Jön a fitneszedző DVD-je, ami megmutatja az embereknek, hogyan jó élni. Pozitív hír, hogy már napi 10-15 perc mozgás is elég, feltéve ha odafigyelünk a kajára. Gyereket még nem tervez, mert későn érő típus, és különben is akkor mellette akarna lenni minden percében. Schoberttel szemben diplomáját, tapasztalatát és pszichológiai hozzáértését hozza fel, valamint az ízlést.

Katus Attilát a közelgő Fitbalance rendezvény kapcsán hívtuk, no meg azért, hogy elbeszélgessünk vele DVD-jéről, ami mellé még egy könyvet is kiad, biztos, ami biztos. A hétvégi Fitbalance-on Katus nem mint oktató vesz részt, hanem inkább sztárvendégként. “Rendszeresen tartottam órákat a korábbi években, most pedig elsősorban életmód tanácsokat fogok adni. A Fitbalance a sokfajta mozgás fóruma, itt a megelőzésről van szó, arról, hogy milyen lehetőségek vannak, mit lehet csinálni” – mondja, és hozzáteszi, hogy az esemény fitneszverseny is egyben, az átlagemberek részére pedig állapotfelmérést biztosítanak.

Mindegy, hogy mit csak mozogjon

Katus más edzőkkel egyetemben aggasztónak találja, hogy az embereknek több, mint a fele soha nem mozog semmit, igazából számukra számukra azt tanácsolja, hogy mindegy, hogy mit, csak mozogjanak. “Lehet, hogy a tesi tanár rontott el valamit, esetleg sokat piszkálták. Sajnos, felnőttkorban már nehezebben alakul ki a mozgás szeretete. Ezt a gyermekkorban kell megalapozni. Fontos, hogy minden nap sokoldalú terhelés alá helyezzük a testünket.”

“Az idősebbeknek többet kell nyújtani, de alapvetően úgy kell sportolni, hogy a szívünket megeddzük, illetve az izmainkat átmozgassuk, megnyújtsuk, lehetőleg egy edzésen belül vagy mindennap másfajta, sokoldalú terhelést biztosítsunk testünknek” – ecseteli hosszasan, hogy lehet két órán keresztül edzeni, de egyáltalán nem biztos, hogy ilyen komoly terhelésre van szüksége a szervezetünknek. – “Valójában elég akár napi fél órás aktivitás ahhoz, hogy egészségesek és fittek maradjunk. Kis lépésekkel is lehet előre haladni. Ha valaki tényleg soha nem sportolt, az akár napi 10–15 perccel is elkezdheti, már ott is látszódhat a változás.”

További megnyugtatásul szolgálhat a nem túl elszánt sportembernek, hogy az edző szerint heti háromszor egy óra edzéssel elérhető az ember teljesítőképességének nyolcvan százaléka, de napi 15 perc mozgás ugyanezt az eredményt teszi lehetővé, persze csak ha mindez összhangban van az étkezéssel is.

Stressz ellen sporttal

“Van olyan stresszhormon, ami két nap alatt nem tud kiürülni, kivéve ha testmozgást végzünk. Jómagam sokszor kizárólag közérzetjavításból is sportolok. Nem is gondolná az ember, hogy néha négy-öt lélegzetvétel is elég ehhez. Apró dolgokon múlik” – véli. Egyelőre még nem kezdte el a tornát idősebb korosztály részére, pedig azt állítja, komoly szükség van rá. “Mindenképpen ki akarok jönni időseknek szóló anyaggal, mivel ötven év felett már tükörből tolatnak az emberek, nehezebben állnak fel, ízületeik beszűkültek, holott az emberi test százhúsz évre van tervezve. Genetikailag erre lennénk képesek.”


Természetes, hogy életmód DVD-jével is az egyáltalán nem sportoló társadalmat célozta meg, azaz minden tizedik embert. “A legnagyobb réteg falun él, ahol nincs tornaterem, vagy nem mer lemenni edzeni, mert nem szeret tükörbe nézni. Azt akarom, hogy az önbizalomszegény emberek is találjanak megoldást. A DVD mellé lesz könyv is, mert fontos a gyakorlat, de az is kell, hogy megértsék az emberek. Motiválni kell őket, új infókat kell velük közölni.”

Aki sosem volt 120 kiló

Schobert Norbival szemben Katus a stílusra hivatkozik, szerinte mindketten elférnek a piacon, mivel mindenki más stílusra vevő, és bár ő Schoberttel ellentétben soha nem volt százhúsz kiló, viszont ötéves kora óta foglalkozik a sporttal, saját megfogalmazása szerint eredményei és tapasztalata mögött komoly gondolkodásmód rejlik, ráadásul öt évig Amerikában is kipróbálhatta magát, foglalkozhatott mindenféle korosztállyal. “Talán az egyik legöregebb ember vagyok a szakmában, jó a pszichológiai érzékem, sokat is fektetek a pszichológiai háttérre. Biztos nekem és Schobertnek is megvan a maga szerepe, én csak azt tudom, hogy én milyen vagyok – mondja. – Amit leteszek az asztalra, azt tíz év múlva is vállalni fogom, hiszen azt mondom, amit a tudomány, és a szakmai önbecsülésemet semmiért nem áldozom fel. Ráadásul óraadó tanár vagyok a Testnevelési Egyetemen, ahol tényleg a minőség a fontos. Ezt a minőséget szeretném mindenkihez eljuttatni. Hitelesség, közérthetőség és minőség, ez a számomra a legfontosabb."

Katus Attila vagy Schobert Norbi?

Kicsiben már biztos, hogy működik a rendszere, hiszen évek óta ezzel a módszerrel edzi a klienseit, most abban reménykedik, hogy nagyban se vall kudarcot. Azt mondja, nem a pénzért csinálja a dolgot, hanem szakmai kihívásból és bizonyításból. “A megélhetésem megvan, nem a pénzért csinálom. Egy ilyen DVD-t piacra dobni nem üzlet ma már. Nem tudhatom, hogy nyereséges lesz-e, ugyanúgy mint könyvet írni is macerás, de az ember pályájának van egy íve, én most itt tartok.”

Katust sokat nyaggatja a sajtó a családalapítással, de szerinte a döntéseit nem szabad, hogy bármi vagy bárki befolyásolja. “Későn érő típus vagyok, sokáig voltam gyerek is. Nem akarok semmit elkapkodni, persze ugyanazt akarom, mint más, csak minden tolódik egy kicsit. Ez a mostani nagyon elfoglalt időszak az életemben, persze lehet, ez indoknak kevés. Majd meglátjuk hogyan alakul.”