Az ismert stylist örül annak, hogy végre olyan dolgokat is csinálhat, amiket szeret, és ezen feladatok közé tartozik például egy látványelemekkel teletűzdelt divatshow megálmodása, megszervezése is. Ami legújabb átalakító műsorát illeti, a szakemberekkel sokkal drasztikusabb módszereket alkalmaznak, hiszen ha valaki nagyon elhanyagolja magát, akkor az önbizalom növelése önmagában nem elég. Lakatos Márk szerint a fiatalságkultusz egyébként néha nagyon rossz irányba viheti az embert, és ezért fontos a megelőzés, amit érdemes minél korábban elkezdeni.

Lakatos Márk volt az egyik megálmodója annak a monstre divatshownak, amin az Allee bevásárlóközpont aktuális kínálatával ismerkedhettünk meg modellek, profi táncosok, harcművészek és egy akrobata közreműködésével, és nem ez volt az első ilyen jellegű bemutató, amit ő jegyez Lukács Gabriellával. Persze a hagyományosabb divatbemutatókon is találkozhatunk különleges showelemekkel.

Mint kiderült, ez nem véletlen, ez a műfaj is követi az idők szavát. „Az első divatbemutatók nagyon pici, a párizsi divatszalonokhoz köthető események voltak. Ahogyan világméretűvé fejlődött a divatipar, egyre inkább megnőtt a sajtó érdeklődése, és ezért teljesen átalakult a műfaj. Most már nem arról van szó, hogy Jean PatouPaul Poiret vagy Jeanne-Marie Lanvin a 40-50 legfontosabb kliensének bemutatja a következő szezon modelljeit. Manapság egyébként nagyon rövid idő alatt értesülhetünk a divathetek fontos eseményeiről, hiszen az első sorokban ott ülnek a sztár divatbloggerek, mint például Susie Bubble vagy Bryanboy, akik azonnal tudósítanak a fejleményekről” – nyilatkozta a Velvetnek Lakatos Márk.

Megjelent az a fajta show, ami beszippantja a divatot

Hozzátette, mivel a reklám és a PR előtérbe került, így nem meglepő, hogy a látvány, a show is egyre fontosabb. Igaz, azért egy divathetes bemutató, ami a vásárlóknak és a szakmabelieknek szól, azért kicsit más jellegű, mint a szinte egész estés programnak beillő, áruházakban látható divatshowk. Lakatos Márk szerint egyébként arról sem szabad megfeledkezni, hogy a divat nagyon közeli kapcsolatban van a művészetekkel, a szakmabeliek sokszor merítenek ihletett zenéből, filmből, mindenféle kulturális területekből, és vannak tervezők, akik színházaknak, operaházaknak is dolgoznak, így jelentős az átfedés.

„Megjelent az a show, ami beszippantja a divatot, miközben mindenféle más műfajjal, a mozival, a színházzal, a tánccal együtt dolgozik – nyilatkozta Lakatos Márk, aki többek között Norman Gábor nevét emelte ki. Az egykori modell Offline produkciók rendezőjeként ismert.Természetesen a fejlődés nem áll meg itt: „A showbiznisz is mindig meg tud újulni. Egy évvel ezelőtt az Avatar című filmmel teljesen átalakult a mozizás. Mindig van olyan technikai vagy kulturális újdonság, amit be lehet építeni ezekbe a showkba, ami új típusú, addig nem tapasztalt élményeket ad” – nyilatkozta Lakatos Márk.

Csak olyan feladatokkal foglalkozik, amiket szeret

Hogy pontosan melyik műfaj – a látvány divatshow vagy a hagyományosabb jellegű bemutató - áll közelebb hozzá, azt nehéz megmondani. „Azért csinálok ilyen sokféle dolgot ebben a szakmában, mert szeretem a különböző kihívásokat, szeretem sok területen kipróbálni magamat. Teljesen más egy kortárs táncperformansz, mint egy áruházban megrendezett divathshow, vagy Zoób Kati egyik bemutatója, esetleg a Szeretem a testem vagy a 10 év 10 nap alatt című műsor. Nagyon büszke vagyok arra, hogy most már nem kell olyan dolgokat elvállalnom, amik nem tetszenek, csak olyan feladatokkal foglalkozom, amiket szeretek” – nyilatkozta Lakatos Márk, aki az aktuális divathetek bemutatói közül a Chanel párizsi showját emelte ki. Ez a bemutató azért nyerte el a tetszését, mert Karl Lagerfeld az egyik kedvenc filmjét, a Tavaly Marienbadban című filmművészeti alkotást idézte meg.

Ha már a pénteki bemutatón számos filmcsillagot megidézett, kíváncsiak voltunk arra, hogy ő mely színésznőket tartja igazi divatikonnak. „Mindenképpen megemlíteném Gwyneth Paltrowt, Nicole Kidmant, az idősebb korosztály közül pedig Catherine Deneveue-t. Nagyon szeretem még Jane Birkin lányát, Charlotte Gainsbourg-t, aki a Balenciaga vezetőtervezőjének, Nicolas Ghesquiere-nek a múzsája”  – mondta a Velvetnek Lakatos Márk, aki egyébként a Pécsi Tudományegyetem esztétika szakán filmtörténet-filmesztétika szakirányon tanul.

Nem szabad elhanyagolni magunkat!

Amellett, hogy tanul, divatshowkat rendez, jelmezeket tervez és stylistként dolgozik, műsorvezetőként is kipróbálta magát. Tavasszal a Szeretem a testem című műsorban láthattuk őt, most pedig a Viasat3 másik átalakító showjában, a 10 év 10 nap alatt című műsorban segít azoknak, akik elégedetlenek a külsejükkel. Míg az első kisebb változtatásokról volt szó, addig az aktuális műsorban már jóval drasztikusabb módszereket is bevetnek a szakemberek.

Ennek megfelelően a két műsor üzenete egy kicsit különbözik: „A Szeretem a testemmel azt szerettük volna közvetíteni az emberek felé, hogy el kell fogadni magunkat, harmóniában kell élnünk magunkkal. Ez valamennyire a 10 év 10 nap alattra is igaz, de egyúttal arról is szól a műsor, hogy nem szabad elhanyagolni magunkat.  A folyamatos, tudatos, napról napra történő szépségápolás, testápolás és hasonló tevékenységek pontosan azokat a folyamatokat lassítják le, illetve előzik meg, amik ahhoz vezetnek, hogy kihulljanak a fogak, tiszta ránc legyen az arc és hasonlók. Természetesen lehet korrigálni ezeket a szépséghibákat, de lehet, hogy már drasztikus beavatkozásokra van szükség. Nagyon fontos, hogy fiatal kortól foglalkozzunk a megelőzéssel, a szinten tartással.”

Egy 80 évesnek nem kell úgy kinéznie, mint egy 20 évesnek

Ami a fiatalságkultuszt illeti, Lakatos Márk úgy véli, hogy bizony lehetnek káros következményei, és nem mindig összeegyeztethető az egészséges életmóddal. „A régebbi korokra nem az volt a jellemző, hogy a fiatalság ilyen komoly értékkel bírt, a nyugati társadalmakban most viszont csak ezt hajszolják. Valójában a természetességnek, a helyes arányoknak kellene iránymutatónak lennie. Persze ha valaki fiatalkorától törődik önmagával, akkor 80 éves korában biztosan jobb formában lesz, mint a kortársai.”

Lakatos Márk egyébként maga is kipróbált egy fiatalító kezelést, ami megosztotta az embereket. „Azért botoxoztattam a homlokomat, mert az erős mimikám miatt idő előtt jelentkezett pár ránc. Persze nehéz megmondani, hogy mikortól természetes a kialakulásuk, de úgy gondoltam, hogy 35 éves vagyok, és ha egyszer van lehetőségem változtatni azon, ami nem tetszik magamon, akkor teszek egy próbát.”