Az Álom.net című katasztrófafilmből megismert színésznő egy év amerikai filmakadémia után egy hollywoodi filmben kapott mellékszerepet Danny Trejo mellett, a forgatás után pedig főszerepet ajánlottak neki egy vígjátékban. Labancz Lilla a Velvetnek elmondta, Magyarországon celebnek lenni nem feltétlenül hálás feladat, fikázás, cikizés és piszkálódás megy. Úgy tűnik, nem is akar hazajönni.

Egy éve eltűnt Magyarországról, a filmvászonról és az újságokból is, most viszont ismét hallat magáról Labancz Lilla, aki az Álom.net után egy hollywoodi produkcióban kapott szerepet. 2009 legszexibb nője a New York-i filmakadémián végzett (aminek csak a neve New York-i, valójában Los Angelesben található a Universal Filmstúdió területén), ahol színész szakra járt, és ahol egy a számára kissé furcsa, de hatásos technikát használtak a tanárok, az úgynevezett Meisner technikát.

Danny Trejóval haverkodhatott

„Ez egy néha kifejezetten alattomos, pszichológiai technika” – magyarázta a 25 éves Labancz a Velvetnek. „A tanáraink megpróbálnak a lelkünk legmélyére ásni, és úgy kibontani a karakterünket. Nem egy óra végződött sírással, kiborulással. Rengeteg a gyakorlat, a konkrét forgatás. Mindez a Universal díszleteiben, azokon a helyszíneken zajlik, ahová a látogató tourbuszok is mennek. Nagyon érdekes világhírű filmek díszletei között forgatni” – mesélte a színésznő, akinek tanárai jelenleg is aktív forgatókönyvírók, dramaturgok, rendezők, az iskolába pedig heti-kétheti rendszerességgel érkeztek neves előadók.

„Felemelő érzés volt Spielberget vagy éppen Zsigmond Vilmost hallgatni” – jegyezte meg Labancz. Elmondása szerint egyszerűen csak besétált a Counter Punch című film castingjára, másnap pedig már kapta is a telefont, hogy jövő héten menjen vissza újra. Körülbelül két órával a második casting után rakták elé a szerződést. Labancznak ez az első szerepe amerikai produkcióban, leszámítva a főiskolát, a rendező szakosok vizsga kisfilmjeit. Azokban heti rendszerességgel forgatott.

„A Counter Punch-ban egy bokszmenedzser barátnőjét alakítom” - folytatta. „Nyolc teljes forgatási napom volt, plusz egy teljes nap Danny Trejóval. Illetve egy nap, amikor Trejóval a film plakátjait fotóztuk. Hajlamos az ember, így én is, valakit a filmbeli karaktere szerint megítélni. Danny kinézetre egy meglehetősen félelmetes férfi, de ha megismered, egy csupaszív ember. Amikor először találkoztunk, egy negyven napos forgatásról érkezett meg, valahonnan a Középnyugatról. Hulla fáradt lehetett, de ahelyett, hogy a leállások alatt az öltözőben pihent volna, folyamatosan velem beszélgetett. A családjáról mesélt és feltűnő rajongással Mexikóról. Ezen kívül folyamatos tanácsokkal látott el, mint valami jóságos nagybácsi vagy inkább nagypapa. Az egész forgatás hangulata nagyon laza, jókedvű volt. Az egész stáb szurkol a fiataloknak, a kezdőknek, beleértve Danny Trejót is. Az amerikaiak rendkívül örülnek mások sikereinek, tudnak lelkesedni, veled örülni. Amikor itthon forgattam neves magyar színészekkel együtt, volt olyan színész, aki megsértődött, mert hozzászóltam. Ez jutott eszembe akkor, amikor Trejo úgy búcsúzott tőlem, hogy 'Neked nem lesz gondod Hollywoodban'."

Itthon megy a cikizés

A színésznő augusztus 29-én este 18 órakor befejezte a forgatást, másnap délelőtt 10 órakor pedig már le is zerződtették egy vígjáték főszerepére. Novemberben már kezdi a forgatást New Orleansban. Mint mondja, ennél nagyobb visszajelzés nem is kell neki a Counter Punch után. „Magyarországon közismertnek, azaz celebnek lenni nem feltétlenül hálás feladat” – vélekedett. „Otthon mindegy, hogy kicsi vagy nagy valaki, hogy vélt vagy valós sikert ér el, azonnal beindul a hurrogás, csúnya szóval a fikázás, a cikizés, a piszkálódás. Itt nem úgy kelek fel minden reggel, hogy vajon közismert leszek-e. Olyan sok a feladatom, hogy nem gondolkozom ilyenen. Élvezem a feladatokat, élvezem a pozitív embereket. Itt, ha valaki egy hárommondatos szerepet kap egy filmben, a forgatáson ugyanolyan tisztelettel kezelik, mint a világsztárt. Rettenetesen jó a közeg, amiben élek, és hiszem, hogy a sok munka és az örök tanulás meghozhatja a közismertséget is” – magyarázta a színésznő, majd kérésünkre részletezte egy napját Amerikában.

„Reggel kilenckor suliba megyek, ahol este fél hétig tanulunk. Nem egyszer fordult elő, hogy este fél 10-kor végeztünk. Szombaton is. Számomra a legnagyobb projekt és program az alvás. Egy magyar turista két hét alatt jobban megismeri a várost, mint én. Egy pár kilométeres négyzetben élem az életemet, a lakásom és a Universal Stúdio között. Ha véletlenül nincs suli, akkor a rendező szakosoknak forgatunk. A Counter Punch forgatása alatt egyszerre volt suli, felkészülés a vizsgaelőadásokra, valamint próba. Délután kettőkor kijöttem az iskolai próbáról és négykor már Long Beachen álltam a forgatási díszletben, talpig sminkben. A stáb küldött értem minden nap egy olyan kisbuszt, amiben komplett sminkszoba volt. Jött a sminkes, az öltöztető, plusz egy asszisztens, akivel a szövegeket gyakoroltuk. Így minden nap a Los Angeles-i autópályákon készültem a szerepre. A film végig Miamiban játszódik, de minden egyes kockáját Los Angeles különböző helyein vettük fel” – mondta.