horoszkóp

A francia Cooky szívből kommunikál

dns
2007.03.09. 09:17
Cooky szereti a magyar hírességeket, aranyos embereknek tartja őket. A francia sztárok egy része szerinte nagyképű, és hisztis. Cooky nem szereti a jazz-t, de szereti Luc Bessont, a focit és a Forma 1-et, és ha szórakozni vágyik, lemegy Hévízre. Harapófogóinterjú Selba Christiannal, egy leendő tévés műsorvezetővel.

Eddig egy interjút találtam, amelyik veled készült néhány éve, amikor még az Extrém Rádióban dolgoztál. Azt mondtad, szívesen kipróbálnád a televíziózást is.

Igen.

Most van rá lehetőséged a Hot Sztárkvízben.

Klikk!

Voltam sok műsorban. Fábry Sándornál, vagy az RTL Klubon, de saját műsorom még nem volt. Amikor Viasat3 keresett engem, hogy lenne egy új műsor, örültem. Volt egy casting, elmentem, megpróbáltam mindent jól csinálni, és úgy tűnik, sikerült.

Kifejezetten kvízműsort szerettél volna vezetni?

Nem, de jó ez a műsor. Jól meg van csinálva.

Miért jó?

Mert jó az ötlet, hogy három sztárvendég, három játékos együtt játszik. Jók a kérdések, jó a hangulat. Ez egy laza műsor. Buta műsort nem akartam volna vezetni.

Milyen egy buta műsor?

Unom sokszor az olyan játékokat, hogy betelefonál valaki, és nézünk egy képet. De amit vezetek majd, jó műsor. A Viasat3 fölfele megy, egy jó csatorna, új lehetőséget jelent. Én nem biztos, hogy a Viván jól érezném magam, hogy bekonferálok videoklipeket. Itt viszont lehet beszélgetni, és jófejek lesznek a műsorban.

Műveltségi vetélkedő lesz ez?

Nem. Kérdéseket teszünk fel a sztárokról, és aki tud jól válaszolni, gyűjt pontot.

A magyar hírességek világában otthon vagy?

Tanultam sokat, a legismertebb embereket ismerem. Ha nem is személyesen, de tudom, kik.

Külföldiként nem tartod furcsának a magyar hírességeket? Van köztük mániás hazudozó, és olyan is, akinek a foglalkozását sem ismerjük.

Nem, szerintem normálisak. Amikor kint éltem Franciaországban, találkoztam pár emberrel, sztárokkal is. Vannak sokkal rosszabbak, mint itt, Magyarországon.

Milyen értelemben rosszabbak?

Hisztisek, nagyképűek. Szerintem a magyarok tök aranyosak.

Kikből lesznek Franciaországban sztárok? Színészekből, zenészekből, televíziós műsorvezetőkből?

Inkább a színészek a sztárok. Jean Reno, Gerard Depardieu, Jean Paul Belmondo. Az énekesek is híresek, sztárműsorvezető van három, vagy négy. Ők nem annyira sztárok, inkább úgy mondanám, hogy nagyon ismertek. Műsorvezetőből nem lesz kint sztár.

Eszerint Kiszel Tünde kategóriája hiányzik a hírességek világából?

Teljesen.

Olvastam, Párizsban is rádióztál, de túl sokan dolgoztak azon a területen, azért szerettél volna váltani.

Nem. Annak, hogy választottam ezt az életmódot, más oka volt. Nagyon keményen kellett dolgozni. Egy nagy, országos, francia rádiónál voltam. Tizenkét kilométerre laktam a stúdiótól, és két órán keresztül tartott, amíg bejutottam, akkora dugó volt. Folyton ültem a kocsiban.

Miért nem biciklivel közlekedtél akkor?

A bicikli Párizsban elég veszélyes közlekedés. Szóval édesapám magyar, de sosem beszéltünk kint magyarul. Rajta keresztül találkoztam egy emberrel, aki Miskolcon lakott és dolgozott az ottani Sky rádiónál. Kérdezte, van kedvem segíteni? Mondtam, jövök, úgyis tele van a hócipőm Franciaországgal. Nézd meg, azóta itt ragadtam.

A közlekedés miatt lett eleged?

Nem. Elfáradtam. Sokat dolgoztam, kevésszer voltam szabadságon. Magyarországon éreztem, vannak olyan lehetőségek, amik nekem kellenek, és tök aranyosak voltak velem Miskolcon.

Budapesten is?

Budapesten van ilyen ember is, olyan is. Budapest nagy metropoly, a központ, ezt mindenki tudja. Ha valamit akarsz, itt kell lenni.

Gondolkoztál közszolgálati műsorokban is?

Elég komikus lenne, ha a francia akcentussal próbálnék okoskodni egy komor rádióban, hogy mi történik Orbán Viktorral. Jó ez a kereskedelmi dolog a Rádió 1-nél, jó ez a kis kívánságműsor, bohóckodás. Mixelünk, meg jó a zene.

Franciaországban nem volt akcentusod.

Ott sem tudtam volna politikai műsort csinálni, nem az én műfajom.

A műsorodban időnként szóba kerül a szexualitás. Ez fontos része a kívánságműsornak?

Ezek szerint nem mindennap hallgatsz engem. Nem sokszor beszélünk szexről adásban. Pláne délután, amikor gyerekek is hallgatnak minket. ’Mit csináltál hétvégén? Áh, kettesben voltatok?’ Ennyi. A fantáziádon múlik, mit gondolsz utána. Amikor műsorom van, az emberek mennek haza, dugóban vannak, meg piros lámpa előtt, és unatkoznak. Ha ezt hallanák ’Ello,lehet zenét kérni, telefonáljon!’ Ki hallgatna engem akkor szerinted? Senki. Picikét bohóckodok. Nekem megtisztelő, hogy valaki ül a dugóban, felveszi a telefont, ami sokszor foglalt. Akkor is próbálkozik, aztán bekerül. Nem leszek bunkó vele, hanem próbálok picit beszélgetni. Az tetszik az embereknek, hogy nem vagyok az a nagyképű műsorvezető, hogy most én vagyok a Cooky, te meg akkor le vagy szarva. Nem. Szívből kommunikálok. Ha érzem, nem akar bohóckodni, akkor nem bohóckodok. Ha szomorú, megkérdem, ’miért van rosszkedved? Hallom a hangodon, baj van. Tudok benne segíteni?’

Riportokat nem szeretnél készíteni?

Klikk!

Figyelj, kereskedelmi rádió miről szól? Sok zene, kevés beszéd. De ha beszélsz, akkor abban jó legyél. És legyenek jó zenék. Ezt akarják az emberek délután hallgatni. Minek csináljunk riportot? Ez zenei rádió, és én szeretem a zenét.

Milyen zenét?

Mindent, ami jó. Csak rockot nem.

Jazzt?

Faterom jazz zenész volt; szaxofonos. A jazzt meguntam. Még fiatal vagyok, a modern zenei világot szeretem.

Hány éves vagy?

Titok.

Harmincas?

Igen, de még nem negyven.

Melyik a kedvenc francia újhullámos filmed?

Szeretem inkább a Luc Bessont. Szeretem Luis de Funest is, jókat röhögök rajta. Azon kívül szeretek mindent, ami jó. Lehet francia, német, amerikai. A kedvenc magyar filmem a Miniszter félrelép. Az Üvegtigris is nagyon bejött.

Milyen a magyar humor?

Jó. De sokszor hiányzik egy jó történet. Múltkor néztem az Egy bolond százat csinál című filmet. Nem rossz az ötlet, de hiányzott valami, amitől még jobb lett volna. Nem akarok kritizálni, nem vagyok kritikus. Nagyon jó a magyar humor, csak hiányzik egy kis fantázia, hogy még jobb legyen.

Mit tanultál a televíziózásról az alatt a három nap alatt, amíg a vetélkedőt forgattátok?

Rengeteget tanultam, fantasztikus volt. Új technikák, kamera van, közönség is van, és magyar sztárok. Elfáradtam, ne tudd meg. Három napig pihentem utána.

Mivel töltötted azt a három napot?

Semmit nem csináltam. Otthon voltam a kutyámmal, meg néztem sok tévét. Imádom a focit és a Forma1-et.

Semmi szórakozás?

Diszkózom én, megyek, ahova menni kell. Moulin Rouge, Tabu, nyáron Rio.

Dj-zel?

Igen.

Dance zenét játszol?

A nagy klubokban főleg. Ott az megy. Ha megyek szórakozni, nem fogok diszkóba menni, mert úgyis ott töltöm a péntek estét. Ha szórakozni vágyom, inkább beülnék a kocsiba és lemennék Hévízre egy wellness szállodába. Vagy nagy baráti társasággal Activity-t játszanék. Sokat hülyéskedünk, röhögünk. Nekem ez a szórakozás.

Sok magyar barátod van?

Nekem nagy különbség van az ismerős és barát közt. Barát kevés van, ismerős rengeteg.

Idővel visszamész majd Párizsba?

Nem. Sok befektetésem volt itt. Nem pénzügyi, hanem tanultam a nyelvet, dolgozom. Sok energia volt, és sok pofont kaptam Magyarországon. ’Ígérem neked, hogy így lesz, úgy lesz’- és nem lett úgy. De makacs voltam. Ha egyszer idejöttem, azt csinálni akarom.

Nehezen boldogultál a magyar nyelvvel?

Mai napig nem tudok jól beszélni. Egyedül tanultam, nem is jártam tanárhoz.

Akkor a kiejtésedet hogyan fejlesztetted?

Néztem sok filmet és hallgattam, ahogy körülöttem beszélnek.

Egy francia ismerősöm szerint a cipőfűző a legszebb magyar szó. Szerinted melyik?

Nekem nincs kedvencem.

Tanulod még a repülőgép vezetést?

Igen. Sok tanulás, sok vizsga. Előbb kisgépet vezethetek, aztán lehet folytatni naggyal.

Utasszállítót szeretnél vezetni?

Ha esetleg majd bajban leszek a médiában, akkor legyen másik diploma a zsebemben. Ha évek múlva nem lesznek kíváncsiak rám, akkor szeretnék majd pilóta lenni.

A repülés gyerekkori álmod volt?

Igen. Hét éves koromban Párizsból mentünk Buenos Airesbe. Megláttam a váróteremben a nagy Boing 767-est, és azt mondtam, egyszer majd ezt én fogom vezetni.