horoszkóp

Bagi Iván az irodalom lóheréje lenne

2006.12.07. 07:45

„Nagyon rossz élményem volt ma” – sóhajtott Bagi Iván, mielőtt legújabb, Mindenki megvan című könyvének bemutatója után bekapcsoltuk volna a diktafont eredetileg nem azzal a szándékkal, hogy a szerző rossz élményeiről beszélgessünk.

Miből gondolta, hogy Fábry eljön?

Klikk!

„Meghívtam a bemutatóra Fábry Sándort, mert nagyra tartottam. Nem jelzett vissza egyáltalán, és amikor ma felhívtam, dühösen azt kérdezte, miből gondoltam, hogy ő majd eljön? Neki a könyvem nem tetszett, nem is érdekli, nincs miről beszélnie. Azért bánt, mert biztosan tudom, el sem olvasta. Nem értem, miért beszélt így” – folytatta a parodista, aki ekkor Fábry-t parodizálva igyekezett visszaadni nekünk a telefonbeszélgetés hangulatát.

Bagi Iván néhány hét alatt megírta a harmadik könyvét, amelyik ezúttal egy versből és három novellából álló kötet. Mint az összes eddigi kiadványát, az utolsót is egy újabb kiadónál jelentette meg azzal a mottóval: „szeretnék az irodalom négylevelű lóheréje lenni”. A Fókusz könyváruházban tartott bemutatójára néhány bulvárlap képviselője, és néhány fotós érkezett szemben az előző, Megkerült boldogság című, önéletrajzi ihletésű, a szerző intézeti éveirt feldolgozó könyvének bemutatójával, amelyet egy zsúfolt étteremben tartottak. Bagi nagy gondot fordított viszont arra, hogy vendégei érdeklődésre számot tartó médiaszemélyek legyenek, meghívta például Hajdú Pétert, és a Fábry Show producerét, Kovács Kristófot is.

A bulvárban semmiféle érték nincs

A bemutató moderátora Nacsa Olivér volt, aki mellett a Mikroszkóp Színpadon bemutatott kabarékból ismert Böröczky József is megjelent, és az elmondottakhoz időnként hozzáfűzött néhány szívből jövő, bár nem igazán hangsúlyos mondatot.

Nacsa Olivér sem szorítkozott csupán a kiadvány bemutatására, Hajdú Péter késését látva közéleti gondolatait is megosztotta a hallgatósággal: „tudjuk, milyen nehézkes Budapesten az autós és minden más egyéb közlekedés Demszky Gábor jóvoltából” – mondta a humorista, mielőtt az egykori Bagi-Nacsa páros másik tagjához fordult volna. A bulvársajtó képviselői előtt Bagi Iván elmondta, a bulvárban semmiféle értéket nem talál, mire a mellettünk ülő halkan megjegyezte, Bagiról legutóbb a Best magazinban olvasott egy kétoldalas cikket, amelyben a menyasszonyáról, és eddig féltett titkairól nyilatkozott.

Hiszek egy határpontokban

Nézze meg képeinket!

A könyvbemutató után Bagi annyit tett hozzá kérdésünkre a bulvár műfajról alkotott véleményéhez, hogy úgy érzi, jelen kell lenni a bulvárvilágban, „A piacon meg kell jelenned az almáiddal. Így tudod csak eljuttatni a számodra is fontos üzenetet az emberekhez. Ezért is beszéltem a sok embert érintő pánikbetegségről” – mondta Bagi Iván, majd rátért novelláira. „A határpontokban hiszek, amik elgondolkodtatnak. Ezekben a helyzetekben a sors mutatja meg magát. Mindenkinél eljön a pillanat, hogy át kell gondolnia, mit csinált jól, és rosszul, és éppen hol tart az útján” – mondta Bagi Iván, bár kérdésünkre nem említett példát arra, mikor szembesült utoljára saját határpontjával.

„Érzékenyebb vagyok, mint az átlag, nagyon sok mindent észreveszek, amit más emberek figyelmét elkerüli. Ezért nálam jóval több a határpont, és többet gondolkozom magamon és másokon is” – magyarázta hozzátéve, ezekről a helyzetekről szeretett volna könyvet írni. A kiadott novelláiról azonban még nincs átfogó véleménye, úgy tartja, túl frissek még ahhoz, hogy elemezze.

„Azt viszont már tudom, mit szeretnék kiadni legközelebb: a verseimet, amelyekhez CD-t is mellékelnék, amelyen elénekelem azokat. Kevesen tudják rólam, hogy tudok énekelni, és azt hiszem az a legbensőségesebb, ha a saját költeményeimet én magam adom elő” – mondta Bagi Iván.