horoszkóp

Börtönre ítélték a nőnek öltözött nigériai férfit

2005.02.17. 13:37
A nigériai iszlám bíróság hat hónapos börtönre ítélt egy tizenkilenc éves fiatalembert, aki hét éve nőként éli az életét az észak-nigériai Kano városában. A férfi vidéken a családapa szerepét játszotta.
#alt#

Abubakar Hamza afrodiziákumok készítéséből és eladásából biztosította megélhetését, mely most veszélybe került, mivel a bíróság felszólította, hagyjon fel erkölcstelen és deviáns viselkedésével. Nem az vágykeltő szerekkel volt a baj, hanem azzal, hogy Hamza javasasszonynak öltözve árulta ezeket. Hamza azonban közölte a bírósággal, hogy ő egy haladó szellemű, modern férfi, és ezt demonstrálva rózsaszín kaftánban és hozzá illő kalapban jelent meg a bírák előtt.

Menő a Hamza-poszter

Letartóztatása óta egyébként a férfi szinte sztár lett a városban. "Erkölcstelen tevékenységével" számos honfitársának biztosított megélhetést, Nigériában ugyanis jelenleg az egyik legkelendőbb árucikk a női ruhába öltözött Hamzáról készült poszter.

Abubakar Hamza zsenge kora ellenére roppant leleményes, csak a városban élt ugyanis nőként - emellett volt egy másik élete falun, ahol a tisztességes férj és családapa szerepét játszotta. A városban Fatima Kawaji néven javasasszonyként tevékenykedett és látta el vágyserkentő szerekkel a hozzáfordulókat. A városban az Adamu család fogadta be, akik Kawajonak hívták, ami saját nyelvükön barátot jelent. A család kamaszlányának egyébként sosem tűnt fel, hogy Kawajo valójában nem is nő, annak ellenére, hogy mindig zárt ajtók mögött öltözött a fürdőszobában.

Nem tudja, mit fog dolgozni

"Reméljük, tanult valamit a tárgyalás során, és ezek után helyénvalóan viselkedik majd, és felhagy azon erkölcstelen szokásával, hogy nőnek öltözzön" - mondta Lawal Isa Rabo bíró a tárgyalás után. A börtönbüntetés mellé Hamzára 38 dolláros pénzbüntetést is kiszabtak, de ezt egy szimpatizáns rajongó kifizette helyette. Ráadásul Hamza már 9 hónapot töltött a börtönben, így végül is szabad emberként távozhatott a bíróságról. "Nagyon hálás vagyok, hogy kifizették az adósságomat, csak azt nem tudom, mit fogok ezután csinálni" - mondta Hamza a BBC-nek. "Nőként kerestem a megélhetésemet, és most hogy fel kell hagynom ezzel, új munkát kell találnom."

Hamzának egyébként meglepően magas, nőies hangja van, amit ő egyszerűen azzal indokolt, hogy isten minden teremtményt különbözőnek teremtett. "Ilyen a hangom. És ha valaki sokat van nők között, és közel érzi magát hozzájuk, természetes, hogy elkezd úgy viselkedni, mint ők" - adta meg a magyarázatot női identitására Hamza. A bíróság szerint Hamza kimerítette a prostitúció és erkölcstelen cselekedetet fogalmát, amit 2000 óta büntetnek ismét Kanóban.