Lukács László szava nem szentírás

2009.10.15. 11:39 Módosítva: 2009.10.15. 13:02
Hivatalosan húsz évvel ezelőtt, október 14-én volt a Tankcsapda első fellépése Debrecenben, a jubileum alkalmával pedig egy lemezbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartott tegnap a trió. A Minden jót című album előtt legutóbb három és fél évvel ezelőtt jelent meg lemez, és Lukács László szerint ez így is van jól, hiszen az inkább kevesebbet, de az legyen jó elvét követik. Az énekes szerint az együttes titka abban rejlik, hogy sokféle zenei stílust, zenei képet magukévá tudnak tenni, bár mindhárman teljesen különböző karakterek. Lukács kiemelte, hogy senki szájába nem szeretne kész gondolatokat adni, inkább azt reméli, hogy szövegeivel gondolkodásra sarkall.

Tizenegy lemez és több mint ezer koncert után október 14-én újabb albummal ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját a Tankcsapda. A születésnapi koncertet a rockbanda már a nyáron letudta, akkor a Sziget Nagyszínpadát vették birtokba, és több látogatót vonzottak a nézőtérre, mint egy évvel korábban az Iron Maiden. A legutóbbi sorlemez meglehetősen régen, 2006 tavaszán jelent meg, így nem volt kérdés, hogy a jubileumot egy újabb anyaggal koronázzák meg.

Kevesebbet, de az legyen jó

„Ennyi szünet két lemez között még nem igazán volt korábban” – magyarázta a debreceni trió frontembere, Lukács László. „Nyilván mindig voltak a lemezek között hosszabb időszakok dalszerzés, írás és egyéb okok miatt, de ez az utóbbi három és fél év a zenekar történetében az egyik leghosszabb lemezmentes időszak. Szerencsére semmiféle külső kényszer nem volt, hogy csak azért, mert a naptár azt jelzi, évente vagy másfél évente elő kelljen rukkolni egy albummal, így maradhattunk annál az elképzelésnél, aminek a hívei vagyunk: inkább kevesebbet, de az legyen jó.”

Lukács véleménye szerint míg az előző lemez egy nehezebben hallgatható, sötétebb lemez volt, ez a legújabb, Minden jót című album ahhoz képest sokkal felszabadultabb, sokkal színesebb. „Azt nem mondom, hogy poplemez, mert azért elég súlyos témák vannak rajta – szövegben és zenében is vannak rajta elég masszív meghatározó dolgok –, mégis, ez a mostani lemez egy sokkal rockandrollosabb, a klasszikus zenei világhoz sokkal közelebb áll.”

A dalnak nincs gazdája

Az együttes gitárosa, Cseresznye (Molnár Levente - a szerk.) szerint a fő meghatározó vonal Lukács szövegvilága, aki viszont nem szereti használni azt a kifejezést, hogy fő dalszerző. "Ilyen nálunk nem létezik, vagy ha igen, akkor azt mondanám, hogy a Tankcsapdában három fő dalszerző van: Tamás [Fejes Tamás, a dobos - a szerk.], Cseresznye és én. Nálunk az soha nem volt kérdés, hogy valamelyik dalnak ki a szerzője vagy kinek a fejéből pattant ki az az alapvető ötlet, amiből aztán a zenekar majd megcsinálja a dalt. Mi ezzel nem szoktunk foglalkozni, egyetlen próbán, egyetlen gázsiosztásnál sem hangzik el, hogy ez az én dalom, ez a te dalod. Ezek a mi dalaink, közös szerzemények.”

Kedvence persze mindenkinek van, és kiderült, hogy mindenkinek más: „Vannak olyan dalok, amik közelebb állnak hozzánk, vannak, amik kevésbé, de ez teljesen természetes, mert nem hogy nem vagyunk egyformák, de mondhatom azt is, hogy mindhárman elég különböző karakterek vagyunk. Ha a magánéletünkben vájkálna bárki – egyébként nem vájkálhat –, az látná, hogy ez a magánéletünkben is így van.” Lukács elmondása szerint ez szerencsére ebben nem egymás energiájának az elvételében, hanem összeolvadásában nyilvánul meg. Ebből születnek a dalok, ebből születnek a lemezek.

„Nagyon sokan és sokféleképpen próbálták már megfejteni a Tankcsapda titkát” – folytatta. „Ha megkérdezel tíz átlagembert, közülük hat vagy nyolc egészen biztosan különböző dalokat jelölnek meg kedvencként a Tankcsapdából. Különböző stílusú, különböző hangulatú, különböző korszakból származó, különböző jellegűt. Ez eléggé jellemzi azt, hogy – ugyan vannak olyan emberek, akik szerint ugyanazt a dalt játszuk húsz éve –, hogy azért lehet ennyiféle ember a Tankcsapda ismerője, kedvelője, adott esetben rajongója, mert elég sokfajta az a zenei stílus, zenei kép, amit mi tankcsapdássá tudunk tenni azáltal, hogy Tamás dobolja, Cseresznye gitározza, én meg énekelem.”

Lukács szava nem szentírás

Lukács – akinek szerzeménye idén érettségi tétel volt egy gimnáziumban – fontosnak tartotta azt is elmondani, hogy aki esetleg politikát vél felfedezni a szövegkörnyezetben, az nagyot téved. A Tankcsapda ugyanis soha nem politizált. „A mi dolgunk nem a napi politika, hanem az, hogy gitározzunk, doboljunk és énekeljünk. Természetes viszont az, hogy minden lemez dalszövege annak a korszaknak a lenyomata az én szűrőmön keresztül. Nyilván az elmúlt évek változásai is megjelennek ennek az albumnak a dalszövegeiben, de azt gondolom, hogy ezek nem próbálnak okoskodni, nem próbálnak bármiféle vélt vagy valós megfejtést adni. Egész egyszerűen csak ugyanazt tettük ebből a szempontból is, amit bármikor máskor: reflektáltunk azokra a dolgokra, amik a világban minket érnek. Nekem is vannak örömeim és bánataim, és ezek jelennek meg a szövegben. Ha a gazdasági válság teremt benned egy érzést, akkor az is megjelenik. Amit még fontosnak tartok a szövegről elmondani, hogy nem szeretnénk senkinek kész, egyértelmű gondolatokat a szájába adni, hanem azt reméljük, hogy ezek a dalok az embereket gondolkodásra serkentik, és nem mondják azt, hogy amit Lukács mond, az szentírás.”

És, hogy miért pont október 14-e az együttes hivatalos születésnapja? Mert húsz évvel ezelőtt pontosan ezen a napon játszottak először Debrecenben, a szülővárosunkban. Ugyan már ezt megelőzően, a megyében is volt egy-két fellépésük, de ezt vallják a szó szoros értelmében vett, első vállalható koncertjüknek. „Igazság szerint akkor határoztuk el, hogy ezt a zenekart ne csak ilyen hobbinak tekintsük, hanem csináljuk ezt a dolgot komolyabban, csináljuk a hangfelvételeket, csináljuk promóciós fotókat stb. Hogy legyen ez egy zenekar, ne csak három hülyegyerek, akik leisszák magukat és azt hiszik, milyen jót zúztak.” Lukács nevetve hozzátette, hogy az elmúlt 20 év alatt annyit változtak, hogy már nem buli előtt rúgnak be, hanem buli után.

A trió egyébként folyamatosan turnézik, és mint azt elmondták, a mostani turné inkább a jubileumról szól, függetlenül az új lemeztől. „A terveink azok, hogy a jövő év tavaszán tartunk majd egy nagyjából tizenöt állomást érintő, kimondottan lemezbemutató turnét, ahol kifejezetten ennek a lemeznek a dalait fogjuk játszani. Most inkább maradunk a best of-jellegű összeállításnál.”