFI-ba, ahol előzőleg kezelték gerincproblémákkal. Húszéves lánya most nyelvvizsgázik (felsőfokú angol-német), és az IBS-re készül. A tévés személyiség felesége 2001-es halála óta is készített műsorokat, de csak mostanra tudta magát annyira összeszedni, hogy egy újabb nagy kihívást, mint a Quizfire - Tűz, Víz, Kvíz! elvállaljon.

Quizfire a színfalak mögött
A Quizfire - Tűz, Víz, Kvíz! játékosai körívben helyezkednek el a színpadon. Az első körben mindenki kap három kérdést, melyekre a helyes válasz egy-egy pontot ér. Aki nulla pontot ér el, az süllyed. A második körben feleletválasztós kérdéseket kapnak a bennmaradtak, akiknél eddigre már kialakul egy rangsor, és a legügyesebb (a bajnok) határozhatja meg, hogy ki kapja az első kérdést. A harmadik kör Rózsa György szerint a legizgalmasabb. Itt ketten küzdenek a 250 ezer forintos nyereményért, és a jogért, hogy a következő adásban is próbálkozhassanak.

A show a német SAT1-en már évek óta fut. Itthon annyi különbséggel láthatjuk, hogy nem úgynevezett prominens személyiségek mérik össze tudásukat, hanem azok az átlagemberek, akik jelentkeztek a műsorba. Az Index fórumozói között akadt, aki benevezett, és be is számolt élményeiről. Elmesélte, hogy volt ott egy klausztrofóbiás srác, aki egyébként intelligens volt, de szinte semmire nem tudott válaszolni, mert egész végig attól rettegett, hogy milyen lesz, amikor beszippantja a díszlet. A fórumozó megfigyelő szerint Gyuri bácsi megtalálta az arany középutat, azaz "se félrevezetősdi, se valós segítség".