Posztja elhagyásával a celebidentitást is igyekszik levetkőzni a főszerkesztőből ismertemberré lett Szabó Patrícia, aki úgy véli, a Szex és New York-os anyaggal talán sikerült végre kilépnie a Cosmopolitan főszerkesztőjeként felvállalt szerepéből. Bár a Reflektorban megjelent videó nem annak készült, ami végül lett belőle, Szabó ragaszkodik hozzá, nem bánja, hogy így alakult, legalább átment egy tisztes portfoliótisztításon. El kell keserítsük kommentelőinket, a hozzászólásokat csak elvétve olvassa, mint mondta, még nem iratkozott be a harakiri szakkörbe. Egyébként pedig nagyon megértő, még azt is elfogadja, ha a videó után hülyének gondolják.

A Cosmopolitan ex-főszerkesztője köszöni, elég volt neki a médiafelhajtásból. Egy évvel ezelőtt otthagyta lapját, azóta főként kisebb munkákból tartja fönn magát, és bár úgy gondolta, lapjától való távozása után nem kér többet a celebségből, a felmondása óta többször is elgyengült. Ennek eredménye a mindenkiben mély nyomokat hagyó Reflektor-anyag, a Szex és New York 2 videó, amiben megmutatta, hogyan kell az embernek nyilvánosan hülyét csinálnia magából. Szabó Patrícia a Velvetnek elmondta, az előzetes egyeztetés során nem arról volt szó, hogy beleszövik a történetbe, de miután a forgatás alatt már ő is érezte, nem a megbeszéltek szerint alakulnak a dolgok, vállalja, hogy ő is hibázott és nem köpködte az RTL Klubot.

Magát is okolja a megalázó videóért

„Hibáztam egy nagyot, ami abból ered, hogy nagy csapatjátékos vagyok, és gyakran alárendelem magamat a munkának – ha valamire igent mondok, azt akkor is végigcsinálom, akkor is, ha széthasad a fejem vagy ha kihullik a hajam. Egyrészt más volt megbeszélve, mint ami a forgatáson történt, én ugyanis arra készültem – ezt kérték tőlem –, hogy majd mondok pár mondatot arról, hogyan van meg bennem a négy főszereplő. Másrészt ostoba voltam, hogy amikor már láttam, nem az történik, amit megbeszéltünk, nem állíttattam le a forgatást, hanem folytattam a játékot, amiből végül egy zenés-táncos bohócműfaj lett. De ez nem baj, rendelni sem lehetett volna szebb portfoliótisztítást, valószínűleg szükségem volt erre, hogy megtanuljak nemet mondani bizonyos embereknek. Már rég ki akartam lépni ebből a celebszerepből, de mindig elgyengültem, és igent mondtam a forgatásokra.”

A celebruhát levetni kívánó ex-főszerkesztő nem kívánt reagálni a Cosmopolitan nyilvános elhatárolódására, ám azt elmondta, blogjának törlése nem érte annyira váratlanul, a főszerkesztő értesítette róla. „A cosmopolitanos közleménnyel egy gyártósoron haladt a blogom leszedése. Az a vicces az egészben, hogy valaki úgy gondolta, az ő posztjából majd jól megmutatja, arra is képes, hogy nevetségessé tegyen engem. De szerintem minden helyzetben megtalálhatjuk azt, amiből tanulni lehet, majd felállhatunk, mosolyogva. Ennél többet a cosmós dologról nem szívesen mondanék, nem lenne elegáns, nekem volt gyerekszobám. Ráadásul ez a blog nekem már inkább csak kínszenvedés volt, ingyen írtam.”

Nem szórja a pénzt

Szabó Patrícia úgy véli, azzal, hogy az RTL Klubon közröhej tárgyává lett, talán meg tud szabadulni a ráragadt cosmogirl-szereptől. Úgy érzi, több van benne ennél, hiszen előtte több lapja is volt, ugyanakkor sejti, továbbra is lesznek olyanok, akikben úgy él majd, mint a Celeb vagyok, ments ki innen! felolvasással küzdő szereplője vagy, mint ahogyan a Szex és New York-os videóban láthattuk. Bár Szabó Patrícia nem jelentette ki egyértelműen, hogy gáznak érezte a Reflektorban megjelent videót, az alkalmanként átfutott kommentek ezt nyilván egyértelművé tették a számára. „Előfordul, hogy elolvasom a hozzászólásokat, de még nem iratkoztam be a harakiri szakkörbe. Meg tudom érteni azokat, akik a videó alapján lehülyéztek, ha én is csak ennyit láttam volna magamból, biztosan azt mondom, hogy ez a nő nem normális.”

Miután azonban többet lát magából, normálisnak gondolja magát, és úgy érzi, többre képes, mint amit az elmúlt években láttunk. „Több ügynökséggel is foglalkozom, egy nagy nemzetközi verseny szervezésében és kommunikációjában is részt veszek, de cikkeket is írok, most például Stingnek szenteltem az éjszakámat és a délelőttöm egy részét. Van egy ismert barátnőm, az ő sajtóügyeit is én intézem, és alkalomadtán háziasszonykodom rendezvényeken.” Mint mondta, ezek nem napi nyolcórás, kötött munkák, viszont kitöltik az egész napját, és bár megél belőlük, a rendszeres, multinál kapott fizetés után hozzá kellett szoknia ahhoz, hogy másképp ossza be a pénzét. „Sosem voltam az a vérbeli cosmogirl, aki állandóan vásárolgat, szórja a pénzt, de amióta sok kis munkám van, valamivel tudatosabban, okosabban bánok vele, mint előtte” – mondta, majd hozzátette, bár a laptól való eljövetele után több újságtól is megkeresték a főszerkesztői pozícióval, ő nem kért belőle, mert most más, nemzetközi munkára vágyik.

Hirdetésszervezőnek vélték

„Nem is az volt az érdekes, hogy ezzel hányan kerestek meg, hanem az, hogy az emberek nagy része azt gondolta, hirdetésszervező vagyok. A baráti körömből rettentő sok hihetetetlenül jó ötlettel megtaláltak akár hajnal kettőkor is, és ezekhez csak szponzor kellett volna. A viszonylagos ismertségemet sokan megpróbálták kihasználni, és ugyan édesapám figyelmeztetett, hogy ez így lesz, nem hittem neki. Volt, akinek segítettem, majd csalódtam, rájöttem, hogy nem kellett volna. Amikor egy évvel ezelőtt eljöttem a laptól, csomó mindent újra kellett tanulnom, például, hogy hogyan osszam be az időmet a lapzárták nélkül, amik azóta megadták a napjaimat, hogy 18 éves koromban elkezdtem dolgozni a Nők Lapjánál, ahol hét évet töltöttem, vagy, hogy hogyan kezeljem az emberi kapcsolataimat.” Bár főszerkesztői munkát már nem vállal, továbbra is szívesen ír, legalábbis cikkeket.

„Az Ulpius már nagyon régóta kerget, de nem vagyok az a lány, aki nekiáll írni egy lektűrt. Egyszer már írtam egy regényt, valahol meg is van a fiókban, és egyszer ki is találtam egy könyvet, aminek elkezdtem az elejét, de annyira nem foglalkoztat. Lehet, hogy írok egy regényt arról, hogyan nem írtam női regényt. Majd meglátjuk ” – jegyezte meg, majd azt is, a pénz azért tudná motiválni. Miután a számtalan kisebb munkák kitöltik a napjait, mostanában kiszorította a határidőnaplójából a celebeseményeket, a redukálódott szabadidejét ugyanis szeretné tartalmasan, tartalmas emberekkel tölteni. „A múlt héten gyakorlatilag egyáltalán nem jutott időm magamra. Eléggé lepukkant lányka voltam már, ezért befestettem a hajamat, de miközben hatott a festék – úgy néztem ki, mint Szulák Andrea az Űrgammákban –, visszamentem dolgozni.” Szabó Patrícia úgy véli, megfeszített munkatempója még nem tette munkafüggővé, egyszerűen csak így jött össze a hete. „Nem szeretnék visszamenni abba a leterheltségbe, nem dolgoznék már annyit, mint régen, amikor három lapot vittem egyszerre. Már nem szeretnék belehalni a saját életembe.”

Ha van is pasija, nem löki ki a nyilvánosság elé

Miután Szabó Patrícia pasiügyeiről semmit sem tudunk, rákérdeztünk, de amikor arról érdeklődtünk, van-e valakije, csak egy akadot kaptunk válaszként. Hogy pontosítsa, annyit még hozzáfűzött: „Jelenleg nincs olyan mellettem, akit a nyilvánosság előtt deklarálni szeretnék.” A korábban általa emlegetett, később PR ügynökségek által cáfolt feketelistára is kitértünk, majd arra jutottunk, Szabó Patrícia szeret erősen fogalmazni, valójában ugyanis a feketelista alatt ugyanazt értette, mint a Velvetnek nyilatkozó ügynökségek.

„Magyarországon nagyon sok mindenben álszentek tudunk lenni. Persze, mindenki az ásványvizet szereti, senki sem iszik alkoholt, tudjuk, hogy mindig vannak kimondatlan dolgok. Ilyen a feketelista is, bár kicsit talán túlzás annak nevezni. A megrendelők a rendezvényszervező cégekkel közösen válogatják ki, kit szeretnének meghívni az eseményekre, és előfordul, hogy Tünde [Kiszel Tünde – a szerz.] nem szerepel ezen a listán. Persze ő azért ebből is szép hullámot tudott verni, kihozta magából, amit lehetett, és még mindig vannak tartalékai. Tünde egy intézmény, csodálom őt. Kíváncsi vagyok, mikor derül ki, hogy Károlynak mi a szerepe és mire megy.

Azt csak futólag említette néhány mondatban, hogy gyakorta jótékonykodik is, legutóbb Miskolcra vitt 100 kiló kenyeret és ismerősöktől összeszedett ruhákat, Sajóládon pedig beszállt a homokzsák-pakolásba is. Tettét nem követték kamerák, nem is értettük, miért. „Nem Kiszel Tünde az aszcendensem, és egyébként is ki akarom vonni magam a felhajtásból. Gyakran segítem az árvákat, a környezetvédelem is foglalkoztat, de az is megesett már, hogy december 24-én süteményt sütöttem a hajléktalanoknak, amit aztán kivittem nekik. Most elkezdtem szervezni egy, az árvízkárosultakat segítő egész napos nagykoncertet, amit a Hope for Haiti Now-hoz hasonlóan szeretnék megvalósítani. Erről persze senki sem ír, mert ez nem érdekes, én pedig nem vagyok az a fajta, aki körbetelefonálja a bulvárlapokat. A koncert érdekében azért elfogadjuk a segítséget” – magyarázta.