A fitneszbajnoknő még 2002-ben ismerkedett meg a curlinggel, amit azóta már versenyszerűen űz: a moszkvai Curling Eb-n csapatával aranyérmesek lettek, így egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy ott lehessenek a 2014-es téli olimpián. Egyébként leginkább prezenternek tartja magát, ebben a feladatkörben tud a leginkább kiteljesedni.

„Nagyon imádom a kislányomat, Pannát. Mióta ő van, teljesen megváltozott az életszemléletem, neki köszönhetően még teljesebb lett az életem. Ezek fantasztikusan jó dolgok. Ha el kell utaznom, sajnos nem mindig tudom magammal vinni, de azóta állandóan együtt vagyunk” - nyilatkozta gyermekéről a Velvetnek Béres Alexandra, aki nemrég tért vissza a moszkvai Curling Európa-bajnokságról.

A verseny miatt kilenc napig nem láthatta kétéves kislányát, ami az eddigi leghosszabb külön töltött idő volt. Bár nehezen viselte, kárpótolta az, hogy a csapatával aranyérmesek lettek és így felkerültek az A osztályba, ami egy újabb lépéssel közelebb juttatta őket ahhoz, hogy ott lehessenek a 2014-es téli olimpián.

Fejben dőlnek el a dolgok

Ez persze nem garancia semmire, sőt, hiszen így egy teljesen új szinten kell bizonyítania Béresnek, Szekeres Ildikónak, Patonai Ágnesnek, Ádám Boglárkának és Páthy-Dencső Blankának. „Innentől lesz érdekes a dolog. Nem a versenyek számában, hanem a színvonalában lesz különbség: sokkal keményebb csapatokkal kell majd megküzdenünk. A B-ligában is sokszor voltunk a tűz közelében, de eddig  nem sikerült a nagy áttörés. Most viszont tényleg nagyon jól játszottunk, mindenki a saját maximumát hozta. A nagyon sok gyakorlás/edzés meghozta gyümölcsét.  Minden sportágban fontos a technikai tudás, és persze sokszor fejben dőlnek el a dolgok, ez a curlingnél különösen így van.”

Béres Alexandra reméli, hogy a győzelem miatt már nem lesznek annyira láthatatlanok, és talán egy saját nemzetközi mesteredzőt is kapnak. Mint elmondta, évekig kellett hokipályán edzeniük, mire elkészült egy pálya a Kamaraerdei Ifjúsági Parkban.

Magával a sportággal még 2002-ben ismerkedett meg. „Egy baráti társasággal voltunk síelni, és kipróbáltuk az ice stockot, ami nagyon hasonlít a curlinghez. 2003-ban pedig már kint is voltam a bajnokságon. Nagyon szeretem a curlingközösséget, nagyon barátságos a légkör, a versenyek után a csapatok leülnek beszélgetni” - magyarázta. Magyarországon egyelőre kevesen ismerik a curlinget, pedig a téli olimpiákon az egyik legnagyobb figyelmet keltő sportág, mind a televízióban, mind a helyszíneken. Némi pozitív tendencia azért itthon is megfigyelhető, ugyanis egyes cégek csapatépítő tréningként néha curligezni viszik el alkalmazottaikat - nem, nem tapasztalatból beszélünk.

Prezenternek érzi magát

A curling egyébként a harmadik olyan sportág, amiben Béres Alexandra nemzetközi megmérettetésen is jelentős eredményt ért el. „A ritmikus gimnasztika volt az alapja mindennek, a fitnesznek köszönhetően pedig sok mindent megtudtam magamról, egy új életmódot ismertem meg. A curling pedig egy felnőttkori szerelem, mely mára már szerves része lett az életemnek” – nyilatkozta a Velvetnek Béres Alexandra, aki leginkább prezenternek (óraadó tanár, színpadi oktató) érzi magát, ebben a feladatkörben tud a leginkább kiteljesedni. „Ez egy napi szintű munka, és idetartozik a DVD-edzésprogramok készítése is” – tette hozzá a fitneszbajnoknő, akit idén az év személyi edzőjének választottak a Presenter of the Year 2011 szavazói.