A modellből lett fotós büszke rá, hogy jó hírét viszi Szolnoknak és nem magyarázkodik, amiért már két éve párkapcsolatban él, ahogy azért sem, mert párja luxuslakásában látta vendégül a Vacsoracsata eheti társaságát. Főztjével sztereotípiákat dönt le, miközben a kamera túloldalán jobban érzi magát.

Debreczeni Zita az RTL Klub eheti Vacsoracsatájában már bebizonyította, igenis bármilyen étel elkészítésére képes, ha arról van szó. Vendégei Szulák Andrea, Keresztes Ildikó, Magyar Attila és Ádok Zoltán ugyan kétkedve és némi előítélettel várták, hogy mi sül ki az általa készített hamis gulyásból és paprikás csirkéből, de végül elégedetten törölgették a szájukat, és Debreczeninek nem is kellett ennél több. “Mikor megnéztem a műsort láttam, hogy a szereplőtársaim mit gondolnak rólam” – kezdi a Velvetnek. – “Ha ők ezt így látják, nyilván az emberek is így látnak. Szerettem volna ledönteni azokat a sztereotípiákat, hogy egy modell nyilván még soha nem fogott a kezében fakanalat. Nagyon boldoggá tett, hogy a műsor végére az ő véleményük is megváltozott, hiszen nagyon ízlett nekik a főztöm.”

Debreczeni azt mondja, főzni nem lehet megtanulni, szerinte valakinek vagy van ízlése vagy nincs, ezen nem segítenek a szakácskönyvek. “Szolnoki lány vagyok, a szüleimet sokszor láttam főzni, de soha nem magyarázták el, hogyan kell elkészíteni egy rántást. Legjobb barátnőmből, Dukai Reginából indultam ki, aki ugyanilyen előítéletekkel indult, mégis kétszer is megnyerte a Hal a tortán-t. Örültem a felkérésnek, mert ez olyan, mint egy valóságshow, itt nem lehet szerepet játszani, végre meglátják, hogy milyen típusú emberek vagyunk, belekukkantanak az életembe, aztán vagy elfogadnak vagy nem.”

A modellből lett fotós a vendégváráshoz nem estélyiruhát választott, hanem egy igazi tűzpiros menyecskeruhát, ami elmondása szerint nem teljesen saját ötlet volt. “Dombovári Vanda is magyaros ruhában tálalta a vacsorát, ez nekem nagyon tetszett, mivel úgyis magyaros kaját akartam főzni, ezt akartam feldobni valamivel, innen jött az ötlet. Főzni nyilván kényelmetlen lett volna, de a vacsorához el lehetett viselni, tudtam hogy nagyon mini, tehát ennek megfelelően viselkedtem.”

Magánélet rulez

Debreczeni a negatív példákból jól megtanulta, hogy nem nyilatkozik a magánéletéről, így a lakásról sem, amiben vendégeit várta, és ami láthatóan minden luxussal felszerelt. “Az előző adásban kábé egy éve ugyanebben a lakásban főztem, ez a párom lakása, akivel két éve lakunk együtt, nem hiszem és nem is értem, miért kéne emiatt magyarázkodnom. Próbálom a magánéletemet megélni” – mondja kicsit ingerülten, majd hozzáteszi, hogy nyugodtan érheti miatta kritika, azt ő nagyon sajnálja, ha az embereknek csak ez fordul meg a fejükben, és nem az, amit bizonyítani próbál. – “Igazából nagyon elégedett vagyok, mivel sok pozitív levelet kaptam szolnokiaktól, amiért bemutattam a borsópörköltet. Ez egy igazi szolnoki hagyomány, nagyon ízlett Magyar Attilának is. Ha valakinek nem ez jön le az egész műsorból, hanem csak próbál belémkötni, hát én azt tényleg csak sajnálni tudom, de nem fogom fogni a fejem miatta.”

Debreczeni néhány éve döntött úgy, hogy a kamera egyik oldaláról átáll a másikra, azaz hogy ezentúl inkább a fényképezőgépet fogja a kezébe, mégis elhalmozzák munkával. Tudja ő jól, hogy a gépnél azért több kell ahhoz, hogy valakiből jó fotós váljék, így Vass Tamáshoz jár elsajátítani a szakma fortélyait. “Katalógust fotózom Dammak Jázminnal, ahogy már tavaly is. Nagyon örültem, hogy megint engem kértek fel. Egy új tinisztárról is csináltam fotósorozatot albumba, próbáltam róla komoly fotókat készíteni.”

Kamera előtt, kamera mögött

Valójában ő nem akar más fotós lenni, mint a többi, csak be akar állni a sorba és úgy érzi a stúdióban, ahol dolgozik végre megtalálta önmagát. “Szeretem ezt a milliőt, megvalósítani a vágyaimat, az elképzeléseimet, és szeretem meghallgatni mások véleményét, még akkor is, ha az nem éppen pozitív. Amikor a másik oldalon álltam, akkor belőlem csináltak fotózható alanyt, mindenki velem foglalkozott, most viszont az én ötleteimet valósítják meg, most én lehetek a kreatív ember a csapatban.”
Debreczeni számára fontos, hogy ne azért keressék meg, mert ő az aki, így ha csak azért kérik fel fotósnak, hogy utána a nevével adják el az adott terméket arra nemet mond. “Nem azt akarom, hogy a hírérték az legyen, hogy én csináltam. Max ha jó a kép és rákérdeznek, akkor derüljön ki, hogy az én művem. Hivatásszerűen szeretném ezt csinálni, és szerencsére vannak munkáim.”

Azok megnyugvására, akik inkább félpucér képeken szerették látni az exmodellt elárulja, hogy teljesen nem adta fel a modellkedést, ám válogatásokra már nem jár. “Hazudnék, ha azt mondanám nem szeretek a kamera előtt állni, örülök ha megkeresnek, de most már olyan jó, hogy akkor is kikérik a véleményem, ha engem fotóznak” – mondja, majd elmeséli, hogy már olyan is előfordult, hogy az őt fotózó fényképésznek tönkrement a gépe és az övét kérte kölcsön, hogy tudják folytatni a munkát. – “Bizonyos esetekben én is tudok már segíteni, ez nagyon jól esik.”

Magánéletéről tehát továbbra se tudhatunk meg sokat, viszont akik a képernyőre várják azoknak jó hír, hogy jön a téli szezon, és ezzel indul a Havazin című síelős műsor forgatása, amit már alig vár. “Amire még nagyon büszke vagyok az az, hogy Szolnok önkormányzata felkért, hogy legyek a város arca, így most velük is együtt dolgozom, ami igazi megtiszteltetés, mert nagyon büszke vagyok a városomra.”