Százezrekért haknizó médiasztárok

2004.10.08. 22:48
Gondolta volna, hogy százötvenezer forintért megrendelheti a Groovehouse zenekart, hogy playbackeljen a céges csapatépítő tréningen vacsora után, vagy ugyanennyiért Stohl András celebrálja az eseményeket, kicsivel többért akár a Bagi-Nacsa duó is szórakoztathatja az elpilledt dolgozókat? A médiában rengetegen élnek haknizásból. A Velvet utánajárt a tarifáknak.
Ismert előadókat, műsorvezetőket, humoristákat és együtteseket kínál könnyed kikapcsolódáshoz a Sarlóspuszta-Lovasfogadó saját weboldalán. A honlapon található lista szerint Batiz András, Erős Antónia, Gönczi Gábor és Stohl András minimum 150 ezer forintért kapható, plusz áfa, míg Nacsa Olivér és Bagi Iván 200 ezret kér a fellépésért. Az ár ez esetben is áfával értendő.

"Eddig még nem igényelte senki, hogy bárkit is meghívjunk a listán szereplő előadóművészek közül" - mondta el a Velvetnek a Sarlóspuszta-Lovasfogadó egyik munkatársa, majd hozzátette, az oldalon található árajánlatokat egy rendezvényszervező irodától kapták. A fellépéseket ugyanis egytől egyig a külsős cég intézi. A szállodával együttműködő rendezvényszervező iroda nevét azonban nem árulta el, így több irodánál érdeklődtünk a tarifák felől.

Kell egy sztár

"Ma egy rendezvény nem képzelhető el sztárfellépő nélkül" - osztotta meg a Velvettel tapasztalatait Orbán Zsuzsanna, a Cafeconcert Kft. ügyvezetője. Orbán a 90-es évek elejétől foglalkozik rendezvényszervezéssel, a tulajdonában lévő cég egyebek közt műsorvezetőkkel is szolgál. Az iroda hivatalos oldalán több színész, televíziós és humorista közül lehet válogatni, gázsijukról azonban nem esik szó, Orbán szerint azért, mert nem mindegy, hogy milyen rendezvényre hívják meg a sztárokat: "Mindig a körülményeket mérlegelve alakítjuk az árakat, ezért nincsenek kiírva az előadóművészeknél. Egy nagy név viszont akár 700 ezret is kérhet egy estéért."

Humoristák előnyben

A "médiás műsorvezetők" - ahogy Orbán fogalmazott - 60-200 ezer közötti összegért vállalnak fellépést, a humoristák ennél többet érnek: egy közel egyórás műsorért általában 100-700 ezer közötti gázsit kapnak. A honlapon a Táncdal, Nosztalgia kategóriába sorolt Gergely Róbert, Szulák Andrea, Karda Beáta, Csonka András kétszázezret is kereshet egy este, Orbán elmondása szerint ugyanis az ebbe a kategóriába tartozó előadók általában 100-200 ezer közötti összegekért mennek el rendezvényre. A választható műsorvezetők között találtuk Batiz Andrást, Palotás Petrát, Csonka Andrást és Détár Enikőt is, valamint Ungár Anikót, aki igény szerint akár angol, spanyol vagy olasz nyelven is pódiumképes.

Orbán Zsuzsanna szerint "legtöbbször azokat hívják, akiket sokat látnak a médiában, az utóbbi időben azonban néhányuk nagyon divatba jött". Olyanok, mint Bagi-Nacsa vagy az Irigy Hónaljmirigy.

Pénzért sem mindent

Az ügyvezető fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az évek során mennyire megváltozott a műsorok jellege: "A régi műsorok esztrádműsorok voltak. Fellépett például egy operetténekes, volt kabaré, szavaltak verseket, és mindezt összekötötte egy műsorvezető. Ma már csak egy-két fellépő van, nincs komplett műsor, mert az az egy fellépő is elviszi a büdzsé felét. De még ha lenne is rá pénz, már nem keverik a műfajokat. Viszont a műsoros est interaktív, nem úgy, mint régen."

Sztárgázsi ide vagy oda, az ügyvezetőtől azt is megtudtuk, hogy ma már egyetlen fellépő sem hajlandó fellépni vacsora közben. "Régebben - mondta - ez nem jelentett gondot, most viszont határozottan elutasítják az ilyesmit."

Liptait szeretik

A Velvet két másik rendezvényszervező irodát is felhívott, hogy kiderítse, náluk kik a legnépszerűbb haknizók. A Mistral Programiroda munkatársa elmondta, tőlük a műsorvezetők közül a leggyakrabban Liptai Claudiát, Bálint Antóniát, Csisztu Zsuzsát és Stohl Andrást szokták kérni, a humoristák közül Ihos József, Maksa Zoltán és Éles István a legnépszerűbb. Az együtteseknél a Nox vezeti a listát, a kéttagú együttest a Groovehouse és a Fresh követi.

Egy másik műsorirodától megtudtuk, hogy egy félórás playbackrendezvényre a Fiesta együttes 214 ezer forintért rendelhető, plusz áfa, a Groovehouse minimum 150 ezret ér, míg a Nox egy fellépésért általában 190 ezer forintot kér. A műsorvezetőknek egyedi áruk van, a rendezvényszervező iroda munkatársa szerint fontos szempont, hogy hol és milyen jellegű rendezvényen kell fellépni.

Az előadók azonban nem a teljes összeget kapják kézhez, a műsoriroda haszna egy-egy művészen elérheti akár a húsz százalékot is.

Batiz a jószolgálat érdekében

A fogadó listáján szereplő fellépők közül csak néhánynak volt hozzáfűznivalója a dologhoz. Erős Antónia nem kívánt nyilatkozni a Velvetnek, udvariasan elköszönt, majd letette a telefont. Stohl András viszont elmondta, természetesnek tartja, hogy színész-műsorvezetőként időnként igent mondjon felkérésekre. Kérdésünkre, hogy a honlapon közölt gázsi megfelel-e a valóságnak, mosolyogva csak annyit mondott: "ennyiért nem vállalok". Pontos összeget azonban nem közölt.

A Fókusz műsorvezetőjéből nemrég kormányszóvivővé lépett Batiz András így tájékoztatta a Velvetet: "Természetesen többször is felkértek műsorvezetésre, amelyeket el is vállaltam. A tévével kötött szerződésem nem tiltotta ezeket a fellépéseket. Volt olyan fellépésem, amelyet bizonyos összegért vállaltam, volt olyan, amit a jószolgálat érdekében." A 150 ezer forintos gázsiról szóló értesülésünket nem kommentálta.

Noha a műsorvezetők többsége haknizással egészíti ki jövedelmét, vannak, akik elutasítják a hasonló felkéréseket. Winkler Róbert, a Totalcar autós magazin szerkesztője és a tévéműsor egyik műsorvezetője lapunknak elmondta, többnyire kitér az invitációk elől. A túlságosan lelkes szervezőknek pedig "képtelen összegeket" jelöl meg gázsiként, hogy később se hívják haknizni.