horoszkóp

A Magashegyi Underground valójában popzene

dr
2008.01.23. 10:53
Bocskor Bíborka és csapata két jelölést is kapott az idei Fonogramra, de ezt először nem vették jó néven, mert az emeltdíjas sms-szavazás nem fért össze nekik azzal, hogy ők az ingyenes zeneletöltésben és a fájlmegosztásban hisznek. Az énekesnő eljutott arra a pontra, hogy már annak is örül, egyáltalán jelölték őket. Bocskor Bíborka a Velvetnek nem győzte hangsúlyozni, hogy a zenekar nem alternatív zenét játszik, hanem popot, és csak nevük miatt merülhet fel bárkiben, hogy ez máshogy van. És igen, ott lesznek a díjátadón.

Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője tavaly debütált új zenekarával és a megújult Petőfi rádiónak köszönhetően szeptemberben már mindenki ismerte a Szeplős váll című slágerüket. Mivel az idei Fonogram-díjátadón két jelölést is kapott a zenekar, kikerülhetetlen volt, hogy ne beszéljünk Bocskor Bíborkával az ekörül - többek közt a Velvet hírblogja, a Gumicukor kommentjeiben is - zajló hisztériáról.

Elsőként az rázta meg a zenekart, hogy szavazni, csak bruttó 240 forintos egységárú emeltdíjas sms-ben lehet, és ezt az összeget nem szívesen húzták volna ki a rajongóik zsebéből. A Magashegyi Underground egyébként is kiáll az ingyen zeneletöltés mellett valamint a fájlmegosztó programokra sem kiabálnak kígyót-békát. Fodor Máriusz, a zenekar sajtóhangja végül bejelentette, hogy, aki felmutatja a rájuk leadott sms szavazatot, az a következő évben ingyen jöhet be a koncertjükre.

A zenekar az Év Dala körüli zűrzavaron kívül még azon háborodott fel, hogy a videóklipjük a többi résztvevővel ellentétben, nem elérhető a Danubius Rádió internetes oldalán. Ezt közleményben tudatták is a nagyérdeművel, ami kikerült - többek közt - a honlapjukra is. Miután hétfőn már nem találtuk az említett írást a weben, az énekesnőt először arról kérdeztük, miért vonták vissza azt. "A szabályok miatt a jelölésünk továbbra is aktív, meg egy pici el is lett túlozva ez a történet. Nem szerettük volna, hogy ekkora cirkusszá váljon ez az egész, de nem én vettem le a közleményt a honlapról."

Egy kreatív énekes, Bocskor Bíborka!

Azt is megtudtuk, hogy Bocskorral akár össze is futhatunk a Fonogramon, ebből adódott a kérdés, miért is tiszteli meg a jelenlétével a magyar zenei élet krémjét, ha pár napja még ennyire derogált nekik a jelölés? "Mindenképpen elmegyek rá, örültem, hogy két jelölésünk van. Ez egy nagyon szép eredmény egy ilyen friss zenekarnál. De már nem tudom olyan szépen és naivan értelmezni ezt az egészet. Volt már lehetőségem belelátni "rendszerekbe", és a tapasztalataim vegyesek. A Fonogram esetében az eredmény nem fontos, bőven elég, hogy jelölve lettünk" - fejti ki. Ha mégis szabotálták volna az eseményt, azzal a kiadó járt volna rosszul, hiszen a Fonogramra a lemezcégek delegálják kedvenc előadóikat. "A véleményem változatlan erről, de együtt dolgozunk egy kiadóval, akikkel eddig is szeretettünk együtt dolgozni és nem szeretnénk nekik ártani."

Popzene ez, nem underground

"A Magashegyi Underground popzenét szeretne csinálni" - tudtuk meg Bocskor Bíborkától, akit arra kértünk definiálja azt a műfajt, amiben most tevékenyen részt vesz. "Ha show-bizniszt szerettem volna, vagy több pénzt keresni, több kompromisszumot kellett volna kötnöm. Ebben a zenekarban sok lehetőség van, és ki is élhetem a kreativitásom. Mindennek megvan a maga evolúciója, ezt nem lehet kikerülni, úgyhogy én ezt az utat választottam. Én ebben hiszek" A kecskéiről elhíresült énekesnő nem is szeretne megjeleni a bulvármédiában, és az egészséges és kellő távolságot minden esetben megtartaná a sajtóval szemben. "Szeretnék mindig nyugodtan sétálni az utcákon" - tette hozzá.

A jelölt dal videóklipjét Gróf Balázs rajzolta, Bocskor szerint ezt tartották a legkifejezőbb megjelenítésnek a dal jeletéstartamához. "A zenekar minden tagja most élte meg igazán, hogy sláger lett belőle, persze lehetett volna kevesebb is, de minden úgy jó, ahogy van. Nem szeretnék mást, mint ami volt. Az a dal elkészült és mindenkinél bejárta a maga kis útját. A következő lemezünk már készítjük, tavasszal jelenik meg."

Bocskor szerint a Magashegyi Undergroundnak mindig is az volt a célja, hogy popzenével szórakoztasson úgy, hogy az undergroundból táplálkozik, de a popzene felé hajlik: "A zenénk magja a dualitás. Nekem mindig is fontos volt a kettősség, mindig megnézem mindkét pólust, mielőtt véleményt alkotok. Ez végigkíséri az életem".