Janklovics Péternek hívják, a színészet mellett stand up-ban utazik, szigetes figuráját Lacinak hívja, de nem viszi magával a Szigetre.

Az idei Sziget-reklám, mit ad isten, jól sikerült. Így természetesnek vettük, hogy megismertetjük olvasóinkkal Janklovics Pétert, aki a székesfehérvári Vörösmarty Színház oszlopos tagjaként ugrott be az általa csak Lacinak elnevezett bunkó karakterbe. Mert ő valójában egy Bruce Willis, én meg persze Sharon Stone vagyok.

“Valaki a Youtube-on azt kommentelte a reklám alá, hogy ez a csávó hasonlít Bruce Willis-re. De inkább azért kaptam meg, mert ismert régről a rendező, Herz Peti. Felhívott, hogy csináljunk egy próbafelvételt, mert nincs még meg a figura, és eszébe jutottam. A gyártásvezető lakásán, egy fehér vécéajtó előtt vettük fel, és állítólag a tuci-tucizás hatotta meg őket.” – fejtegette a Velvetnek, majd hozzátette, hogy a drum and bass-re dudorgást sajnos nem ő találta ki, pedig azt nagyon szeretik az emberek. – “Az első filmben még nem hagytak annyit imprózni, de a szünetekben baromkodtam és akkor mondták, hogy a hosszú verzióban csináljak amit akarok.”

“Itt már nem adtak konkrét instrukciót, de azért szóltak, hogy ne nagyon szidjam a Szigetet, ami olyan volt mintha azt mondták volna, hogy szidjam valakinek az anyját, anélkül, hogy azt állítanám róla, hogy egy kurva. Hát mit mondjak, mondjam azt, hogy nem tetszetős? Na, ez nagyon tetszett nekik.”


Azt mondja, hogy valójában nem is lett volna az egészből ekkora kampány, de az első filmnek olyan sikere lett, hogy amikor sor került a másodikra, ott már azt csinálhattott, amit akart. Zavarja a fotósunk folyamatos kattogtatása, állítása szerint az objektívvel, amit használ, minimum orrszőrt lehet csak fotózni, ennek ellenére nem tartja magát hiú embernek, de határozottan felbosszantja, ha ilyeneket kérdeznek tőle.

“Igen, vicces fiú vagyok. Annyit nevetek én is, mindig nagyon jó kedvem van.” – mondja keserédesen, mivel a színészet mellett a stand up műfaját is előszeretettel űzi. – “Legközelebb a Retrod nevű helyen fogok fellépni. Nem hagynám ott a színházat a stand up karrierért, szerintem lehet a kettőt párhuzamosan csinálni. Mondjuk a színházban nyilván nem mondhatom, hogy bocs gyerekek, ma van egy haknim, nem jövök be Hamletre, bár vannak akik még ezt is megtehetik.”

Hamlet emlegetése ellenére nem játszana dán királyfit, nincs is nagyon baja a komikusi szerepkörrel, bár tény, hogy mindig előre tudja melyik szerepet fogják rá osztani. “Ha valakit megpofoznak, megkínoznak, szemen köpnek, az biztos, hogy én leszek. Tavalyelőtt csináltunk egy kortárs abszurd drámát Fehérváron, és a rendező, Szurdi Miklós mindenkinek írt egy személyes gratulációt, az enyémre például azt: Gratulálok Peti, ez egy nagyon neked való szerep, és nagyon jó vagy benne. Egy pizzafutárt játszom, akinek három jelenete van, az első kettőben nagyon elverik, a harmadikban lekaszabolják egy késsel, berakják egy ládába, és lepisálják. Nem voltam mérges rá, csak nem esett jól.”

Szenvedni és szépen nézni

“A hősszerelmes például szar szerepkör, ott semmit nem lehet csinálni, csak szenvedni meg szépen nézni. Azt szeretem, ami bonyolultabb, meg… Hát igen, igazából azt, ha nevetnek” – ennek ellenére a fehérvári színház a jövő évben elég széles repertoárral indul, ami az új igazgató Vasvári Csaba érdeme, akit mostanában elég sok kritika ért. – “Igazán nagy balhék nincsenek, de kirúgott pár embert és ezért nyilván haragszanak néhányan. Csehovot meg Shakespeare-t is fogunk játszani a kortárs darabok mellett, ráadásul ő is színész volt, reméljük, jól tud bánni az emberekkel.”

Valójában egyáltalán nem számított rá, hogy ekkora lesz a médiaérdeklődés a reklám iránt, de amikor meglátta magát feltetoválva és beöltöztetve, már tudta, hogy nem szabad hibáznia. “Az első reklám felvételei után már mondták a világosítók, hogy ez közönségdíjas lesz, és akkor már sejtettem, hogy ez nem az a fajta reklám, amire azt mondják: Nem te tehetsz róla, de legalább jól fizetett?”

Szerencséjére ő még csak a pozitív oldalait látta meg a sikernek, nagyon örül az emberek szeretetének, kiemeli, hogy az mtv-s műsorvezető, Galamb szerint ő 2009 Gedappája. A karaktert a csajával valamiért Lacinak nevezték el, de azt még nem tudja, hogy felhasználja-e őt stand up fellépéseiben. “Nem szeretem azt a stand up-ot, amikor valami figurát hoznak, mert abban nehéz benne maradni, meg túl egysíkú. Inkább sztori mesélős vagyok. Nem Laciból akarok élni, hiszek benne, hogy több ilyen figura van bennem, de igazából nem tudom még a sorsát, az is lehet, hogy felfuttatom és aztán megölöm.”

Sziget és bulik

Normális színész lévén ő is kiakad azon, ha a filmezésről kérdezik. “Persze hogy szeretnék filmezni, akik csinálják, azok már nem szeretnék annyira. Volt néhány szerepem, de ha rosszkor tüsszentesz, már lemaradsz róla. Négy nap forgatás volt, befestették a hajam szőkére, begöndörítették, beraktak egy kényszerzubbonyba, hiszen a Péternek ez kell. Ott feszítettem a bemutatón, aztán csak épphogy átsuhantam a képernyőn.”

A Szigetre még nem tudja, hogy kimegy-e, mert attól tart, ha felismerik, lőttek a szórakozásának. “Más az, hogy nézd már a csávó mennyire be van rúgva, mint az hogy, nézd már a Sziget-reklámos csávó mennyire be van rúgva! De azért lehet, hogy kimegyek. Azt hittem, hogy civilben nem ismer fel senki, de ma egy komplett család fordult utánam, és bámult hosszasan. Lehet, hogy láttak Fehérváron.”

“Nem tudom lettek-e rajongóim. De ha vannak, akkor nulla-hat-húsz… És azért érezzék jól magukat hülye reklámok nélkül is. Azt azért beleírhatnád, hogy sokkal jobb fej vagyok, mint a tévében” – mondja, de rögtön visszakozik is, hogy na nehogy már hülyét csináljon belőle a Velvet. Pedig sose szokott senkiből. – “Nem vagyok közösségi portálokon, hogy senki ne tudja kiket ismerek. A bringázást nagyon szeretem, folyamatosan próbálok egy komoly biciklit összerakni Száraz Dénessel, ez mániám lett. Mondjuk ő komolyabban nyomja, jár versenyekre is.”