A Mystery Gang frontembere először énekel lemezen is magyarul, de nem akar itt ragadni. Zenekara már külföldön is tényező, talán azért, mert nem csak eljátssza a rockabillyt, hanem meg is éli.

“Tavaly nyáron volt egy budapesti koncertünk, ahol több, mint 5000-en voltak ránk kíváncsiak. Ez azért érdekes, mert a Tankcsapdára és a Quimbyre szoktak menni ennyien. Ez óriási érzés volt, és ezt akartuk megköszönni magyar nyelvű dalokkal. Ez annyira megtetszett nekünk, hogy ezentúl rendszeresen kijövünk egy ilyen anyaggal. Ettől függetlenül nem adjuk fel a nemzetközi identitásunkat sem” – mondta a Velvetnek Mystery Gang frontembere, Egri Péter, zenekari nevén Tattooed Pete, aki állítása szerint 35 évesen a gyerekkori álmait éri a zenekar többi tagjával, hiszen már nagyon fiatalon híres rockabilly zenekart akartak csinálni. “Találtam nemrég egy fotót, amin én 13, Singer (a zenekar bőgőse) pedig 15 évesen pózolunk egy nagybőgővel, valami iszonyatos bőrdzsekikben. Rám kicsi volt, rá nagy. Most meg az MTV meghívására játszottunk New Yorkban, és énekelték a dalainkat. Franciaországban transzparensekkel vártak minket, amint az állt, hogy ‘We love you Mystery Gang, pedig ott tényleg nem nagyon használnak angolt. Londonban olyan helyen léptünk fel, ahol egy héttel korábban a Prodigy játszott” – sorolta sikereiket a frontember, aki még mindig meg tud lepődni a Mystery Gang népszerűségén.

Korábban a zenekar a magyar celebvilág küszöbén is állt, több filmhez is adtak dalt, de ott inkább megtorpantak. “Tudatosan maradunk ettől távol. Én próbálok úgy szerepelni a médiában, hogy ne a seggemet kelljen mutogatni. Azt is szívesen persze, de az más ügy.”

Fényes elvonultság

Egri mindig következetesen maradt azon az úton, amin elindult, ezért sem a zenén nem akart soha modernizálni, sem a nézeteit nem tartja elavultnak. “Az elejétől fogva bevallott célunk, hogy bővítsük a rockabilly kultúrkört. Én az elmúlt több, mint húsz évemet egyfajta fényes elvonultságban éltem le. Az angolok ezt splendid isolationnek hívták, azt jelenti, hogy mi nem eljátsszuk ezt a korszakot, hanem tényleg ebben élünk. Nem csak ilyen zenéket hallgatunk, és nem csak pár színésznőbe vagyunk szerelmesek a korszakból. Most a köztévé is átvette azt a fellépésünket, aminek Az én Buddy Hollym a címe. Mi itt nem csak Buddy Holly-dalokat játszunk, hanem én vagyok Buddy Holly. Tisztában vagyunk vele, hogy ez a 21. század, de mi ebben próbáljuk ezt az egészet úgy megélni, hogy a közönség számára izgalmas legyen. A lakásom is tele van az ‘50-es évek emlékeivel. Az a nagy szerecsénk, hogy ezek a dolgok kezdenek visszajönni. A korabeli női öltözködés, berendezések és a dizájn teljesen itt van. Nagyon klassz, hogy Lady Gaga klipjeiben már rockabilly csajok tűnnek fel. Fenyő Miklós szerint jókor vagyunk jó helyen, mert a világ nagyon kedvez nekünk. Mi már rég ebbe élünk, de amikor először kimondtuk, hogy pin-up, akkor csúnyán néztek ránk, hogy mit káromkodunk már megint. Most meg Bódi Sylvi kiadott egy ilyen stílusú naptárt, de még Győzike is hasonló szettben fotóztatja magát.”
A rockabillyvel együtt ettől függetlenül ő is öregszik, ezért már a zenekar többi tagjával együtt megtalálta a korlátait. “Régen nagyon sokat buliztam, de már nem tudnék úgy helytállni a színpadon. Néha ezzel csalódást is okozunk a rajongóinknak, akik dedikálás után piálni hívnak. Inkább olvasgatós, elmélkedős társaság vagyunk. A közönságnek ráadásul komoly része lány, de most ezek sokadlagos dolgok. A színpadon vagyunk erősek, nem a mikrobuszban.” Egri az imidzsre azért adott, a jégkockákkal dúsított almaleve épp úgy nézett ki, mint egy whisky.

Megismerik az utcán

Annak, hogy a Mystery Gang híres zenekarnak számít, következményei is vannak, Egri pedig mindig kifogja ezeket. “Londonban bementünk az egyik legendás tetováló szalonba, és lemezjátszóról szólt a Mystery Gang Japánban kiadott ezer darabra limitált példányszámú négy dalos lemeze. Én nem akartam elhinni az elején. Legutóbb a Váci utcán állítottak meg francia turisták azzal, hogy látták a koncertemet egy amerikai autós találkozón. A legdurvább az volt, amikor a Deliquent Habits nevű hip-hop zenekar lépett itt fel, és a színpad mögött egy széttetovált mexikói menedzserről kiderült, hogy megvan neki a Dig That Rock című lemezünk. Mondta is, hogy ha tudja, hogy ott vagyok, elhozza dedikáltatni.”

Véletlen minden

Nyilván érdekes lehet a kérdés, hogy milyen úton vált a Mystery Gangből Magyarország talán legkeresettebb zenei exportcikke. Természetesen kicsit ez is a véletlenen múlt, hiszen a zenekar már az első európai turnét is igazi punk módjára szervezte. “Kölcsönkértünk egy kisbuszt azzal, hogy majd talicskával hozzuk haza a pénzt, kifizetünk mindent, és minden le van szervezve. Persze semmi nem volt leszervezve, mi pedig véletlenül eltévedtünk egy francia fesztiválra, amin volt rockabilly is. Úgy jutottunk be, hogy azt mondtuk, mi is fellépők vagyunk, aztán az egyik színpadon úgy játszottunk 40 percet, hogy a szervezők is azt hitték, ez a program része. Mikor kiderült utána, hogy erről szó sincs, és sehol sem szerepel a nevünk sem, megkérdezte a szervező, hogy kik vagyunk, és nem akarunk-e két nap múlva is fellépni.”