horoszkóp

Kovács Ákos: bor, kultúra, szenteltvíz

2005.12.07. 08:27
Ákos nem egyszerűen vinotékát nyitott, hanem kulturális zarándokhelyet, ahol reményei szerint egyszer a saját borát is megkóstoltatja majd vendégeivel, addig meg felolvas nekik. De ki fog akkor énekelni?

Kovács Ákos köszöntőjével nyílt meg december elsején az Andante nevű borpatika, ami azért nem meglepő, mert az egyik tulajdonos maga az énekes. A gazdasági hátterüket éttermekkel, videotékákkal, szépségszalonokkal megtámogató hazai celebritások mellett a sztár úgy döntött, Tiffán Zsolt borász barátjával és Urbán Dezső mérnökkel közösen borszaküzletet nyit, amit most a december végéig tartó Andante Advent elnevezésű rendezvénysorozattal dob be a köztudatba.

Kultúr, misszió

#alt#

A megnyitón Tiffán Zsolt bemutatta édesapjával közös pincészete borait, borfalatokat szolgáltak fel, közben a Vivát, Bacchus! énekegyüttes produkcióját élvezhették az egybegyűltek, de természetesen maga Ákos is énekelt. A keresztényi életvitelhez méltóan a borbárnak ezt megelőzően már egy külön családi megnyitója is volt, amelyen az alapítók, szüleik, gyermekeik, barátaik és üzletfeleik közösen ünnepeltek, dr. Farkas Attila atya pedig fel is szentelte a műintézményt.

Az Andante Borpatika a tulajdonosok elképzelése szerint abban lesz más, mint a többi hasonló jellegű borszaküzlet és kocsma, mert ez egyben kulturális műhelyként is működik majd, mivel van egy erre alkalmas pódiuma. Itt felolvasóesteket és koncerteket terveznek: a nyitás alkalmából például egy egész eseménysorozat várható Andante Advent néven, amelyben lesz Lovász Irén koncert, Eperjes Károly verses estje, vagy Berecz András mesemondó műsora, ha pedig egy nap üresedés támadna, maga a művész vállalta, hogy szívesen rögtönöz felolvasóestet, például a szívéhez közelálló Márai Sándor műveiből.

Zene helyett rizling?

Ákos nem ma kezdte kialakítani gourmand imidzsét, bár a rá jellemző szerénységgel elhárítja a szakértő címet, és csak "hivatásos borlaikusnak" vallja magát. Ez azért nem akadályozza meg abban, hogy saját pincészete legyen: évek óta van egy kisebb birtoka a Balatonfelvidéken, ahol tervei szerint olaszrizlinget fog készíteni (amit persze csakis saját üzletében lehet majd kapni). Idén májusban a Tokaji Borfesztiválon borlovaggá avatták, és egy ideje a Magyar Demokrata bortesztjeinek is állandó vendége Légli Ottó, Tiffán Zsolt és Vesztergombi Csaba neves borosgazdák mellett.

Az sem volna meglepő, ha - most, hogy kijött az "Utolsó hangos dal" című dvd-je - abbahagyná a zenélést, és áttérne a bortermelésre, bár ezt egyelőre cáfolja. Mostanában azonban saját bevallása szerint néha önmagát is meglepő dolgokat cselekszik.

Egyetemi évei alatt ismerkedett meg pélául gyermekei anyjával, Őry Krisztinával, de csak idén, közel tizenhét évi együttélés - és három gyerek - után vette őt feleségül. Ez azért meglepő, mivel az énekes köztudottan keresztény ember hírében áll, vallása pedig nem támogatja a házasság nélküli együttélést. Ákos azzal indokolta mindezt, hogy sosem volt házasságpárti, a ceremóniát pedig egyáltalán nem kedveli. Három évvel ezelőtt végül megígérte párjának, ha megszületik harmadik gyermekük, hivatalosan is összeköti vele az életét, és mivel idén márciusban ez is megtörtént, két hónappal később valóban kimondták az igent.

Amit Ákosról tudni kell
Jogászcsaládból származik, majd egy Pasolini-filmklub hatására filmrendező akart lenni, ami ellen édesanyja tiltakozott. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett és a zeneművek nemzetközi hasznosításból diplomázott. 1987-ben alapította a Bonanza Banzait a Depeche Mode mintájára, az együttes feloszlása után pedig szólóban folytatta tovább. Szólókarrierje során 19 nagylemeze és 5 verseskötete jelent meg. Elnökségi tagja a Magyar Zeneműkiadók Szövetségének, és választmányi tagja az Artisjus szerzői jogvédő irodának.