Miért szereti Bakács Tibor Kazincbarcikát?

2006.05.24. 08:11
Bakács Tibor Settenkedő a szombati Megasztár-döntőben pólója útján Kazincbarcika iránti szeretetéről biztosította a tévénézőket. Kérdésünkre kifejtette: örül, hogy véget ért a Megasztár, mert így következő éveit végre egy bányászvárosnak szentelheti.

A Megasztár zsüritagjaként Bakács Tibor előszeretettel visel üzenetértékű T-shirtöket a közvetítések során. Értettük a Tilos Rádiósat, még a rózsafüzéres Che Guevarát is megfejtettük, de a legutóbbi, I Love Kazincbarcika feliratos darab meghaladta asszociációs képességeinket. Mivel a várpalotai születésű, jelenleg budapesti zsüritag tudomásunk szerint semmilyen módon nem kötődik az egykori bányászvároshoz, így azt gondoltuk, ez biztos valami nagyon bonyolult üzenet. Mikor felhívtuk, kiderült, hogy nem is annyira bonyolult, és igen, kapcsolódik a Szeretem Magyarországot! mozgalomhoz.

Szar, de azért szeressük

"Onnan jött az ötlet, hogy a Szeretem Magyarországot! mozgalom egy jó dolog, de nekem így túl nagynak tűnik. Én legalább egy embert szeretnék valóban elérni" - kezdte az örök szkeptikus, aki elismerte: ez az akció az ő saját kezdeményezésű projektje a mozgalmon belül, és teljesen a véletlenen múlott, hogy pont erre a városra esett a választása. A véletlen egész pontosan egy Kazincbarcikára szóló majálisi meghívás volt, amit annyira abszurdnak talált, hogy elment rá.

"Állati szar helyek vannak Magyarországon. Én meg már olyan régen menekülök, hogy most már arra gondoltam: vagy disszidálok, vagy elkezdem mondani, hogy szeretem, és ha erősen dolgozom rajta, akkor tényleg így lesz" - tárta fel ellentmondásos indítékait Bakács. A jelek szerint tényleg erősen dolgozott az ügyön, mert végül valóban úgy maradt: "Odamentem, sokakkal beszélgettem, és az lett a vége, hogy most el akarjuk indítani a Szeretem Barcikát! mozgalmat".

Hogyan neveljünk lokálpatriótát?

Klikk a képre!

Kazincbarcika iparvárosként, 51 éve jött létre, és a bányák bezárása óta Bakács szerint "illett volna elpusztulnia, mégse tette". Igaz, olyan nagyon nem is látszik rajta, hogy létezne, de az új szerveződésű mozgalomnak épp az a célja, hogy első körben legalább az ott lakókat meggyőzze: városuk egy élhető hely. Ennek módja pedig Bakács régi kedvenc vesszőparipája, egy civil szerveződésű mozgalom lehet: "A Szeretem Magyarországot! Mozgalom is azért jött létre, mert rájöttünk, hogy ha mindig csak arra várunk, hogy az állam és a politika cselekedjen, akkor soha nem fog megvalósulni semmi. Én a lokálpatriotizmusban hiszek".

Nem jössz Barcikára? Hülye vagy.

A lokálpatrióták fantáziája a jelek szerint élénk, lelkesedésük nagy: Bakács szerint is elszálltnak mondott terveik közt szerepel többek közt a város identitásának felépítése, vagy hogy az ott élőkkel közösen találják ki, mi jó és mi rossz a mostani Barcikában, és milyennek szeretnék látni a jövőben. Hollandiai ötlet alapján "A Város Arca" pályázatot is terveznek, ahol a városlakók maguk közül választhatják meg, ki képviseli városukat legjobban. A még merészebb - EU-s és egyéb pályázati forrásokból megvalósítandó - tervek közt szerepel egy, a környező országokat is bevonó kulturális fesztivál "a világ legjobb rockzenekaraival", közösségi terek kialakítása, a város építészeti mintavárossá átalakítása, sőt akár stadionépítés is. "És New York testvérvárossá fogadása se volna rossz" - véli Bakács.

"Persze, ha ennek csak a huszadrésze is megvalósul, már az is valami. De én most minden erőmmel ezen leszek" - fogadkozik a Megasztár zsüritagja, akit ilyen minőségében már vélhetőleg nem nagyon látunk a közeljövőben. Egyrészt mert a Megasztár helyett a TV2 a Megatánc vetélkedővel készül az őszre, másrészt mert maga Bakács sem vágyik következő szériákra. Elvégre van jobb dolga: "Annyira örülök, hogy végetért a Megasztár, most végre van három-négy évem, amikor például egy nagyon szar bányászvárosnak szentelhetem az életem! Azt akarom, hogy végül olyan legyen, hogy azt mondják: ha nem jössz le Kazincbarcikára, akkor hülye vagy".

Bakács és a pólózás

Bakácsnak az általa pólózásnak nevezett műfajban nem ez az első szolidaritási akciója. A Tilos Rádió betiltásának estéjén Tilos-pólóban feszített, ami persze azért sem meglepő, mert maga is műsorkészítője a rádiónak: "Hálás vagyok az ORTT-nek, hogy pont aznapra időzítette a betiltásunkat: így pont aznap este felvehettem, kétmillióan látták". Másik kompozíciója, a Che Guevara és a rózsafüzér párosítás szerinte csak nálunk polgárpukkasztó ellentétpár, mivel Latin-Amerikában a kereszténység és a baloldaliság hitelesen ötvöződik. Volt kevésbé sikerült médiahackje is: a barna alapon fehér feliratú "A Szent László-víz revitalizációja" feliratú pólót például senki nem vette észre, pedig a 67 kilométeres folyó élővilágának újraélesztésére szerveződő mozgalom Magyarország eddigi legnagyobb olyan környezetvédelmi vállalkozása, mely társadalmi kezdeményezésre indult. Amit pedig nem is láthattunk, mert levettették vele: Para Commandante Marcost, a mexikói indián felszabadítási mozgalom vezérét hirdető t-shirt: "Az ő arcát nem ismerjük, mert mindig motorral, sisakban járta az orzságot, de most már például elindul a választásokon".

Bakács a pólózást bevallottan szolidaritásból csinálja, de van benne némi népnevelői ihletettség is: "Mi magyarok valahogy nem értjük, hogy mit jelent ez a dolog, hogy szolidaritás. Ezért nem is vagyunk szolidárisak egymáshoz, másokhoz, akár például a mexikói indiánokhoz se. Szerintem a szolidaritás lényege a váratlanság: az, hogy itt, ötezer kilométerrel arrébb egy zenei vetélkedőben feltűnik ez a póló, és az emberek akkor talán megkérdezik, mi ez az egész".