Mága Zoltán továbbra is hatalmas energiákkal koncertezik és adakozik, mindig ott segít, ahol legnagyobb a baj: most épp az árvíz sújtotta területeken. Ha épp nem jótékonysági koncertkörúton van, sejkeknek és királyoknak zenél. Vagy tanul, hogy később ő is taníthasson.

Miért érzi fontosnak, hogy koncertekkel segítsen az áradások károsultjain?

Nem csak koncertekkel segítek, pár napja például lent jártam az árvízsújtotta Boldván és Sátoraljaújhelyen. Nemrég kapcsolatba kerültem az Ökumenikus Segélyszervezettel, tőlük tudtam meg, hogy ezen a két településen van a legnagyobb szükség a segítségre. Siralmas állapot volt lent, éppen ezért gyermekruhákat, felnőtt ruhákat, törölközőket, ágyneműket, textilárukat vittünk, amelyekre ezeknek az embereknek most a legnagyobb szüksége van. Vannak olyan családok, amelyek egyetlen ruhában menekültek ki a házukból. Elmondásuk szerint nagy segítség volt a ruha támogatás, hiszen így hozzájárultunk, hogy a gyermekek újra iskolába járhassanak. Sokat számított, hogy személyesen találkoztam velük, beszélgettünk a szegénységről, a kilátástalan helyzetükről.

Homokzsákot pakolt?

Késő délután érkeztünk, akkor már nem pakoltak zsákokat. 2006-ban is ilyen rossz volt a helyzet, akkor én is beálltam homokzsákokat tölteni. Külföldről érkeztem segíteni a bajbajutottakon. 100 tonna élelmet juttattam el akkor Kunszentmártonra és térségébe, valamint segélykoncertet szerveztünk a részükre.

Ad-e majd külön jótékonysági koncertet e két település számára?

A 100 templomi jótékonysági koncert sorozattal várhatóan több árvízsújtotta településre ellátogatunk, valamint terveink szerint három héten belül a Deák téri evangélikus templomban nagyszabású jótékonysági koncertet szervezünk több művésztársammal együtt az árvízkárosultak megsegítésére.

A koncertsorozat hányadik állomása következik?

A Békéscsabai Evangélikus Nagytemplomban volt a sorozat 37. állomása, ahol a befolyt adományokból a nagycsaládosokat és nevelőszülőket támogattuk. Hatalmas nagy siker volt, zsúfolásig megtelt a templom, közel 4000-ren voltak. Bízom benne, hogy idén véget ér a sorozat, de mindenképp gondolkozom a folytatáson. Bízom abban is, hogy az új kormány segíteni fog a szegényeken, és pár éven belül megoldódik a mostani nehéz helyzet. Tudom, hogy nagy szükség van a missziónkra, és ha a Jóisten megsegít, akkor jövőre is útjára indítom a sorozatot.

Milyen tervei vannak a jövőben?

Szeretnék más zenei irányzat felé elmenni, kamarazenekar alapításán gondolkodom. A következő albumon terveim szerint Strauss remekművek lesznek. Bízom benne, hogy az ismert klasszikusoknak is nagy sikere lesz, és sok koncertet adhatunk Magyarországon és szerte a világban.

A számos itthoni jótékony fellépés mellett lesz ideje külföldön is koncertezni?

Természetesen. Nagyon sok felkérésünk van, nemrég például Erdélyben jártunk. Minden koncerten több ezren voltak, megható, felemelő érzés volt ott játszani. A székelyföldi magyarok nagyon örülnek, hogy ellátogattam hozzájuk, mert úgy érzik, hidat építek a Magyarországon élő magyarok és az erdélyi magyarok között. Én elkezdtem a lélek hídját építeni, de csak pillér vagyok: a kintiek is azt remélik, hogy a kormány folytatja a szív hídjának felépítését, a kapcsolat erősítését.

Van-e olyan ember, akinek nagyon szeretne játszani, de még nem volt rá alkalma?

Igen, XVI. Benedek pápa. Ha a Jóisten megsegít, akkor a 100 templomi koncert sorozat elér a Vatikánig, és játszhatok a Szentatya előtt. A közelmúltban számos prominens személlyel volt alkalmam találkozni, egy nemzetközi vitorlástalálkozón például Konstantin volt görög királynak játszottam. De találkoztam Károly herceggel és feleségével, Camillával is. Megajándékoztam őket legújabb CD-mmel és DVD-mmel, melyért cserébe egy nagyon szép köszönőlevelet kaptam néhány nappal ezelőtt. Június 9-én pedig Erzsébet királynő születésnapján játszom a Brit Nagykövetség szervezésében.

Önt hogy érinti az illegális zeneletöltés terjedése?

Elítélem az illegális zeneletöltést, mert árt a művészeknek. Engem is érint a probléma, az üzletekben még a legnagyobb sztárok is alig néhány albumot tudnak csak eladni. A koncerteken viszont szerencsére remekül fogynak az albumaim. A legutóbbi, a Királyok hegedűse például dupla platina lemez lett, ami azt jelenti, hogy 15.000 darabot már eladtunk belőle.

A „Királyok hegedűse” borítóján nem fehér hegedű van önnél. Hová tűnt az ikonikus darab?

Az csupán design-elem volt. 2000-ben a cross-over stílus bevezetésekor találtam ki, erről jegyeztek meg az emberek. Most már nem ragaszkodom ehhez a színhez. De nagyon sok esetben jótékonysági árverésen fehér hegedűt ajánlok fel, és a befolyt összegből beteg gyerekeket és kórházakat támogatok.

Mik a távoli tervei?

Van ugyan előadóművészi diplomám, most mégis újra iskolapadba ültem, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatója vagyok. Emellett közgazdaságtant is tanulok, hamarosan mindkettőből lediplomázom. A művészeti tanulmányokra azért van szükség, mert egy nemzetközi zeneiskolát szeretnék alapítani.