Az Összeesküvők pénteken kiesett játékosa ugyan kapott két sallert Szilótól, de szerinte az nem minősül bántásnak. Dr. Spronz Júlia nőjogi jogvédő azt mondja, pofon és pofon között nincs különbség, a nők pedig a következményektől tartva védik meg a bántalmazójukat. A szakember az anyós, Erzsók viselkedésére is rámutatott, aki Renikét, az áldozatot hibáztatta a történtek miatt. Dr. Spronz szerint ki kell mondani: ezt nevezik nők elleni erőszaknak, amit Magyarországon az egész társadalom támogat és fenntart.

Szinte szóba sem került a két elcsattanó pofon Sziló és Renike között, amióta az arajelölt kiesett az összecsapás alkalmával az Összeesküvőkből. Rózsa Renáta a Velvetnek azt mondta, szerinte egész egyszerűen nincs miről beszélni, ezt már megtették a rezidenciában az eset után.

Renike magát okolja

„Kívülállóként egyébként minden valószínűség szerint én is úgy vélekednék, mint a nézők, vagyis felháborodnék Sziló viselkedésén, de én voltam ebben a szituban, és szerintem az a hiteles, amit én mondok. Igaz, ez egy pofon volt, de nem akart engem bántani” – magyarázta Renike. Az Összeesküvők kiesett játékosa hozzátette, amikor nem sokkal a sallerek után saját maga is bántalmazásnak minősítette az ütést (Szilóval vitatkozott, a pasi szerint nem volt pofon a pofon, Renike szerint viszont az volt), akkor még az alkohol beszélt belőle, illetve az, hogy még mindig ki volt akadva Dórára.

„Ő Alekosz nőjeként költözött be – megjegyzem, nekem már első blikkre sem tetszett –, ezzel szemben másfél nap után összeveszett vele, és olyan dolgokra hivatkozott, amiket neki tudnia kellett volna (például, hogy Alekosz szereti a konyakot és délután 6-kor is képes elkezdeni inni). Ekkor vált világossá, hogy a csaj nem Alekosz miatt van itt és neki nem ő tetszik. Ez ki is derült, ugye, amikor Dóri bejelentette, hogy neki Sziló jön be” – mesélte az exjátékos. Renike ugyan sosem látta, hogy vetélytársa kikezdett volna az ő Szilójával, mégis ellenszenves volt neki a nő, naná, hiszen nyíltan szimpatizált az ő pasijával, hát ez tényleg pofátlanság, na. Dóri és Renike kapcsolatát az sem fűzte szorosabbra, hogy a lány állítólag Renike társaságában nem szólt Szilóhoz, de amikor elment onnan, akkor igen (ezt a gondolatmenetet már nem is tudjuk követni, de mindegy is).

Visszatérve a pofonhoz, Renike hozzátette, nagyobb erővel kellett volna ütnie Szilónak ahhoz, hogy ő ezt bántalmazásnak vegye. Az eset után megfordult a fejében, hogy ez kizárással fog járni, de úgy érzi, túl nagy büntetést szabtak ki a pasijára, akivel azóta is együtt van, és már az összeköltözést fontolgatják. Majdnem-anyósa szerint egyébként minden Renike, illetve a hisztije miatt van, Erzsók a műsorban is kibukott és a lányt vádolta a kizárás miatt. „Úgy hallottam, hogy már lenyugodott. Ezt még nem volt alkalmam megtapasztalni, mivel azóta nem is találkoztunk. De erre is sor kerül a napokban” – fűzte hozzá Renike.

A jogvédő szerint Renike fél

"Ez egy elég jellemző reakció, hogy a nő (az áldozat) védi a férfit (az elkövetőt)" – nyilatkozta az esettel kapcsolatban dr. Spronz Júlia nőjogi jogvédő. "Maguk az intézkedő rendőrök is sokat panaszkodnak ilyen esetek kapcsán, egyszerűen nem tudják mire vélni, hogy a megvédett nő rájuk támad, és azt követeli, hogy vegyék le a kezüket az őt korábban bántalmazó férfiról. A tapasztalat egyébként az, hogy azokban az országokban, ahol hatékonyan védi az állam az áldozatokat, nem is
viselkednek ilyen "furcsán" a nők. A furcsaságuk – vagyis az elkövető védelmezése a rendőrök előtt - egyébként abszolút érthető és racionális döntés, hiszen tisztában vannak azzal, hogy ha elmennek a rendőrök (jelen esetben, ha vége lesz a showműsornak), ki lesznek téve a bántalmazó dühének, ha nem azt teszik, ami elvárás velük szemben. Döntésüket a félelem szüli."

A PATENT (Patriarchátust Ellenzők Társasága) munkatársa hozzátette: elfogadhatatlan Magyarországon az a joggyakorlat, hogy a partnerkapcsolati erőszak körébe eső cselekmények nagy része magánindítványra üldözendő, hiszen így pont a nőkre hárítja a felelősséget, hogy vigyék el ők a balhét. Azokban az országokban hatékony a családon belüli erőszakkal szembeni fellépés, ahol bekerül a rendszerbe az eset, és a hatóságok automatikusan átveszik a felelősséget az áldozattól és lefolytatják az eljárást. (Ausztriában
például, ha úgy látják jónak, akkor is elrendelik a távoltartást,
ha az áldozat tiltakozik ellene.)

Mondjuk ki: nők elleni erőszak

"A bántalmazott nők egyértelműen saját maguk  vagy gyerekeik védelmében járnak el így" – folytatta dr. Spronz. "Szó sincs arról, hogy kiszámíthatatlanok, szeszélyesek, vagy hogy nincsenek tisztában azzal, hogy mit éreznek a férfi iránt." A jogvédő hangsúlyozta, szemben azzal, amit a két exjátékos állít, nincsen különbség pofon és pofon között. Egyúttal egy nagyon fontos momentumra is felhívta a figyelmet: a kizárás bejelentése után Sziló anyja, Erzsók volt az első, aki felelősségre vonta Renikét.

"Ebből is látszik, hogy a bántalmazott nők többségének milyen közegben kell megvédenie magát. Pont ezért hívjuk a családon belüli erőszakot strukturális erőszaknak. Ez nem olyan, mint egy bolti lopás, amit az emberek elítélnek, hanem egy olyan erőszak-fajta, amit az egész társadalom támogat és fenntart. Ahelyett, hogy Erzsók a lányt támogatta volna, és a férfi kapott volna egy világos erkölcsi állásfoglalást (vagyis, hogy nőt soha, semmilyen esetben nem ütünk meg), Renike viselkedésében kereste a hibát. Erzsók női szolidaritás helyett a fiát védte és hibáztatta az áldozatot. Ez a bántalmazott nők mindennapi valósága" - magyarázta dr. Sponz Júlia.

Aki megszívta a pofozkodást

Damu Rolandot 2010 novemberében vette őrizetbe a rendőrség nemi erőszak és testi sértés miatt. Korábbi menyasszonya, Palácsik Tímea jelentette fel, de a színésznek már 2001-ben is volt hasonló ügye, amikor akkori barátnője tett bejelentést a rendőrségen. Tíz éve Damu felfüggesztett börtönbüntetést kapott, idén viszont hat évet ítéltek neki első fokon.