Vásáry André nincs kasztrálva, ilyen hanggal született

2009.10.21. 10:41 Módosítva: 2009.10.21. 10:41
A Csillag születik versenyzőjét zavarja, hogy sokan profiként emlegetik, pedig csak az előadása volt tökéletes. Vásáry André még csak most kezdi a karrierjét, és egy új stílus segítségével szeretné a magyarokkal megszerettetni az operát. Mint mondja, esze ágában sincs komoly áriákkal bombázni a nézőket, hanem a könnyedebb műfajban mutatja meg a nemzetközileg is ritka, extra magas énekhangját. Ja, és még mielőtt rákérdeztünk volna, elárulta, nincs kasztrálva, az már lejárt lemez.

A Római Nemzetközi Énekverseny egyik döntőse volt, előtte pedig Miskolcon nyert operaversenyt Vásáry André, akinek nevét legtöbben mégis a Britain's Got Talentre hajazó Csillag Születik tehetségkutató műsornak köszönhetően ismerte meg az ország. Az énekes egy olyan hangfaj birtokosa, ami nem csak Magyarországon, hanem nemzetközileg is nagy ritkaságnak számít: a férfi szopráné. Vásáry két perc leforgása alatt lenyűgözte a közönséget, akik pedig a helyszínen élvezhették az előadást, a produkció végén állva tapsoltak.

“Engem nagyon zavar, hogy profi énekesként emlegetnek, inkább azt mondanám, profi volt az a produkció, amivel a Csillag születik közönsége elé kiálltam” – mesélte Vásáry, aki a Velvettől tudta meg, hogy különböző fórumokon és videómegosztókon sokan vitatják, mit keres egy profi egy tehetségkutató műsorban. “Számomra az a profi, aki már több éves szakmai tapasztalattal dolgozik. Ehhez képest én csak most kezdem a karrieremet. Tízéves munka áll a hátam mögött “ - magyarázta a versenyző, hozzátéve, ez az idő minden bizonnyal soknak tűnik, de ez énektanárhoz járást jelent.

Elmondása szerint az operavilágban általában minimum tíz év tanulmány kell ahhoz, hogy valaki színpadképes legyen. Vásáry magánúton tanult és tanul itthon, illetve egy nagyon rövid ideig Amerikában is képezte magát, de végül hazajött, mert úgy érezte, sokkal szerencsésebb Magyarországon, ahol ráadásul kiváló tanárt kapott.

“Annak, mert egy képzett hang vagyok és folyamatosan képzem magam, nem szabadna hátránynak lenni. Igaz, hogy ez egy amatőr tehetségkutató, de mivel nincs szerződésem semmilyen operaházzal, színházzal, és nem vagyok befutott operaénekes, azt gondoltam, hogy ez egy nagyon jó lehetőség. Operaénekes vagyok, de a crossover stílust szeretném bemutatni, ami a könnyűzenének és a komolyzenének a keveréke. (Mint Andrea Bocelli dalai, vagy az Ötödik Elemben hallható ária.)

Tehát nem kell attól megrémülni, hogy vérkomoly, nagy operaáriákkal fogom bombázni az embereket hétről hétre – ha továbbjutok. Biztos, hogy fogok áriát is énekelni, de az közismert és mindenki számára kedves lesz.” Az énekes így szeretné bebizonyítani, hogy ez a műfaj egy kereskedelmi televízióban is megállja a helyét, mint például Ennio Morricone szerzeménye is. “A Volt egyszer egy vadnyugat zenéjének az a lényege, hogy annyira szívhezszóló maga az énekdallam és maga a zene is, hogy szerintem nagyon olyan kevés ember él, akit ne érintene meg.”

Vásáry bevallotta, egy ideig nem tudta eldönteni, hogy könnyű vagy inkább komolyzenét énekeljen. “Ha elmentem a könnyű felé, akkor az opera hiányzott, ha folyamatosan áriákat tanultam, akkor hiányzott a könnyűzene. Ha a crossover stílusban sikereket tudnék elérni, nagyon boldog lennék, mert így mindkét műfajhoz lenne valami közöm, mindkét műfajban benne lehetnék egy kicsit.”

v1

Kiderült, és a versenyző büszke arra, hogy extrém magas énekhangjának köszönhetően – ami hangsúlyozottan nem kontratennor, hanem férfi szoprán – a nadrágszerepeket is el tudja énekelni, amik az operákban ugyan férfiszerepek, de ma már általában nők éneklik, mert annyira magasra íródott. “Régebben ezeket kasztrált férfiak énekelték, megjegyzem, én nem vagyok kasztrálva. Élő bizonyítéka vagyok annak, hogy enélkül is lehet szoprán hangja valakinek” - tette hozzá nevetve.