horoszkóp

Csézy nagyon vidéki, de igényes popzenét csinál

2008.02.12. 08:40
Matyólányból lett országunk követe - legalábbis a zeneszerető lakosság így döntött. Csézi Erzsébet megnyerte a magyarországi Eurovíziós Dalfesztivált, így Belgrádba utazhat énekelni. Lírai dallal nevezett, mert szerinte azt tudja a leghitelesebben előadni.

Csézy az a lány, aki hazánkat képviseli a belgrádi döntőn - legalábbis ez derült ki múlt pénteken az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi döntőjén. Mikor arra kértük a művésznőt, mutassa be magát pár mondatban olvasóinknak, nem habozott, a számára legfontosabbal kezdte. „Mezőkövesdi matyólány vagyok, édesanyám énektanár, úgyhogy elég hamar felfedezték, hogy van valami affinitásom a zenéhez. Zeneóvodába, konzervatóriumba, egyetemre jártam, ahol tavaly végeztem mint énekművész. A mai napig Mezőkövesden élek, innen járok Budapestre. Szeretek ott élni és igazából nekik köszönhetem, hogy megnyertem ezt a versenyt, mármint egész Borsod megyének. Hihetetlenül összefogtak értem, mert Mezőkövesd ugyebár Borsod megyében van."

Klikkeljen Magyarország kedvencéért!

Miután tisztáztuk a földrajzi koordinátákat, arról kérdeztük az énekművészt, hogy szerinte mitől válik fesztiválra érdemessé egy dal, és egyáltalán miben több más produktumoknál. „Számomra az jelenti a fesztiváldalt, amit úgy lehet előadni, olyan a hangszerelése és ennyi igazából." Csézy a vele készült villáminterjúban arra is kitért, hogy bár klasszikus zenét és operákat énekelt sokáig, a pop világa mégis közelebb áll hozzá. Eddigi munkásságát pedig egyszerűen így definiálta: „igényesebb popzene."

Színes, rockos és ez így szép

Magyarország operettország lévén arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyire tudatosan választotta versenyműnek a Szívverés című nótát, amit Rakonczai Viktor komponált számára. „Az emberek nagyon szeretik a lírai, érzelmes dalokat és ez közel áll hozzám is, de az operett nem annyira. Ebben vagyok jó szerintem, ezt tudom hitelesen elénekelni." Azt azonban nem tudta megmondani, hogy annak köszönhető-e a sikere, hogy tömegeket elégít ki.

Arra is megkértük, hogy a döntőt értékelje a fiatal művésznő: Csézy csak szuperlatívuszokban tudott beszélt egy olyan versenyről, amit megnyert. "Nagyon színes volt. Mindenféle stílus volt, de szerintem így volt szép. Volt, aki bevállalt rockosabbat, gyorsabbat. Én semmiképp nem vállaltam volna egy olyan dalt, mert nem olyan vagyok valójában. Szerintem olyannal érdemes elindulni, amivel teljes mértékben azonosulni tudsz. Aztán lehet akármilyen stílusba lépegetni, de ez a fő irányvonal."

A belgrádi döntőre is teljes erőbedobással készül az énekművész, aki szerint bár „kis ország vagyunk, de azért bízom benne, hogy egy jó helyezést el tudunk érni."