Múlt hét szerdán elpusztult Fresh Andi hat hónapos jószága, amit még volt pasijával közösen vásárolt. Az ebet egy, a szemére nőtt mirigy miatt operálták meg, a műtét jól sikerült, ám fél órával a beavatkozás után a kutya már nem lélegzett. A gondot észlelve az egykori pár visszasietett az állatorvoshoz. A szakember hiába tett meg mindent, éppúgy, mint Villányi Andrea volt pasija, aki szájon át próbálta újraéleszteni az ebet, nem sikerült megmenteni a hat hónapos Salvatore nevű buldogot. Az énekesnő és expárja még aznap este eltemette a kutyát, és ügyvéd segítségét kérték. A jogász már megtette a szükséges lépéseket, de hogy ez pontosan mit is jelent, nem tudtuk meg. Az orvos állítja, nem történt műhiba, Fresh Andi viszont őt okolja a történtekért.

Fresh Andi március végén, viharos szakításával tűnt fel a médiában, most hat hónapos buldogja, Salvatore halálhíréről tudósított az RTL Klub Reflektor című magazinműsora. A kutyát még expasija vásárolta kapcsolatuk alatt, majd szakításukkor megegyeztek, az állat volt párjánál marad, ám ő rendszeresen látogathatja. Múlt hét szerdán egy, a szemére nőtt mirigy miatt operálták meg a kutyát, a beavatkozás idejére Salvatorét elaltatták.

Nem tudták megmenteni

A műtét után nem tartották bent az altatótól még eszméletlen állatot, így Fresh Andi volt pasija hazavitte. „Négy-öt perccel később érkeztem, mint ők, épp akkor törölték le a száját, mert habzott. Megsimogattam, hogy érezze, ott vagyok, akkor már nem lélegzett. A jobb szemét operálták, de még csak be sem kötötték a sebet, ráadásul a kutyát a jobboldalára fektették, így tiszta vér volt a fekvőhelye. Maga alá is piszkított, most már tudjuk, miért: nyilván akkor pusztult el” – nyilatkozta a Velvetnek Fresh Andi, aki azután, hogy észlelte a bajt, volt párjával együtt azonnal visszavitte a kutyát a műtétet végző dr. Rausch Ferenc állatorvoshoz.

„Amikor visszaértünk, az orvos kirohant, és a kocsi hátsó részében megkezdte az újraélesztést. Később a kérésünkre bevitték Salvatorét, hogy ott folytassák. Mindennel próbálkoztak, a volt párom szájon át kezdte lélegeztetni a kutyát, mert nem voltak adottak az ehhez szükséges készülékek.” Fresh Andi állítja, nagyon gyorsan pörögtek az események: egy óra hossza alatt volt pasija elment az állatért, hazavitte, majd a légzést nem észlelve visszatértek az orvoshoz.

Nem készítették fel a vészhelyzetre

Amint kiderült, hogy a több százezer forintot érő buldog elpusztult, Fresh Andi és volt párja felvették a kapcsolatot egy ügyvéddel, és már meg is tették a szükséges lépéseket. Bár, hogy ez pontosan mit takar, nem tudtuk meg. „Részleteket én sem tudok pontosan, nem beszéltem az ügyvédnővel. Abszolút úgy gondolom, hogy ez az egész orvos felelőssége. Nem az a célunk, hogy kártérítésként pénzt kapjunk, hanem, hogy mással ez ne történhessen meg. Hogy az állat tulajdonosa figyeljen oda arra, hogy kellő felvilágosítást kapjon, mit kell tenni vészhelyzet esetén.”

Villányi Andreát leginkább az zavarja, hogy a kutyát teljesen eszméletlen állapotban adták át volt párjának, meg sem várták, hogy ébredezni kezdjen, illetve, állítja, volt pasiját nem tájékoztatták arról, mi a teendő vészhelyzet esetén. „Amikor elment a kutyáért, még meg is kérdezte az orvostól, hogy nem lenne-e jobb, ha bent maradna, amíg magához tér. Nemleges választ kapott, azt mondták, vigye csak haza, egy-másfél óra múlva eszméleténél lesz.” Fresh Andi hozzátette, az ügyvédtől azt a felvilágosítást kapta, a Magyar Állatorvosi Kamara irányelvei szerint az állatorvos addig nem adhatja ki a megoperált állatot, amíg nem tapasztalt nála egy minimális ébredést. „Ellenkező esetben állatkínzásról beszélünk” – mondta.

Minden esetben fel kell világosítani az állattulajdonost

A Magyar Állatorvosi Kamara főtitkára, Horváth László szerint a szabályozásban nem szerepel ilyen kritérium, mert ahol nincs elég hely, ott nem tudják bent tartani az állatot. „Az állatorvos kollégáknak minden téren gondossági kötelmük [Az orvos azt nem tudja garantálni, hogy az állat meggyógyul, csupán azt, hogy mindent megtesz a gyógyulás érdekében - a szerz. ] van, és a műtéti beavatkozások előtt – főleg, ha azok kockázattal járnak –, valamint a kiadáskor is felvilágosítással kell ellátni az állattulajdonosokat. Ha az adott helyen a műtét után közvetlenül kiadják az állatot még az ébredés előtt, akkor a felvilágosításkor szólni kell a vészhelyzeti problémák kezeléséről, illetve a szükséges tennivalókról."

"Az orvos minden esetben köteles felvilágosítást adni. Ha ennek elmulasztásából vagy a téves tájékoztatásból eredően az állattulajdonosnak kára keletkezik, akkor minden állatorvosnak kell, hogy legyen kötelező felelősségbiztosítása, ami az általa okozott károknak a megtérítésére szolgál, feltéve, hogy valóban rábizonyítható, hogy ő nem tartotta be a szükséges szabályokat. Abban az esetben, ha a tulajdonos úgy érzi, hogy a közvetlen anyagi kár megtérítésén túl még erkölcsi elégtételt is szeretne az ügyben, akkor írásos panaszt kell benyújtania az illetékes területi szervezet etikai bizottságához” – tájékoztatta a Velvetet Horváth László. Hozzátette: „Erkölcsi kártérítés lehet, hogy a kollégát esetleg elmarasztalja az etikai bizottság, és annak megfelelően etikai büntetésben részesíti.”

Még nem tudják, akarnak-e másik kutyát

Az operációt végző orvos, dr. Rausch Ferenc nem kívánt nyilatkozni a Velvetnek, ám az RTL Klub Reflektor című műsorában elmondta, nem tartja magát felelősnek a buldog haláláért. „[...] látszott, hogy teljesen szépen alszik, semmi komplikáció nem volt. Én úgy adtam oda, mint minden kutyát a műtét után. Nagyon sajnálom, nagyon bánt a dolog, de úgy érzem, hogy nem orvosi műhiba volt. Szerintem hőguta okozhatta ezt a szerencsétlen kimenetelű balesetet. Én úgy érzem, nem vagyok hibás, nem orvosi műhiba történt, de egy angol buldog kiskutyát természetesen fel tudok ajánlani.” Fresh Andi nem érti az állatorvos magyarázatát, mint mondja, a kutya nem esett át olyan hőingadozáson, hogy az ártalmas lehetett volna az egészségére. „Klímás autóban szállította haza a kutyát a volt párom. Ráadásul ha a doktor úr feltételezi, hogy hőguta állhat fenn, akkor fel kellett volna hívni a kutyatulajdonos figyelmét, hogy semmiképpen se tegye ki a kutyát melegnek, bár ismétlem, mi ennek ellenére sem tettük ki.”

Az énekesnő úgy véli, ha volt pasiját kellőképpen felvilágosították volna, időben meg tudták volna kezdeni az újraélesztést, és az állat még mindig élne. „Még este, a játékaival, a tányérjával, a mackójával, a kis ágyában eltemettük a kutyust a párom tanyáján. Bár az ügyvéd tanácsolta, hogy a független állatorvosi szakvélemény megállapításához szükséges boncolás miatt tegyük egy hűvös helyre, hogy ne induljon oszlásnak, mi úgy döntöttünk, ez túl méltatlan, ezért inkább eltemettük” – mondta, majd hozzátette, már megfordult a fejükben, hogy beszereznek egy másik ebet, ám egyelőre nem tudtak dönteni.