horoszkóp

Harry herceg folytatja Diana küldetését

2004.09.17. 14:51
Diana hercegnő fia a Lesothói Királyságban, egy AIDS-otthonban társadalmi munkával töltött év után úgy döntött, hogy anyja nyomdokaiba lépve humanitárius munkát fog végezni.
Harry herceg a múlt hétvégén töltötte be huszadik életévét. Jövőbeli terveiről az egyéves külföldi tartózkodásáról készült dokumentumfilmben beszélgettek vele. "Az elfeledett királyság: Harry herceg Lesothóban" címet viselő filmben látható Harry első igazi televíziós interjúja - adta hírül az AFP hírügynökség.

Anyja nevében

Harry fogadalmat tett, hogy édesanyja emlékére - aki 1997. augusztusában halt meg, egy évvel Károly hercegtől való válása után - folytatja a szegények és elesettek segítését. "Hiszek abban, hogy sokban hasonlítok az édesanyámra, és tudom, ha még élne, azt szeretné, ha én és a bátyám jótékony tevékenységgel foglalkoznánk" - mondta az interjúban - "Nem hinném, hogy bárki is olyan jól tudja ezt csinálni, mint ő, de azért én megpróbálom."

AIDS-es kisgyerekek

Harry herceg
Harry jelenleg az elit Sandhurst katonai főiskolára készül. Ez év elejét a dél-afrikai országban AIDS-es árvák ápolásával töltötte, és ezzel kicsit javított a róla kialakult partiállat-imidzsen. A dokumentumfilmben olyan képsorokat is láthatunk, amin Harry a Manta'ase gyermekotthonban AIDS-es kisfiúkkal játszik és barátkozik.

Egy négyéves kisfiúról így nyilatkozott: "Nagyon különleges kisgyerek. Nincs apja, se anyja. Annyira aranyos, bár néha olyan mint egy kis ördög. Összességében jó szórakozás vele lenni." Azt is lefilmezték, ahogy Harry egy tíz hónapos lányt, Liketsót ringatja, akinek nem sokkal születése után halt meg édesanyja. A felvételeken Harry arcán látszik az őszinte együttérzés, és a segíteni akarás - legalábbis azok szerint, akik látták.

"Mindig is el akartam menni egy olyan országba, ahol nagyon magas az AIDS-esek száma, hogy továbbvigyem édesanyám örökségét" - mondja Harry a filmben.

Inkognitó

Harry azt is élvezte Lesothóban, hogy egy kicsit elbújhat a nyilvánosság elől, és kivételesen nem mindenki úgy tekint rá, mint a királyi család egyik tagjára.

"A legszebb dolog az volt, hogy itt normál földi halandónak számítottam. Ez nagyon tetszett" - örvendezett. "Nyilván teljesen más vagyok, mint a többiek, de most úgy kellett viselkednem, mintha én is csak egy volnék közülük. Jókat nevettünk együtt, bárcsak látták volna az arcukat olyankor. Rengeteget fényképeztem, és szinte az összesen annyira boldognak látszanak."

"Szeretem a gyerekeket," - vallotta be - "de ez biztos azért van, mert még mindig nagyon gyerekes vagyok én is."

Harry egyébként harmadik a brit trón várományosainak sorában. Nagymamája, II. Erzsébet királynőt apja, majd testvére követheti a trónon.