Vietnamban született, Bulgáriában járt óvodába, és ott végezte az első osztályt is, mielőtt Budapestre érkezett volna édesanyjával és húgával Düki, aki a Csillag születikben tűnt fel a Bad Boyz nevű formációval. Azóta kilépett a tánccsapatból és szólókarrierbe kezdett, jelenleg első albumán dolgozik, mellette pedig számokat ír, legutóbb például VV Bécinek. Dükivel beszélgettünk, aki nagyon komolyan veszi magát, és nem lop zenéket.

Mindössze három évet élt Vietnamban az új generációs popelőadó, Düki, azaz Tran Duc Ahn, amikor édesanyjával és húgával Bulgáriába költöztek, mert az anyja, aki ruhakereskedéssel foglalkozik, jobb munkalehetőséget kapott Szófiában. Ott járt óvodában, és az első osztály is ott végezte. "Kicsit depresszív ország, valószínűleg az időjárás miatt" – nagyjából ennyire emlékezett Bulgáriából, pedig állítólag folyékonyan beszélte a nyelvet. Aztán hatéves korában még jobb munkalehetősége adódott az édesanyjának, így jutottak végül 1996-ban Budapestre.

"Az útra emlékszem, ahogy jöttünk át. Azt hittem, hogy valami ázsiai városba megyünk, mert budáról Buddha jutott eszembe." Mint mondta, fura volt ideérkezni, hiányolta a bolgár nyelvet, és a rajzfilmeket. A beilleszkedés könnyen ment, állítása szerint egy dadával két hónap alatt megtanult magyarul, és gyorsan talált barátokat is. "Akik a közelemben voltak, mindig szimpatikusnak találtak. Nem volt semmilyen konfliktus a származásom miatt" – mondta a Velvetnek. Eleinte Budán laktak, aztán átköltöztek Kőbányára.

Festőművész akart lenni

A szülei, mind mondta, elváltak, apja Vietnamban maradt, ahol festőművészként dolgozik. "Anyukám talpraesett nő, hogy elhozott minket. Emiatt bizonyos szempontból a példaképnek is tekintem. Amit el szeretnék érni, azt igazából mindig el is érem. Ezt szerintem tőle örököltem" – jellemezte magát a 21 éves Düki. Édesapjától, akivel ritkán, csak két-három havonta beszél, szerinte a higgadtságát örökölte, és hogy szívesen foglalkozik tánccal, zenével, és festészettel. "Apám is hasonló volt, állítólag még táncfellépései is voltak. Egy csomó mindenre megtanított, amikor Vietnamban nyaraltunk, például Michael Jackson moonwalkjára. Ez is erőt adott, hogy tizenegy évesen beiratkozzak egy tánciskolába."

Düki korábban festő szeretett volna lenni, akárcsak az apja, de végül a tánc került előtérbe. Tizenhárom évesen már LL Junior egyik klipjében szerepelt. "A klipforgatáson annyira bejött neki, ahogy táncolok, meg maga a személyiségem, hogy berakott az első sorba." Ideiglenes becenevét is LL Juniornak köszönheti, az énekes ugyanis nem tudta megjegyezni a Düki nevet, így inkább Bruce-nak szólította. Az áttörés nem ekkor jött, csak 2009-ben, a Csillag születikkel és Bad Boyzzal, amiből azóta már kivált. Visszatekintve úgy látja, a táncformáció megalakulása előtt egysíkúan táncolt, később aztán rengeteget fejlődött csapattársai mellett. A tánc mellett floorballozott is, de az állampolgársága miatt nem szerepelhetett a magyar válogatottban, pedig állítólag jól játszott. Ez akkora csalódás volt számára, hogy abba is hagyta az egészet.

Lopásról szó sincs

A zenélést egy gabonapehely dobozában található hiphop dj programmal kezdte. "Nagyon gagyi zenéket rakosgattam össze, amihez nagyon gagyi szövegeket írtunk. Én rappeltem az elején - azt hittem, hogy tudok, pedig nem. Azt hittük, hogy iszonyat jó, amit csinálunk, de nagyon nevetséges volt." Aztán YouTube-os videók alapján zongorázni kezdett. Játszani nem tanult meg, de hallás után le tudja ütni a hangokat, tudja mi hamis, és mi mivel szól jól. Azóta pedig írt már számot Puskás Petinek, Barbeenak, és legutóbb VV Bécinek. Korábban Kasza Tibor is megkereste, de sok munkája volt, így nem tudott foglalkozni vele, később azonban szívesen dolgozna neki. SP-vel rendszeresen dolgozik, őt azonban nem dalokkal, hanem koreográfiákkal segíti, ezért is van annyi közös pont a Kép maradsz és a Tedd fel a kezed című számokhoz készült klipekben.

Aktív életet él a Twitteren, onnan tudjuk, hogy szerinte egy David Guetta szám az év slágere. "Szeretem az olyan zenéket, amiket meghallgatok, és rögtön beindítanak, amikre egyből táncolni és bulizni szeretnék." Ushert tartja még nagyon jónak, egyébként koreai zenéket hallgat, például Bi Raint, vagy Tae Yangot. Belőlük merít, valamint tanulmányozza a fellépéseiket, és azt, hogy hogyan kell színpadon mozogni. "Sokan ezt úgy veszik, hogy a koreai előadóktól lopom a zenét, és a táncot. Lopásról szó sincs. Itt rossz szemmel nézik, ha próbálok valami újat behozni" – magyarázta a Velvetnek Düki. "Ők adnak nekem energiát."

Nem áll rosszul

A Való világ 4 játékosával, Rácz Bélával tizenhárom éves koruk óta ismerik egymást. Egy csapatban táncoltak, amivel 2003-ben országos bajnokok lettek, a világbajnokságon pedig másodikak. "Nem gondoltam volna, hogy bekerülnek a játékba, de nem csalódtam benne. Ilyennek ismertem meg." Most minden hétre jut fellépésük, és mint mondta, sokan megismerik az utcán, bár a Csillag születik idején ennél is többen köszöntek rá. Javarészt persze tinédzserek állítják meg, de próbál tenni azért, hogy másokhoz is eljusson, ám, hogy ezt miként tervezi, az nem derült ki. Mindenesetre szerinte nem áll rosszul.