Baricz Gergő letért a szokásos tehetségkutatós útról, és már most alapított egy zenekart. Kováts Verával nem akarnak Korda Györgyhoz és Balázs Klárihoz hasonlítani, otthonából X-Faktoros lakás lett, régen pedig Panterát énekelt. Baricz Gergő zenekarának próbáján jártunk.

“Akkor játsszuk el azt az izét” - hangzott el a kissé nehezen feldolgozható instrukció Baricz Gergő szájából a megérkezésünkkor a felújítás miatt kissé higítószagú próbateremben. Ebben a pillanatban bajosan lehetett elképzelni, hogy jelenleg épp ez az erdélyi srác nedvesíti be lányok ezreinek bugyiját, de mikor kiderül, mi az az izé, nagyjából összeáll a kép. Baricz újonnan összehozott zenekara élén gyorsan frontemberré alakul, és elkezdi énekelni és kicsit gitározni általa írt dalait, jól láthatóan otthon érezve magát az itthon még mindig alternek számító, máshol szinte biztonsági megoldásként használt gitárpopban. A saját neve alatt, “amolyan Jeff Buckleysan” futó zenekar produkciója még nem teljesen olajozott, néha kihagynak véletlenül részeket, de már így is izgalmasabb volt egy 21 éves srác saját dalait hallani, mint sokadjára is megtudni, mekkora világslágert írt már megint Szabó Zé.

Kávéval egy óra

“Lehet végül is szólóprojektnek is venni, mert annyiról van szó, hogy zenekar is van körülöttem, mert az élő zene sokkal értékelhetőbb, és a hatása is nagyobb. Hiányoztak a régi zenekarom tagjai is, úgyhogy itt volt az alkalom, hogy újra együtt zenéljünk” - mondta Baricz Gergő a Velvetnek, aki nemrég egy sikeres Leonard Cohen-feldolgozással hallatott magáról, amit a zenész hivatalos oldalán is megosztott. “Az EZ Basices Szarvas Árpi mellém állt, és megcsináltuk együtt. Nem gondoltuk, hogy ennyire komoly lesz, tök lazán ment. Kávéval együtt egy óra alatt felvettük az éneket” - mesélte el az azóta 60000-es nézettségnél járó felvétel körülményeit.

Tudatosan más

“Végül is mondhatom, hogy tudatosan választottam kicsit más utat, mint a többiek, mert azt a stílust nem tudnám csinálni, amit általában a tehetségkutatósok szoktak. Én nem szeretnék a mainstream vonalba is belekerülni.” Az énekes saját dalai mellett nem utasítja el a külsős dalszerzők bevonását sem, de óvatosan, és az eltérőtől egészen más körből válogat. “Van pár ötlet, de azok nem a bevált nevek. Kristóf Norbi és Szarvas Árpád neve merült fel legutóbb például.”

Nem reklámfelület

“Most azon vagyok, hogy valamilyen szinten kivonjam magam abból, hogy érdekesebb legyen a magánéletem, mint a munkám. Eközött akarom megtalálni az egyensúlyt, hogy azért inkább a szakmai oldalam maradjon meg ahelyett, hogy hol voltam és hogy rúgtam be. Nem kell teljesen eltüntetni ezt, mert akik nagyon szeretnek, azok kíváncsiak erre is, de nem szabad átesni a ló túloldalára, nem akarok reklámfelület lenni” - fejtette ki jövőjével kapcsolatos elképzeléseit.

Férfiúi büszkeség

Ennek szellemében azért válaszolt a sokakat érdeklő kérdésre is, hogy akkor most hogy áll a szigorú apával, korkülönbséggel és kevés idővel beárnyékolt kapcsolata egykori X-Faktoros riválisával, Kováts Verával. “Egyáltalán nincs válság, szó sincs szakításról, én csak annyit mondtam, hogy nehezebb tartanunk a kapcsolatot, mert fontos a karrier. Szeretném, ha szakmailag nem nagyon szólnánk bele egymás dolgába, szerintem egy kapcsolat lelki támasznak kell. Meg a féfiúi büszkeségem úgysem engedné, hogy a barátnőm mondja meg, hogy mit csináljak” - poénkodott egy sort. Valószínűleg duett sem várható, mivel határozottan nem szeretnék, ha belőlük válna az X-Faktor Korda Gyurija és Balázs Klárija.

X-Faktor kommuna

Baricz Gergő jelenleg igazán laza és fiatalos életet él, december óta X-Faktoros kollégájával, Demes Tamással osztoznak meg egy lakáson, egy ideje pedig zenekarának két tagja is odaköltözött a legénylakásba. “Nagyon kemény bulit nem rendeztünk, összesen egyszer kopogott át a szomszéd, amikor este fél 10-kor gitároztam. Viszont kinőtte magát egy X-Faktor lakássá. Sokszor ott van Bagosi Alexa is például, de többen is rendszeresen meglátogatnak. Van egy kis kör, de mindenki kíváncsi a másikra. Olyan volt ez a műsor, mintha mind testvérek lettünk volna, és az X-Faktor lett volna az anyánk. Végig egymás mellett voltunk jóban-rosszban, és ez nyomot hagyott.”

Bárki megpróbálhatja

A jóban-rosszbant szó szerint kell érteni, az énekes bevallása szerint volt olyan, amikor elbizonytalanodott a tehetségkutató miatt. “Néha elgondolkoztam rajta, hogy ezt az egészet a saját erőmből kellene elérnem inkább, és mi lesz akkor, ha nem tudom magam értékelni azért, amiért ez az egész az ölembe hullott. Később rájöttem, hogy évente két tehetségkutató fut, és aki ugyanígy el akar érni dolgokat, az megteheti. Senki sincs korlátozva, ez nem különleges esély, bárki megpróbálkozhat vele.”

Azt, hogy Baricz Gergő tényleg átlagos srác, akinek véletlenül az átlagosnál jobb hangja van, mi is bizonyíthatná jobban, mint hogy 17 évesen még metálzenekara volt. A NeuronKillers nevű formációnak lenyomata is maradt, alább például megtekinthető, hogy énekel a fiatal Baricz Gergő Panterát.