horoszkóp

Csepregi Éva a nyolcvanas évekbe vágyik

2006.01.18. 08:00
Csepregi Éva telefonja a Nyár van című Neoton-örökzöld dallamára csörög, és az énekesnő úgy tartja, az együttes sikereinek időszaka az életük volt. Csepregi a lőrinci deszkákról és Dönci bácsi spanyolviaszáról ír honlapján, amely az orosz és a japán rajongók számára is elérhető.

A Neoton Família nyolcvanas évekbeli pályafutására Csepregi Éva úgy emlékszik vissza, hogy az a korszak volt az életük. A 49 éves énekesnő a Blikknek arról beszélt, az együttes számára azok az évek jelentették a sikert, a csillogást, a szerencsét és a boldogságot. Mindez különösen számára volt a legemlékezetesebb időszak, tekintve, hogy az együttes menedzsere, dr. Erdős Péter akkoriban az ő szerelme volt. Ezt pedig a szakmai és magánéletének összefonódásaként titulált.

Bejárták Japánt, sztárok voltak

Nézze meg képeinket!

Csepregi arról is szívesen beszélt, hogy az együttes turnéinak köszönhetően bejárták Japánt és Dél-Koreát. Saját bevallása szerint nagy sztárok voltak, mindent megengedhettek maguknak, ami akkoriban még kiváltságnak számított. Úgy tartja, a sikereket közösen érték el, a népszerűségük mögött komoly csapatmunka állt. Hozzátette, ez a kapcsolat ma már nem működik, az együttes egy részével azóta sem tartja a kapcsolatot.

Csepregi Éva egyébként nem gondolja, hogy manapság ne lenne népszerű, lévén a Neoton Família felélesztésére tett nyári kísérlet sikeresnek bizonyult. A Budapest Sportarénában rendezett koncertre összesen körülbelül harmincezer ember volt kíváncsi. Nem könnyű azonban megállapítani, az érdeklődés az együttes remek slágereinek, vagy a továbbra is népszerű nosztalgiahullámnak köszönhető-e.

Retró filó

Az énekesnő úgy tartja, a "retró" kifejezéssel közelebb lehet kerülni a fiatalokhoz, és ezzel a megnevezéssel szélesebb körben lehet érvényesülni. Csepregi Éva ugyanakkor maga is hajlamos a saját zenekara iránti nosztalgiára, amit többek közt az is bizonyít, hogy egy gyerekek részére szervezett rajzpályázaton a Velvet riportere számára is feltűnő módon a Nyár van című örökzöld csengőhangján szólalt meg a telefonja.

Javarészt a elmúlt évtizedekre emlékszik vissza Csepregi Éva saját honlapján is, amely a hazai érdeklődőkön kívül az orosz és a japán rajongók számára elérhető. Életrajzában megemlíti, bánja, hogy a zene tanulásakor nem kezdett el komolyabban foglalkozni sem a hegedűvel, sem a zongorával. A popzene felé egyébként kamaszkorában fordult, amelyet két művelődési házban szeretett meg. "Nem is emlékszem az első pillanatra, amikor odatoppantam a Stereo együttes elé, és felajánlottam, hogy éneklek néhány dalt ott, azon az estén" - írta Csepregi Éva saját honlapján visszaemlékezve a világot jelentő pestszentlőrinci deszkákra.

Gépkonstrukciós titkárnő

Klikk a képre!

Ez után az este után minden szombaton jelentkezett "Jánosnál", és elénekelt néhány dalt. Eközben édesanyja - aki egyébként színésznő akart lenni, de nem tudott boldogulni - énektanár után kutatott lányának. Az immár képzett lányt ezután találta meg a szerencse. "Hoffmann Dönci bácsi elhatározta, hogy feltalálja a spanyolviaszt, és összehoz egy lánytriót, olyat, amilyen még nem volt" - utalt ismét egy bennfentes történetre az énekesnő az 1972-es Ki Mit Tud kapcsán, ahol a Kócbabák nevű formáció nagy sikert aratott, a tehetségkutatót ugyanakkor a Generál nyerte. Érettségi után Csepregi a Chinoin gyár gépkonstrukciós osztályának titkárnője lett, és közben gőzerővel készült a karrierjére, amelyre akkor már nem sokáig kellett várnia.