Friderikusz Sándor visszatért az RTL Klubhoz, ahol a Vágó István nélkül is folytatódó Legyen ön is milliomost vezényli le. A sokáig Magyarország első számú műsorvezetőjének számító Friderikusz szinte minden műfajban és minden tévénél kipróbálta magát, a ripacstól a komoly politikai elemzőig minden szerepben láthattuk már.

Friderikusz Sándor elpusztíthatatlan. Bár rendszeresen csinál úgy, mint aki lassacskán távozik képernyőről, pár év kihagyás után mindig visszatér az ember, aki még Dévényi Tibornál is több hírességet tudott megszólaltatni a tévében. Most például a régóta szünetelő Legyen ön is milliomos műsorvezetői székébe ül be, hogy a tőle megszokott affektálással ijesztgesse a gazdagodni vágyó átlagpolgárokat, mindezt állítólag horribilis pénzösszegért. A pénznyerős vetélkedő valószínűleg az utolsó tévés formátum, amit még nem próbált ki.

Az ember, aki elhozta Bud Spencert

A mindent kipróbálást itt szó szerint kell érteni, az 53 éves Friderikusz pályafutását ugyanis alapjaiban határozta meg az attitűd, hogy ő mindenhez ért. Kell is ez a tudat ahhoz, hogy valaki már 16 éves korában rádiózni kezdjen, ahol egyébként még nagyon úgy tűnt, komoly oknyomozó riporter válik majd az ifjú Fridiből. Aztán a Magyar Rádiónak készített, kínos témákat érintő riportok után kegyvesztetté vált, így pihent egy kicsit. A pihenő a rendszerváltásig tartott, ekkor tűnt fel az MTV képernyőjén, itt Az én mozimat, és a generációs élménynek is tekinthető Friderikusz Showt vezette.

Mivel az ország előtt még ismeretlen volt ez a műfaj, teljesen érthető utólag, miért nem rótta fel senki Friderikusznak a humor szinte teljes hiányát, és retinakínzó ruháit, nameg, ugye, az is ellensúlyozta a vizuális fájdalmat, hogy olyan héroszokat hozott ide, mint Bud Spencer vagy Antonio Banderas. És még az egyik első internetes mém alapját, a kocsordi atombunkert is időben észrevette.


Ezeken túl volt pár nehezen megkülönböztethető műsora, a Talk Show, a Békítő Show, és a Váratlan vendég közül talán az első a legérdekesebb, mivel sokan először találkozhattak egy igazán angol című műsorral, a Másképpen beszélgetésekben pedig egy órán keresztül cserélt eszmét politikusokkal.

Az ember, aki ellenszenvessé tette a gyerekeket

Első MTV-s korszaka 1998-ban ért véget, amikor is szigorúan erkölcsi indíttatásból átment az RTL Klubhoz, ahol az emlékezetes Meglepő és mulatságos jutott neki. Itt magyar hírességeket vicceltetett, hogy aztán estéről estére elénekelje a tévétörténelem talán legkínosabb dalát.

Friderikuszt az RTL Klubtól is kikezdhetetlen igazságérzete sodorta át a nyilván sokkal erkölcsközpontúbb TV2-höz, ahol például a Gyerekszájjal borította ki nézők millióit napról napra, majd végre ismét foglalkozhatott közéleti témákkal is.

Az ember, aki szerint az ATV-nél a legideálisabb

Ez utóbbit 2003 és 2005 között az MTV-hez visszatérve járatta csúcsra a Szólás szabadságával, ami annyira jól sikerült neki, hogy az újabb nézeteltérések miatti távozása után gyakorlatilag változatlanul vitték tovább még évekig az új műsorvezetőkkel.

Fridinek itt sem sikerült kiesnie a fősodorból, megkapta az ATV-n a Friderikusz mostot, amit legérdekesebben talán saját szavai jellemeznek: “A körülmények, az odafigyelés, a műsor kiszolgálása itt, az ATV-n talán a legideálisabb. Nyilván ezzel is magyarázható, hogy - értelmiségi körökben – ilyen sikeres még egyetlen műsorom sem volt” - írja önéletrajzában , talán megmagyarázva azt is, honlapján miért ez az egyetlen felsorolt műsora, ami mellé nem írt nézettségi adatokat.

Az ember, aki Simon Cowellként kritizált

Az értelmiségi köröket valahogy mégis megunta, és 2008-ban a Megasztár teljesen lecserélődött zsűrijéhez csatlakozott, ahol a szemétkedés volt a feladata. Ezt sikeresen teljesítette - mellékesen pedig jól meghízott -, amivel a műsor történetének legellentmondásosabb szereplőjévé vált. Kritikusai azt sérelmezték, hogy úgy próbál Simon Cowellhez hasonlóan bírálni, hogy pár tévés haknin kívül soha nem volt komolyabb köze a zeneiparhoz. Szerencsére itt is kiderült, hogy Fridi számára semmit nem jelent a két nagy kereskedelmi csatorna közti harc, ő kizárólag azt tartja szem előtt, hogy Magyarországnak jó legyen. Ennek jegyében azért küzdött, hogy ne egy időben legyen a Megasztár és az X-Faktor.

A hamarosan Vágó István helyére ülő Friderikuszt leginkább az különbözteti meg a szintén '90-es évekből itt ragadt Frei Tamástól, hogy róla még mindig nem derült ki nyilvánosan, hogy hülyeséget beszél - bár Pálffy István mást gondol -, így lehet, hogy sikerült megtartania szakértői imidzsét. Ez valószínűleg bőven elég lesz ahhoz, hogy a Legyen ön is milliomos nézői elhiggyék, tényleg tudja minden kérdésre a választ.