A rapper szerint nagyapja gyilkosait még az éjszaka is kiveti magából, amúgy sincs nincs értelme se mutogatni, se cigányozni, viszont nagyon jó lenne, ha észbe kapna a gazdasági és politikai elit, mert ez előbb utóbb kontrollálhatatlan lesz.

Dopeman kirabolt, megvert, majd bezárt nagyapja belehalt sérüléseibe, amiket rablói okoztak, ő maga pedig saját blogján számolt be érzelmeiről. A történetben főként unokaként résztvevő rapper a Velvetnek elmondta, maga a történés része feldolgozhatatlan, és nem akart ezekkel a hírekkel a médiába kerülni vagy haknizni, ha beszél róla, az is csak azért van, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a világ efelé halad. „Ez egy olyan folyamat, amivel nem lehet mit kezdeni. Nem élek álomvilágban, nagyon jól tudom, mi folyik itt, látom, hova halad az emberek személyiségfejlődése, így ez az egész szörnyűség nem ért meglepetéssel, annak ellenére, hogy ezt a magatartásformát én nem ismerem, sőt olyan embert se, aki ilyenre képes.”

Beakasztani

„Bár ez egy szubjektív tragédia, tudom, hogy a jelenség itt van és lesz, és azt is, hogy a két elkövetőnek is meg van a saját drámája. Ez persze engem egyáltalán nem érdekel, de tény, hogy hiába is mondanám, hogy de beakasztanám neki a kést, és felvágnám a nyakáig, ha egyszer nem önbíráskodhatok” – hozzátette, hogy ha kell, védi magát a végsőkig, de nem tudja, hova vezet az önbíráskodás, így a bosszúvágy részét még fel kell, hogy dolgozza az esetnek. „Nem tudom, erre mi a megoldás.”

„Ide vezet, ha szembeszarjuk a társadalmat, és mivel nincs kilátás, így erősödik az állati magatartás. Nem is szóltam volna egy szót sem, ha csak bemennek és elviszik, amit találnak. Nagyapámék igazi nagy múltú családnak számítanak Erzsébeten, a háború előtt óta laknak ott, így soha nem voltak hajlandóak elköltözni, hiába mondtuk, hogy Erzsébet gettósodik” – mondta és kifejtette, hogy egy 86 éves ember nem tudja magát megvédeni, ők meg nem lehettek mellettük napi huszonnégy órában. „Itt nincs értelme se mutogatni, se cigányozni, viszont nagyon jó lenne, ha észbe kapna a gazdasági és politikai elit, mert ez előbb utóbb kontrollálhatatlan lesz.”

Nem zsiványok

Dopeman szerint ugyan a társadalom rétegzett, de ezt a fajta viselkedést az éjszaka is kiveti magából, egy ilyen kaliberű dolgot nem lehet zsiványságnak nevezni. „Engem is megtámadtak Szlovákiában, de az az eset a karakteremhez kötött, kifejezetten ellenem irányuló dolog volt. Én legálisan keresem a pénzt, azért mentem rappernek, mert nem akartam bűnöző lenni, mert úgy éreztem, hogy van bennem tehetség, és nem akarok elveszni. Ingergazdag környezetből származom, tudtam élni a lehetőséggel, azt is fel lehetne fogni a pályámból, hogy innen is ki lehet törni. Tartom azzal a szubkulturával a kapcsolatot, amiről beszélek, ha nem így lenne, és ülnék a celebek között, az nem lenne hiteles. Így ha engem megtámadnak, ez ezzel jár, ott rosszul alakult a szituáció, eljöttem és oda raktam magamban ezt a dolgot, ahova kell, nem jelentek fel senkit.”

„A nagyszülők esete más sztori, abban széles mellel támogatom a rendőrséget, hiszen ők ártatlan civil emberek. Nem bántottak senkit, semmivel senkinek nem ártottak. Én ezt elkülönítem ezt a két dolgot, aki bokszolni megy, ne lepődjön meg, ha megütik. Tudom, hogy engem mindig sok támadás fog érni, ők viszont nem ezt az utat járták. Nekem nem nyalhat vissza a fagyi, hiába is mondják a rosszakaróim, hogy ez történt, én kívülről szemléltem az egészet, nem én éltem át, nekem csak lélekben fáj.”

Szólás? Szabadság!

Pityingerék nagymamája is válságos állapotban van, Dopeman szerint nem kizárt, hogy követni fogja nagyapját, de a családi drámák ellenére a rapper most egyébként is úgy érzi, hogy hangot kell adjon véleményének, hiszen szókimondó műsora került veszélybe a sok oldalról támadt médiatörvény beiktatásával. „Egyszerűen nem bírom nézni ezt a fennhéjázó, cinikus hatalommaximalizálást, ami nem más, mint a lehetséges legnagyobb profitszerzéshez vezető út, ami a szólásszabadság megnyirbálásával kezdődik. Nem az a baj, hogy bármit korlátoz, hanem az, hogy nem korlátoz, hanem csak büntet. De amúgy sem értem, mit akarnak, én minden számomban megsértek valakit, akkor az most annyiszor 25 millió lesz?”

„Nincsenek tisztázva a viszonyok, borzalmasan ijesztő, hogy bármit lehet csinálni az emberrel, magam hívtam fel a TASZ-t, hogy szívesen adom az ügy mellé az arcom, hiszen világnézetem van, ezt szívesen hangoztatom is. Azt mindenki eléfelejti, hogy a csendes többség se nem fideszes, se nem MSZP-s, ők nem kaptak alternatívát, most ezek kezdenek megszólalni. Még talán halkak, de csak átfordulnak a dolgok, vagy ha nagyon nagy a gáz, maximum le kell lépni. Ez a médiatörvény sem az emberek ellen szól, csak valahogy elfelejtették, miért küzdöttek. Nem akarom, hogy megmondják nekem, mire vagyok sértő, mit mondhatok, nem hiszek a tiltott jelképekben, eszmékben, csak azt gondolom, hogy ha az emberek jól érzik magukat, akkor kevesebb a szélsőség is.”