horoszkóp

Alföldi Róbert a frissességét irigyli Jancsótól

2006.09.22. 07:29
A színész-rendező péntek estétől ismét a tévében beszélget híres interjúalanyaival Portré című műsorában. Elsőként Jancsó Miklóssal, aki szerinte a valódi értelmiségi megtestesítője, sőt még annál is olyanabb.

A 85. születésnapját ünneplő Jancsó Miklós filmrendező lesz Alföldi Róbert vendége a péntek este újrainduló Portrék című beszélgetős sorozatban az M1-en. Jancsóról eddig is tudtuk, hogy kora ellenére legalább annyira képben van a világgal, mint sokan fiatalabbak közül se, de Alföldi szerint még annál is inkább.

"Holnap látszani fog, mit jelent a szó klasszikus értelmében, hogy értelmiségi: hogy friss, tisztában van a körülötte zajló élettel, gondolkozik a világról és véleménye van róla" - definiálta Alföldi az értelmiségi kritériumait. A rendezővel való beszélgetés pedig minden előzetes várakozását felülmúlta: "Miki bácsi friss, felelős gondolkozású, pengeagyú, érzelmekkel teli, önmagát vállaló személyiség." - jellemezte az idős rendezőt 39 éves beszélgetőpartnere.

Alföldi sorozatában eddig főleg a nagy színészeket vette sorra, de Kállai Ferenc, Törőcsik Mari, Garas Dezső, Makk Károly, Komlós Juci, Szabó Gyula, Avar István, Bodrogi Gyula, Harkányi Endre, Máthé Erzsi és Tordy Géza mellett a Nemzet Sportolóját, Székely Éva egykori úszó-világbajnokot is megszólaltatta. "Engem mindig az érdekel, hogy a beszélgetőpartnereim hogyan gondolkoznak a világról, hogy mit lehet "ellopni" belőlük. Jancsónál a frissessége volt ez: hogy mennyire itt van, gondolkozik, véleménye van. Hogy szeretnék én ilyen lenni 85 évesen."

Mint a műsorvezető elmondta, nagyjából mindegyik alanyát ismeri, és tudja róluk, mitől azok, akik. A kötetlen hangulatú beszélgetésekre ezért nem is mint egy műsor felvételeként készül: egyszerűen azt kérdezi meg tőlük, ami épp akkor leginkább érdekli velük kapcsolatban. "Nem vagyok riporter, ezért ezek nem riportok, vagy a klasszikus értelemben vett összegző portrék. Onnan, hogy leülünk a kamera elé, ezek a beszélgetések maguktól alakítják magukat. Nekem nagyon fontos hogy ott és akkor mi történik".

Klikk!

Alföldi számára a sorozat nézettsége is visszaigazolást jelent arra nézve, hogy a kereskedelmi tévék talk-show-i mellett erre a műfajra is van igény: "Jólesik, hogy ezt nézik, és igazából nem is lep meg. Annak örülök, hogy van lehetőség arra, hogy ilyen műsorok is készülhessenek". Bár maga is szerepelt másmilyen műsorokban - saját showjai mellett például az RTL Klub Reggelijében is -, ezeket nem érzi ellentmondásosnak: "Eddigi tévés karrierem minden másodpercéért vállalom a felelősséget. Máshogy nem lehet. Amiben nem érzed otthon magad, azt jól csinálni sem tudod".

A március óta a Bárka Színház igazgatójaként regnáló Alföldi egyébként épp a Koldusopera pénteki bemutatójára készül, a főpróba egyik szünetében értük el. Mint elmondta, színházigazgatóként olyan színházat szeretne, mint a tévésorozat, amiről épp beszélünk: "valóságosat, igazit, ami arról szól, amiben él". Úgy fogalmazott, a Koldusopera ebből a szempontból túlságosan is bejött: "szimbólumnak, költői túlzásnak szántam, amikor júniusban bemutattuk, de a jelenlegi események fényében sem volt szükség, hogy külön aktualizálnunk kelljen".

A Koldusopera
Bertold Brecht Koldusoperája témája szerint átköltés, vagyis egy klasszikus angol szatirikus játék elmesélése merőben új szempontok szerint. Az eredeti mű írója John Gay, műve a korai kapitalizmus ma is felismerhető üzleti módszereinek haragos komikumba fordított tükre. Hőse az élelmes polgár, aki üzleti társulattá szervezi a koldusokat és a bűnözőket. Ebből az alapötletből formálta Brecht a maga vádló erejű komédiáját. És habár jobbról is, balról is indulatosan elmarasztalták, világsiker lett belőle.
Forrás: nda.sztaki.hu