Kovács Gergely Csanád nyerte a Megatáncot

dr
2006.12.16. 09:41
Kovács Gergely Csanád lett a Megatánc győztese. A zsűri és a közönség egyaránt jobbnak látta őt ellenfelénél, Olter Vandánál. A nyertes ösztöndíjjal New Yorkba utazhat a Brodway Dance Center képzésére. Csanád azt mondja, utána mindenképp hazajön, hogy mozgalmat teremtsen egy képzett egészségügyi apparátus létrehozásáért.

A Megatánc győztese Kováts Gergely Csanád szavaiból az derült ki: ebben az iparágban dolgozóknak több vasat kell egyszerre tűzben tartaniuk. Hiába tevékenykedne nyugdíjáig tánccal az ember, a test előbb dobja be a törölközőt.

"Én táncművész szeretnék lenni, de idősebb koromban rendeznék és koreografálnék is, mert rengeteg ötletem van." Ijesztő lehet, de minden táncosnak több hivatást kell elsajátítani, ha a tánc berkein belül akar maradni. Nem látja túl vidámnak a szakma helyzetét, szerinte rengeteg hézag van, ami arra vár, hogy betömje valaki.

Amerika lett minden táncos álma

Csanád a New York-i Broadway Dance Center tánckurzusára nyert 3 hónapos ösztöndíjat. Szerinte ez azért különösen hasznos, mert a tengerentúl más szisztémára épül az oktatást, mint idehaza.

"Egyszer volt egy elég súlyos térdsérülésem. Elmentem vele a sportorvoshoz, aki azt mondta: egész nyugodtan erőltethetem, nem lesz vele semmi baj. Nem így lett. Sérülésemmel végül az Operaház gyógytornászához keveredtem, aki elárulta 13 éve nem megfelelő terhelési technikát használok izomcsoportjaimra."

Csanád ekkor kénytelen volt a gyógytornász javaslatára részt venni egy három hónapos rehabilitációban, ami alatt teljesen felépült. " Ebben és ehhez hasonló történtekben érzékelhető mindenki számára a szakma súlyos hiányosságai." Egyrészről nincsenek saját szakembereik, így kénytelenek sportorvoshoz járni. Ez a típusú mozgás Csanád szerint nem egyezik meg egyetlen hagyományos sporttal sem, ők másféle módon használják az izmaikat.

Klikk!

"Nem lehet egy kalap alatt kezelni minket az élsportolókkal. Másrészről, a színpadon életre hívott mozgásminták rosszul rögzültek belénk. Amerikában a-tól z-ig mindent megtanulnak a hallgatók, még azt is mit ehetnek és mit nem, vagyis jobban odafigyelnek rájuk." Mint később kifejtette édeskevés az az idő, amit kint tölthet a nyertes, mégis óriási jelentőséggel bírhat bármelyikük számára.

Otthon, édes otthon

Kovács Gergely Csanád aztmondta, mindenképpen hazajön az ösztöndíj után, mert látja itthon mennyire szűk rétegű ez a "szakipari munkás" társadalom, így van min dolgozni, van min javítani. Mozgalmat teremtene egy képzett egészségügyi apparátus létrehozásáért. "

Itthon nem foglalkoznak annyira a tánccal, nincs még kiépített szerkezeti rendszere." Szerinte kevesen járnak balettre, táncszínházba, de jó hír: társadalmunk elkezdett már ismerkedni ezzel a művészeti ággal. "Ez a tévéműsor jókor jött. Aki eddig nem vette a fáradságot, hogy elmenjen egy előadásra, most pusztán a távirányító használatával találkozhat vele."

A csapatszellem

A háromszoros showtánc világbajnok amellett, hogy maximalista, mindenben a tökéletességre törekszik. " Kincs ez a csapat" - magyarázta Csanád, és minden vágya, hogy ez a társaság, közösen ismét színpadra léphessen a Megatánc keretein kívül is. "Annyira jók vagyunk együtt, vétek lenne hagyni, nem kihasználni" - jegyezte meg a Megatánc győztese.