Halloweenre tököt vesznek a hollywoodi sztárok

2007.10.15. 17:04
Halloween közeledtével az amerikai hírességek sem bújhatnak ki a szokás alól, hogy töklámpát készítenek. A különféle sztárok mind másfajta tököket vesznek, olyan is akad, aki előre gyártott papír lámpással nyomul.

A halloweent október 31-én tartják az angolszász kultúrákban. Még a celebek is ezen az ünnepen emlékeznek meg a szellemekről, kísértetekről, halottakról, boszorkányokról.

Az ünnep elengedhetetlen része a töklámpás készítés, aminek létére több magyarázat is van. A lényeg az, hogy nagyjából október közepén az amerikaiak ellátogatnak az úgynevezett tökfarmokra, hogy farigcsálni való tököt vegyenek maguknak. Ezt úgy kell elképzelni, mint nálunk a karácsonyfavásárt, de talán még nagyobb a választék.

Aztán kifaragják a tököket, amiket valamilyen jól látható helyre raknak ki. Angliában a tök mellett még népszerű alapanyag a karalábé, a karórépa és a cukorrépa.

Nézzen hírességeket a tökpiacon!

Mindegy miért, de tök

Angolul a tököt Jack-o’-lanternnek hívják, és többféle magyarázat létezik arra, hogy miként került bele az angolszász kultúrába a kivájt tök.

Egy ír legendára épül az összes értelmezés, ami egy Jack nevű fickóról szól, aki az ördöggel üzletelt. A legendák egyik felében Jack túljár az ördög eszén azzal, hogy keresztekkel vagy kulcsokkal fogságba ejti. A legendák másik része sokkal érdekesebb.

Ezek arról szólnak, hogy Jack nem volt egy szentéletű figura, aki amellett, hogy lopott, csalt, hazudott, még az ördöggel is szövetséget kötött. Jacket a legenda szerint egyszer egy falunyi ember akarta elverni, mert pénzt lopott, ezért az ördög segítségét kérte.

Kitaláltak egy ravasz húzást, ami a falusiakat egymás ellen fordította, így Jack kikerült a figyelem középpontjából, és elmenekült. Az egyezség egyik feltétele volt az is, hogy az ördög nem szerezheti meg Jack lelkét, cserébe azért, hogy Jack intéz neki egy csomó falubélit.

Amikor Jack meghalt, azzal a problémával szembesült, hogy a korábbi üzletnek megfelelően nem juthat a pokolra, de csapongó élete miatt a mennyországban sem látják szívesen. Ezért lelkét örök földi bolyongásra ítélték. Nem tudott hova menni, ráadásul még lámpája sem volt.

Ekkor az ördög gúnyosan odavetett neki egy izzó faágat, ami sosem alszik el, köszönhetően annak, hogy a pokol lángjai gyújtották meg. Jack aztán kifaragott egy karalábét, ami a kedvenc étele volt, belerakta a faágat, és elkezdte örök vándorlását, hogy nyughelyet találjon.