Varga Livius, a Quimby egyik alapítótagja lett a Viasat3 A cég hangja című produkciójának egyik műsorvezetője. Bibliaolvasással és szaunával készült a nagy feladatra, és manírmentes örömködést ígér a nézőknek. Társa Sipos Péter, akivel már volt része közös élményekben, így a quimbys nem félt attól, hogy egy mirigyessel kell dolgoznia. Azt is érdemes megemlíteni, hogy Varga tíz éve várt arra, hogy valaki érdemesnek találja egy ilyen feladatra.

Korábban az MTV-n az Abszolút és többek közt a Gang című kulturális műsorokat vezetted. Hogyhogy bevállaltál egy merőben más műfajt?

Mert ígértet kaptam, hogy nem csupán öncélú hülyéskedés lesz, hanem van misszió része is, de az utóbbi nyilván rajtam is múlik majd. Továbbá megígérték, hogy senki nem lesz megalázva, kinevettetve, pusztán az örömről szól a műsor. Mikor ezt mondták, akkor elvállaltam.

A cég hangjában mi a misszió?

Az, hogy most megmutathatjuk az országnak, hogy azt a lazaságot és örömködést, ami bennünk van, nem szabad elfojtani. Ne az legyen, ami sok helyen: ha valaki nótára fakad és nincs jó hangja, akkor azt mondják neki a többiek, inkább rajzold le. És komolyan is gondolják. Vagy fanyalogva forduljanak afelé, aki felkéri őket táncolni. Az kell, hogy tudjanak ezeknek a dolgoknak örülni az emberek, ne féljenek tőle, tegyék meg, ha nem is színpadon, de a kis közösségekben igen. Ha megteszik, utána jobban érzik majd magukat. Erre rá lehet szokni, ez a legegészségesebb drog.

Miben különbözik ez a műsor a Megasztártól vagy az X-Faktortól?

Mivel ez nem egy tehetségkutató, nincs benne annyi manír. Kényelmetlenül éreztem volna magam, ha olyan helyzetbe kerülök, ami emlékeztet olyan dolgokra, amiket kínosnak tartok. Csinál egy csatorna valamit, a másik ellene indít egy ugyanolyat, és csak hirdeti, hogy tök más. Ez viszont tényleg a velejében más. Az eredmény azonos, azaz a színpadon énekelnek, de semmi több.

Mit ígértek az indulóknak?

Nem sztárokat nevelünk, nem adjuk az örök fény ígéretét. Az örök fény ígéretét mi csak úgy adjuk, hogy rájönnek, az bennünk van. Nálunk az igazgató a portással össze tud ölelkezni, anélkül, hogy ez álságos hurráoptimizmus lenne. Egyszerűen, természetesen. Egy csapatba kerülnek, együtt énekelnek, azonnal megismerik egymást. A csapatépítő tréningeken ugyanezzel találkozom. Aki felszabadul bármilyen rövid időre is, az már nyert. Így a hétköznapi, nemszeretem dolgokat a szívében sokkal nagyobb tartalékkal tudja az ember végigcsinálni.

Te is tartasz ilyen tréningeket civilben. Biztos tudod, mikor kezd nem nyögvenyelős, kínos és kötelező érzése lenni a résztvevőknek.

Amikor a félelmeiket elengedik, akkor sikerül feloldódniuk. Erre sokféle módszer van. Amikor elkezdünk nem félni attól, hogy nem sikerül, akkor az sem lesz rossz érzés, ha nem jön össze. A bátorság nem a félelem hiánya. Nem kell arra vágyni, hogy minden percben tökéletesek legyünk. A bátor embert nem nevetik ki. Ha én elkezdek énekelni, többen dalra fakadnak, mert rettenetesen hamisan énekelek. Egyszerűen azért, mert azt gondolják: így én is tudom. Ez jó.

Sipos Pétert kaptad műsorvezetőtársnak. Volt fenntartásod, vagy tudtad, hogy működni tud ez a páros.

Petit régóta ismerem, nagyon szeretem, sokszor játszottunk egymás után, egy kiadónál voltunk korábban, és szórakozóhelyeken is összefutottunk. Minket mindig összefújt a szél, mint a szemetet. Nyugodtan szétkergethetnek minket, a higany úgyis összeszalad. Mi is mindig összetalálkoztunk. Mikor megtudtam, nagyot kacsintottam magamban, igen, a Péter. Ez jó lesz.

Honnan lehetett tudni, hogy működni fog köztetek a kémia? A promót elnézve nincs kétségünk afelől, hogy ez jó döntés volt.

Nem tudom, ez a szerkesztők szakterülete. Én onnan tudtam, hogy már akkor is működött, amikor még nem volt tétje. Az, hogy egy szerepbe kerültünk, nem változtatott ezen. Azt mondtuk, oké, ez új, egymásba kapaszkodunk, még akkor is, ha riválisok leszünk, és működni fog. És lám.

A zsűri is egy szokatlan kombináció. Hajós András Somával és Novák Péterrel nem egy bejáratott trió.

Csupa nagyon jó fej ember, és még azt is tudni, hogy okosak. Nekem bebizonyosodott ismét, hogy rendkívüli intelligenciája van mindegyiknek. Egy nagyon laza őszinteség volt a részükről, örültem annak, ahogy működött.

Vállalnál más kereskedelmi csatornánál is műsorvezetést?

Én mindig emberekben és csapatban gondolkodom, és most rendkívüli lojalitást érzek a Viasat3 iránt. Ahogy velük dolgoztam, az bejött, a döntéseik tetszenek. Hogy mi lesz a jövő? Kérlek, ne csinálj belőlem prófétát. Ez most pont olyan lett, mint egy elvárható szöveg, már meg is bántam, hogy ezt mondtam, de ezen kívül csak elhülyülni tudnám a kérdést, mert ez az igazság.

Te mit adtál ehhez a műsorhoz?

Amit kértek tőlem: magamat. Csak ennyit kértek. Imádok felkészülni mindenre, mert onnan jó improvizálni. Visszatérnék az első kérdésedre, azért vállaltam be ezt a műsort, mert mindig is akartam egy ilyet. Nem is reménykedtem, hogy valaki alkalmasnak tart rá. Arra gondoltam, engem sosem fognak kitalálni. Ökörködni és figyelni szeretek egyszerre, most eljött, megkaptam. Ez egy önmegvalósítás nekem, körülbelül tíz éves dolog. Én nem kilincselek, és ez mégis megtalált. Hála a magasságosnak.

Hogy készültél a műsorvezetésre?

Sport, olvasás, szauna. A Bibliát olvastam, komolyan mondtam, de nem muszáj leírnod.