Orosz Barbara szerint a gyerekek a pornóból tanulnak szexelni

2010.02.06. 14:27
A színésznő-műsorvezető brutálisan sokat várt szüzességének elvesztésére. A Velvetnek elmondta, senki ne várja tőle, hogy kiáll az iskolák elé, és a saját szexuális életéről kezdjen beszélni. Orosz Barbara a saját keresztjének tekinti, hogy elérje: normálisan tájékoztassák a gyerekeket, és ne legyen többé tabu a nemiség a fiatalok életében.

Orosz Barbara szerint azért lenne néha nagyon jó egy olyan újságírói kérdés, hogy mi az, amit elárulna egy mélyinterjúban, mert akkor végre rendesen beszélhetne missziójáról, vagyis a fiatalok szexuális felvilágosításáról, amihez egyre lelkesebben próbálja létrehozni az alapítványát. A Cool Night háziasszonya ugyanis saját keresztjének érzi, hogy végre normálisan tájékoztassák a gyerekeket, és ne legyen többé tabu a szexualitás a fiatalok életében.

Szexalapítvány

„Most szerveződik az alapítvány, lassan összeáll a legmegbízhatóbb szakemberekből álló csapat. Amikor elkezdtem a Cool Nightban szexuális témákkal foglalkozni, még nem tudtam, hogy szinte egyáltalán nincs ilyen jellegű oktatás, mert elsinkófálják. Mondjuk, emlékszem, engem is sokkolt, amikor a tanárom a gimnáziumban felállt a pultpitusra és olyan stílusban mondott el dolgokat, amivel legalább két évvel kitolta a szexuális életem megkezdését.”

Orosznak persze könnyű, hiszen nőgyógyász édesapja és biológia tanár édesanyja mellett mindig is tökéletesen helyén kezelte a család a kényes kérdéseket. A műsorvezetőnő azzal is tisztában van, hogy nem ő az, akitől a fiatalok a tanácsokat várják, legalább is nem első kézből. „Szó sincs arról, hogy én majd kiállok az iskolák elé és a saját szexuális életemről kezdek beszélni. Felkértem szakembereket: gyermekpszichológusokat, szexuálpszichológusokat, nőgyógyászokat, urológusokat, és most ők dolgoznak a programon, hogy megalkossák a rendszert.”

Rögtön az a fránya anál

„Attól tartok, hogy a pornófilmekből tanulják a gyerekek a szexet. Különben honnan jönne elő a mai tizenévesektől, az öcsémtől elsőként az análszex mint kérdés?” – teszi fel a kérdést, majd rögtön leszögezi, hogy ő brutálisan sokat várt a szüzessége elvesztésére. – Érzéseket vártam, valójában soha nem voltam szerelmes típus. Már majdnem huszonkettő voltam, amikor megtörtént. Most harminc vagyok, és tudom, hogy tök más időket éltünk. De naiv elképzelés azt hinniük, hogy mindent tudnak, pedig nem. Szerintem először ismerjék meg a testüket, kísérletezzenek saját magukon, aztán ugorjanak fejest az életbe.”

Orosz szerint a legnagyobb baj az, hogy prüdériával leplezzük, még a negyvenes korosztály sem tud semmit a szexuális felvilágosításról, hiszen nem volt benne részük. Így nem lehet tőlük elvárni, hogy bármit is mondjanak. Úgy véli, hogy ő maga soha nem szivárogtat ki magáról információkat a műsorában, mert nem gondolja, hogy attól oldott a beszélgetés, ha elmondja, hogy ő hogyan is szereti a szexet, ami szerintünk azt jelenti, hogy észre se veszi, milyen sokat beszél a műsorában saját magáról. „Kicsúszhat a számon belső információ, de ez csak azt szolgálja, hogy jobban megnyíljon utána az interjúalany. Nekem semmi bajom azokkal, akiknek kell a címlap, de csak emiatt nem fogom kiadni a magánéletemet. Nekem ez nem létszükséglet.”

Alapítványával a Cool tévé üdvöskéje tehát egyelőre még csak a nyelvezeten gondolkodik, mert talán ez a legnagyobb kihívás egy ilyen célnál. Hetedik osztály körül tervezzük elkezdeni, az viszont elég ritka, hogy valaki erről úgy tudjon beszélni, hogy az lekössön egy tizenévest. Nagyon nehéz felkelteni az érdeklődésüket, érdekesen kell a szex témát megközelíteni, hogy merjenek kérdezni a szakemberektől. A Bravo Love különkiadása, ami csak ezzel foglalkozott, nagyon megosztott mindenkit, én sem hiszem, hogy a női test megmutatása sokat tud segíteni abban, hogy rendesen megismerje magát egy lány.”

Orosz azt gondolja, hogy azért maradt ő egyedül a Cool Night műsorvezetője, mert társai közül ő tudott a legoldottabban beszélni a szexről. „Két év után azt hiszem, már megtanultam kérdezni ebben a szerepben, mégsem gondolom, hogy beskatulyáznak. Remélem, a szakértő tévések látják, hogy ha egy kényes témában tudsz kérdezni, akkor másban is menni fog. Muszáj, hogy hiteles legyek, hiszen enyém az egyetlen szexuális felvilágosító műsor.”

Sok is ő

„Sokszor sütik rám, hogy túl sok vagyok, de tágak a határaim és nem szeretnék olyasmit magamra erőltetni, amitől nem érezném magam szabadnak – mondja és hozzáteszi, hogy mindig a színház lesz az igazi szerelme. – A színház az egészen más. A képernyőn, ha jól csinálom, nem látszik, hogy színésznő vagyok.”

„Jelen pillanatban nem játszom színházban, de szerencsére a mai színházvezetők nem gondolják, hogy nem lehet a kettőt összeegyeztetni. Ha tehetséges a színész, a nézők is el tudják felejtetni, hogy milyen tévéműsorban látták őt.”

Színésznőként májusban állt utoljára színpadon, igazán Győrben adatott meg neki először, hogy mindenfélét játszhatott. „Most nagyon hiányzik a színpad, megnéztem egy darabot és azt gondoltam: kötözzetek le, színpadra akarok menni. Egyszerűen nem lehet a színház nélkül élni. De azért bárki bármit gondoljon erről a médiában szereplésről, én itt nőttem igazán fel. Soha nem voltam ennyire szabad, imádom. Ez is egy szenvedély, de nem tarthat örökké, nyilván nem a Coolból fogok nyugdíjba menni.”

Álomreggeli

Orosz Barbara nagy álma, hogy egyszer az RTL Klub Reggelijében szerepeljen, mert szerinte ez az a műfaj, amiben minden megtalálható, amire egy műsorvezető kíváncsi lehet. „Mindenféle emberrel találkozhatsz, kihívás, hogy hajnalban kelsz és fel kell készülnöd, és tökéletesen fel kell készülnöd, hogy aztán reggel összeszedett légy.”

Mi ezen értetlenkedünk egy darabig, merthogy elég felszínes műsornak tartjuk a Reggelit, ahol három percben hallhatjuk, hogyan botlik meg Pákó a saját lábában. „Pákó is tud ám olyat mondani, amit még nem mondott el. Én azt szeretném megtalálni, azt a három kérdést, amivel egy másik arcát tudja megmutatni. Nekem nincs ellenemre a szexről beszélni, de mindig csak arról, az néha tud fárasztó lenni.”