Bakács Tibor a bulvárt is bevállalná születendő gyermekéért

nsz
2011.02.10. 09:30
Korábban rendszeresen kritizálta, és messziről elkerülte a bulvárt, most azonban akár ezen területen is elhelyezkedne Bakács Tibor Settenkedő. Az újságíró élettársa ugyanis júniusban ad életet közös gyermeküknek, aki mellett volt feleségétől született két lányáról is gondoskodnia kell. A szalámilopással javultak az esélyei, az elmúlt napokban több médiaorgánum is állást ajánlott neki, Bakács pedig már nem válogat. Miközben munkát keres, abban bízik, hogy gyermekei és édesanyja megbocsátanak neki, amiért megbélyegezte a család nevét.

„Elmentünk vásárolni, vettünk hagymát, krumplit, zöldségeket. Többször elmentem a szalámi előtt, és néztem, hogy mennyibe kerül. Hát, erre nincs pénz, el lehetne tenni – de gyorsabban történt a dolog, mint ahogy így az ember elmondja. Az sem jutott eszembe, hogy ezen vonalkód van” – részletezte a szalámilopás aktusát Bakács Tibor Settenkedő Hajdú Péternek a Frizbi forgatásán. Az interjúért egyébként valóban százezer forintot kapott a kritikus, de nem azért, mert ő kérte, hanem, mert Hajdú felajánlotta. Sőt, Bakács tulajdonképpen egy forintot sem akart elfogadni, de ha már fizetés nélkül maradt, és nincs otthon pénze, ráadásul rá is tukmálták, hát miért ne.

Nem lopni ment, vásárolni

Az újságíró állítja, nem azért ment a hipermarketbe, hogy ellopjon egy rúd szalámit, élettársával tízezer forintból intézték a heti bevásárlást. „A barátnőm nem tudott a dologról, de szerencsére kiáll mellettem” – mondta a Velvetnek Bakács, akit a szalámilopás után először kirúgott, majd egy hónapra felfüggesztett a Klubrádió. Az ítéleten azután enyhítettek, hogy Havas Henrik kiverte a balhét. „Meglepett, hogy az elsők között mondta azt, hogy túlzásnak érzi a kirúgásomat, mert mindig nagyon kritikusan álltunk egymáshoz” – tette hozzá Bakács, akire már a Komédium sem tart igényt, igaz, ők már korábban megváltak tőle.

Bakács Tibor nyilvánosan vezekel
Bakács Tibor nyilvánosan vezekel

A lopást a médiatörvény-ellenes tüntetéseket szervező Facebook-csoport alapítói sem nézték jó szemmel, és kivetették maguk közül Bakácsot, így már biztos, hogy nem ő szónokol majd a március 15-i rendezvényen. Hasonlóan csak elvi jelentősége van annak, hogy a Tilos Rádió a lopás után sem határolódott el tőle, a rádió munkatársai ugyanis, köztük Bakács is, önkéntes alapon, fizetés nélkül dolgozik. „Semmiből sem tudunk élni, de most rosszabb a helyzet, mert elvesztettem az állásomat, már az sincs. Az élettársam pszichológus-addiktológus, és havi nyolcvanezret keres. Ő nem tud eltartani” – vázolta helyzetét a kritikus, aki a lopás óta több állásajánlatot is kapott, amire különösen nagy szüksége van, főleg, hogy júniusban ismét apa lesz. „Azért voltam Baki, mert eddig csak lányaim születtek, akik a szellemiséget persze továbbviszik, de a nevet nem. Most azonban fiam lesz, ennek pedig óriási jelentősége van a mi családunkban, ami az 1500-as évekből származik, így most már nem vagyok Baki.”

Akár bulvárlapnál is dolgozna

Bakács egyelőre nem tudja, hogy miből fogja eltartani gyermekét, de bízik benne, hogy addigra talál munkát. „Nem akarok a szégyenemmel dicsekedni, meg ebből karriert építeni, de nagyon vicces, hogy az, aki korábban elutasított, azt mondta, mégiscsak van lehetőség arra, hogy alkalmazzon.” Miután az elmúlt években mindhiába kereste a munkalehetőségeket, már nem válogat, mint mondta, már mindegy, hová, csak írhasson. „Akár egy bulvárlaphoz is elmennék, mert valamiből élni kell. Az mindenképpen egy érdekes pikantériája lenne a dolognak, mert eddig távol is tartottam magam tőle, meg kritizáltam is, de szerintem fontosabb, hogy eltartsam a gyerekeimet" – mondta a Velvetnek az újságíró, aki négy évvel ezelőtt még annyira megvetette a bulvárt, hogy amikor lapunk munkatársa megkereste, felajánlotta, szívesen kerít neki egy jobb állást.

Nem állnak vele szóba a lányai

Bakács Tibor addig is vállalja a tette következményeit, és reménykedik, hogy édesanyja és lányai megbocsátanak neki, volt feleségétől született gyermekei ugyanis nem állnak szóba vele a történtek óta. „Nem is gondoltam arra, hogy mekkora fájdalmat okozok nekik ezzel. Ez a bélyeg már rajtam van, és ezáltal rajtuk is, ami nagyon rossz. Szegényeknek nagyon sok fájdalmat okoztam. Most haragszanak rám, de ez normális, talán segít nekik a harag abban, hogy feldolgozzák a hírt.”

BAKACS-110209-0437

A kritikus úgy érzi, hogy a gyerekein és az édesanyján kívül a társadalom peremén élőknek ártott a legtöbbet, ezért azt tervezi, valamilyen közösségi formában fog vezekelni a tettéért. „A szegényeknek is sokat ártottam ezzel, ezért azon gondolkozom, hogyan vezekelhetnék. Lehet, hogy főzni fogok nekik vagy közmunkát végzek” – mondta Hajdú Péternek Bakács, aki önmagának is be akarja bizonyítani, hogy túl lehet élni azt, amit tett, és nem úgy, hogy mélyebbre süllyed, hanem úgy, hogy vállalja a következményeket. Kollégája, Vágvölgyi B. András megjegyzésére, mely szerint lopott volna inkább csirkefarhátat, Bakács a Velvetnek annyit mondott: „Ne legyünk álságosak, az ember nem csirkefarhátat lop, nem olyan finom, mint a szalámi. Persze, ki kellett volna bírnom nélküle.”