A világszerte ismert sikerdiéták rengeteg ember számára hasznosak, de mindegyikben van egy kis hiba, mondta Béres Alexandra. A fitneszvilágbajnok kamaszkorában éhezve fogyott, az elmúlt években pedig azon dolgozott, hogy egy ideális diétás programot tervezzen, amelyik az ideális testsúly elérése után visszavezeti az étrendet a mindennapi életbe.

A napokban jelenik meg Súlykontroll című életmódprogramod. A fitneszoktatás mellett miért kezdtél a táplálkozással is hivatásszerűen foglalkozni?

A kettő összefügg. Nemcsak a mozgásról, de a táplálkozásról is rengeteg kérdést kapok, így természetes, hogy ezeknek a lehető legjobban próbálok utánajárni. Azt látom, hogy a világszerte ismert sikerdiéták - például a South Beach, a különböző Low Carb diéták, az Atkins-diéta - rengeteg embernek segítenek, de valójában mindegyikben találok olyat, amitől nem teljesen jók.

Klikk!

Egymásnak ellentmondó információk keringenek a különféle étrendekről. Sok írás nem szakavatott ember tollából származik. Összevissza traktálják az embereket károsabbnál károsabb fogyókúrákkal. Egy időben a káposztaleveskúra volt a sláger, aminek nincs értelme: szegényes, nincs benne elég vitamin és ásványi anyag, puffaszt; ha pedig abbahagyod, rögtön bekapcsolódik a jojóeffektus. Az utóbbi években egyre több cég keresett meg, hogy most már csináljunk olyat, ami tényleg jó. Belevágtam. Évek munkája után most érkezett el az idő, hogy elinduljunk az új programmal. Azért most, mert kishitű vagyok. Amíg nem volt teljes mértékben kidolgozva a program, addig nem akartuk publikálni.

Kikre vonatkozik a többes szám?

Több szakembert vontam be a munkába, dietetikust, belgyógyászt, pszichológust, gyógytornászt, velük hosszasan átbeszéltük a koncepciót. Az alapok kidolgozása volt a legnehezebb. A Súlykontroll-programot összefoglaló könyvet -csakúgy, mint a DVD-imet- saját gyermekemnek tekintem. Ez a szakmai háttér a legfontosabb, a program szíve és lelke. A megjelenés után a következő lépés a gazdasági rész, amikor az élelmiszerek, a termékek is megjelennek. A legfontosabb szempont, hogy azok valóban az egészséget szolgálják, ne térjenek el nagyon a természetes alapanyagoktól.

Eszerint a Norbi Update módszerhez hasonlóan tervezed a megjelenéseket: elsőként a programmal, majd a termékekkel. Ez már konkurenciaharc?

Ha egy mód van rá, teljesen el szeretném kerülni a konkurenciaharcot. Nem célom hadakozni és mérgelődni sem. Úgy gondolom, ha már jónéhány ember egészségtudatosabban táplálkozik amiatt, hogy több alternatíva közül választhat, a program elérte a célját. A Norbi-módszert nem bírálom, ahogyan mások szisztémáit sem. Arra szeretném felhívni az emberek figyelmét, szerintem mi miért jó, mit miért kövessenek. Ha bármilyen kritika érné Norbit az én számból, akkor nem a lényeg kerülne előtérbe, hanem mindenki azzal foglalkozna, hogy konkurenciaharcot folytatunk. Én sosem voltam konfrontatív alkat, csupán szeretném minél több emberrel megosztani az évek alatt megszerzett tapasztalataimat.

Schobert Norbert honlapján leírtak alapján nem valószínű, hogy elkerülhető a konkurenciaharc. Azt olvastam: Norbinak hamarosan két női vetélytárssal kell szembenéznie: Stahl Judittal és veled.

Örülnék, ha több szakember programja is elérhető lenne, hogy azok közül bárki a számára legideálisabbat ki tudja választani. Másfél éve dolgozom a programomon, és nem az motivál, hogy az eddig bevezetett életmód programokkal szemben alakítsam ki a sajátomat. Célom az egészséges életmód népszerűsítése.

Tehát nem érint majd, ha esetleg rivalizálással támadnak?

Lelkizős alkat vagyok, hajlamos vagyok megbántódni, ha támadnak. A jogos kritikákon azonban mindig elgondolkozom, mert azok segítenek a továbblépésben.

Térjünk rá a termékekre, amelyek a közeljövőben jelennek meg a piacon. Amint említetted, az élelmiszerek esetében az a cél, hogy az egészséget szolgálják. Elégedetlen vagy a boltokban kapható élelmiszerekkel?

Némelyik termék nem tartalmaz elegendő vitamint és ásványi anyagot. Érthető, hogy a gyártóknak gazdasági okokból így jobban megéri. Például: árban nem lehet felvenni a versenyt azokkal a felvágottakkal, amelyek kevés jó minőségű húst tartalmaznak. A saját termékek esetében arra szeretnék gondot fordítani, hogy az összetevők minél igényesebb beltartalommal rendelkezzenek, ne térjenek el az adott élemiszer természetes jellegétől. Ne az adalékanyagok miatt legyenek különlegesek, megtalálhatók legyenek bennük a szervezet számára fontos anyagok; így tehát a polcokon található termékek mellett egészséges alternatívát nyújtsanak és megteremtsék a választás lehetőségét azoknak, aki szeretnének tudatosabban étkezni.

Milyen termékekről van szó?

Erről egyelőre nem szeretnék beszélni, még sok munka előzi meg a bevezetést. Minden gyártót meg kellett ismerni ahhoz, hogy együttműködés szülessen közöttünk. Jónéhány magyarországi gyárat végiglátogattam, hogy tájékozódjam az előállítási folyamatokról, és a termékekről.

Ellenőrizhető-e, hogy valóban azok az összetevők vannak egy termékben, amit ígérnek?

A gyártók lehetővé tették az összetevők ellenőrzését, így csak olyan termékünk kerülhet majd a polcokra, amelynek az összetételében biztosak vagyunk.

Ezek a termékek az átlagos bolti áraknál drágábbak lesznek?

Ügyeltem arra, hogy az árak ne nagyon térjenek el a többi termék árától. A minőségi termékek a közepes árkategóriába tartoznak, ezt szeretném tartani.

Úgy tudom, az edzőtermed eladására a program bevezetése miatt volt szükség. Ekkora anyagi befektetést igényel elindítani a programot?

Pontosítanék. Az edzőterem beruházásokat és fejlesztéseket igényelt, hogy a város többi fitneszterméhez képest színvonalát tartani tudjuk. Ennek érdekében egy céggel együttműködést kötöttem. A cég tette lehetővé új gépek beszerzését, a terem korszerűsítését, festését; én a szakmai igazgatást vállaltam. Ez a feladat is nagy elfoglaltságot igényel, energiám nagy részét azonban Súlykontroll program bevezetésére szeretném fordítani. A jövőben tehát nagyobb részben erre koncentrálok.

Mi a feladata egy szakmai vezetőnek?

Megismerni és kiválasztani az oktatókat. Követni a nemzetközi és hazai trendeket, megismerni és megtanulni az új edzésformákat, egy szóval naprakésznek lenni. Ezentúl is óraadó maradok, tanítom a gyerekeket, és senioredzéseket is tartok ugyanannyi órában, mint korábban, valamint a zsírégető-Súlykontroll óráimat is megtartom. Ez nekem nagyon fontos, azért is, mert közvetlen kapcsolatot jelent az emberekkel.

Emelett van kellő apparátusod a programról érkezett visszajelzések értékeléséhez?

Igen, és várom a véleményeket, mert azok alapján tudom továbbfejleszteni a programot. Szeretnék egy fogyiklubot létrehozni, melynek tagjai el tudják mondani a problémáikat a csoportos terápián. Ennek az a lényege, hogy személyre szabott legyen.

Mennyi időt vehet igénybe, míg a program hatásai megmutatkoznak?

Sok időre számítok. Elsőként a könyv eladási adataiból tudjuk majd leszűrni, hány ember mutat érdeklődést a program iránt, aztán a termékek bevezetése következik. Hosszú távra tervezek, egész életemben ezzel szeretnék foglalkozni. Ha az lenne a célom, hogy két éven belül felépítsek egy családi házat, akkor most azt az utat is választhattam volna, hogy reklámkampányokban veszek részt; esetleg olyan termékekhez adom a nevem, amelyekkel nem biztos, hogy teljesen egyetértek. Az utóbbi hónapban 2 ilyen megkeresés is érkezett. Ehelyett maradandót szeretnék alkotni, amire a szüleim és a leendő gyermekeim is büszkék lehetnek.