Faludy György özvegye úgy érzi, minden percét kihasználta annak az öt évnek, amit férjével tölthetett. Az adoptálásról egyelőre letett, mert igazságtalannak érzi, hogy míg neki iratokkal és tesztekkel kell bizonyítania, hogy kiváló szülő lenne, addig mások papír nélkül is alkalmasak rá, pusztán azért, mert biológiailag sosem volt akadály, hogy gyereket nemzenek. Faludy Fanny úgy érzi, félnek tőle a férfiak, mert nemcsak vele kell hogy szembenézzenek, hanem férjével is, akinek hatalmas a szellemi hagyatéka.

Száz éve született Faludy György. Visszatekintve arra az öt évre, amit együtt töltöttetek, úgy érzed, mindent bele tudtál sűríteni, mindent ki tudtál hozni ebből a kapcsolatból?

Nem sok mindent tudnék megemlíteni, amit másképpen csináltam volna.

Akkor mondhatjuk, hogy mindent kihoztál ebből a kapcsolatból?

Sok helyen jártunk külföldön, belföldön egyaránt, minden héten elmentünk otthonról, barátok között voltunk. Szerintem ez az öt év tartalmas volt.

A nőiségedre milyen hatással volt a férjed halála?

Gyurka mellett mindenki jobb emberré vált, szerintem én is. Ahogy Orbán János Dénes megfogalmazta Gyurka halála után: nála jobb embert nem ismert. Csatlakozom az előttem szólóhoz. Én sem ismertem nála jobb embert.

Több helyen nyilatkoztad már, hogy úgy érzed, az a sorsod, hogy gondozd Faludy hagyatékát. Nem gondolod, hogy emiatt a saját karriered, céljaid háttérbe szorulhatnak?

Gyurka azt mondta: minket egyként kezelnek, és ez mindig így marad. Ebben annyira nem hiszek, mert ő a Faludy György, én pedig a Faludy Fanny vagyok. Szerintem ő semennyire nem nyom el engem, inkább kiegészít.

Szabadnak érezed magad?

Mindig annak éreztem magam. Azt hiszem, a Fókusz kérdezte, hogy ha magamról kellene egy mondatot mondanom, akkor mi lenne az? Azt mondtam, a szabadság, ami engem meghatároz. Soha senki nem döntött helyettem. Mindig a magam ura voltam. Erre nagyon-nagyon büszke vagyok, mert szerintem egy csomó ember megalkuszik.

A meg nem alkuvásodnak is lehetnek negatív hozadékai, hiszen nem lehet mindig sikeres az ember, nem dönthet mindig jól. Volt, amit pont az elveid miatt vesztettél el?

Voltak, nagy dolgok nem, de kis dolgok biztosan. Most nem tudom felidézni, mik voltak azok, de ha megtenném, biztos lenne több tucat.

Pont a szabadságot emelted ki az imént, holott 2008-ban még arról volt szó, hogy örökbefogadnál egy gyermeket, ami természetesen kötöttségekkel jár. Még most is szívesen adoptálnál egy gyereket?

Egy kicsit alábbhagyott a lelkesedésem, amikor megismertem a hivatalokat. Nem hiszem, hogy annak, aki örökbe akar fogadni egy gyereket, különböző vizsgákon kellene átesnie. Az utca tele van gyerekekkel, akikkel nem foglakozik senki. A szüleiktől, akik ezeket a gyerekeket produkálták, soha senki nem kért bizonyítványt.

Teljesen letettél az örökbefogadásról vagy inkább már azon gondolkodsz, hogy saját gyermeked legyen?

Félretettem, de remélem, még találok az életben szerelmet, és lehet saját gyermekem. Az valahogy kicsit másabb lenne.

Az RTL Klub Reggeli című műsorában említetted, hogy a mai napig felveszed a férjed ruhait. Szerinted mennyire nehezíted meg ezzel azoknak a férfiaknak a helyzetét, akik szívesen udvarolnának neked?

Nagyon megnehezítem. Tőlem félnek a férfiak. Ahogy Gyurka életművétől – szellemi munkásságtól – az irodalmárok. Nem is hiszem, hogy mindig nőként kezelnek, inkább Faludy Fannyként.

Ez mit jelent?

Faludy György özvegye.

És ez mire predesztinál?

Tőlük kéne megkérdezni. De az az érzésem, úgy kezelnek, mint egy özvegyet, mint egy barátot, egy lehetséges barátot.

Hogy érzed, sikerült méltóképpen megemlékezni Faludy 100. születésnapjáról?

Egy kiváló eseményt tudok megemlíteni, a szeptember 26-i Faludy Gálaestet, aminek a Nemzeti Színház adott otthont. Én szerveztem, Alföldi Róbert rendezte. A művészvilág legjobbjai léptek fel, valamint a fiatalság képviseltette magát. Ez volt az a rendezvény, ami méltó volt Faludyhoz. Sajnos hivatalos megmozdulások nem történtek. Azon kívül, hogy a Szent István körút 2. falán lévő emléktáblát és domborművet a polgármester, Tóth József megkoszorúzta. Ezen a rendezvényen nemcsak én, de Gyurka barátai és családja is részt vett.

Mennyire tartod Faludy családjával a kapcsolatot?

Nem tartom velük a kapcsolatot. A szív hangja mindig erősebb, mint egy vérszerinti kötődés.

Amikor ő elhunyt, mennyire kellett újra felépíteni magad?

Semennyire.

Két évvel a halála után azt nyilatkoztad, köszönöd, most már jól vagy.

Igen. Nehezen tudtam Gyurka és édesanyám halálán túljutni. Nem éreztem jól magam. Valakinek olyan a gyász, hogy egyik napról a másikra túlteszi magát rajta, már másnap virágos ruhákban jár és van, aki pedig megtépkedi a ruháját. Nem szégyellem, hogy abban az időszakban is adtam interjúkat, amikor önmagam árnyéka voltam. Többek közt azért is tettem, mert szerettem volna erőt adni azoknak, akik szintén ilyen helyzetbe kerültek az életük folyamán. Azt hiszem, precedens értékű volt az akkori viselkedésem.

Mik a rövid távú terveid?

Sajnálom, hogy Szőcs Géza időhiány miatt nem írta meg a Faludy monográfiát. Azért remélem, egy-két éven belül születnek még ilyen művek. Sajnálom, hogy a halála óta csak gyenge írások, zömmel szemetek láttak napvilágot, párszori találkozások vég nélküli boncolgatásai kiszínezve, olyanok, amiket a négy éve halott Faludy már nem tud megcáfolni. Ezeket persze Fanny érkezése előtti időpontra datálják, hogy ne tehessek ellene. Egyébként szeretnék egy klubot csinálni, aminek része lenne a Faludy emlékszoba is. Sajnos pénzt eddig nem tudtam rá összeszedni. A jelenlegi és a korábbi kormány nem adott rá. De bizakodó vagyok a mostani kormánnyal szemben, én is rájuk szavaztam, és bízom benne, hogy uralkodásuk idején Faludy elnyeri a méltó helyét. Viszont ennek nem akarok politikai színezetet adni. Bízom benne, hogy normális politikai és emberi értékeket hoz a felszínre ez az elkövetkező pár év. Nem szeretném, hogy Gyurka népi-nemzeti legyen. Hiszek abban, hogy most nem az a fajta osztogatás fog folyni, mint amit Hiller csinált. Most olyan értékeket segítenek majd világra, amik elmaradtak a szocik uralkodása alatt.

Mivel foglalkozol az életmű gondozásán kívül?

A Faludy Klubbal. Arra mindig alkalmatlan voltam, hogy reggel bemenjek egy munkahelyre és délután eljöjjek onnan. Szervezéssel segítek, nekem az nagyon megy. Nem hiszem, hogy az önkifejezésnek csak az az egy módja van, hogy az ember verset ír, hiszen az más formát is ölthet.

Például szervezést?

Igen. Kommunikáció szakon végeztem, és Gyurka mellett beletanultam a szervezésbe, bármit el merek vállalni, mert ami a kezem alatt készül, az jó lesz.

Vannak már olyanok, akik kifejezetten Faludy Fannyt kérik fel valaminek a megszervezésére?

Igen. A következő nagy dolog, amit szeretnék, az a 101. Faludy szavalóverseny.

Ha te már nem leszel, ki fogja ápolni Faludy emlékét?

Nem tudom, de remélem, a gyerekem.