horoszkóp

Czene Attila úszóbajnok tangótáncra vált

2006.01.13. 16:14
Az olimpiai bajnok úszó és tangótáncos barátnője másfél éve ismerkedtek meg egy uszodában. Most már ott tartanak, hogy a menyasszonynak nyárig meg kell tanulnia úszni, az úszónak pedig táncolni: az esküvőjükön ugyanis keringőznie kell majd.

A 31 éves Czene Attila és 26 éves barátnője, Bánhidi Petra egy uszodában ismerkedtek meg. A kétszeres argentintangó-világbajnok versenytáncos soha nem szeretett uszodába járni, és csak barátnői kitartó unszolására állt rá, hogy aznap úszni menjen velük. A barátnők további szerepet is kaptak a történetben: ők kezdtek ugyanis beszélgetni Czenével, aki végül ráállt, hogy megmutassa a lányoknak, hogyan ugrik fejest egy úszó-világbajnok. Az események innentől kezdve drámai egyszerűséggel zajlottak: szóba elegyedtek, és azóta is együtt vannak - emlékezett vissza a menyasszony a Blikknek.

Fantasztikus csípőmozgás

A 31 éves, atlantai olimpiai aranyérmes úszóbajnok Czene szociológiából diplomázott decemberben, de előtte kommunikációt és pszichológiát is tanult. Tavaly halasztott egy félévet az egyetemen, és tapasztalatszerzés céljából, valamint barátnője révén hat hónapot töltött a svédországi Malmőben, ahol gyerekekkel foglalkozott. A tapasztaltak rá is mély hatással voltak, menyasszonyával most úgy tervezik, hogy esküvő után tánciskolát nyitnak. Emellett mindketten gondolnak sportkarrierjükre is: Czene a seniorok világbajnokságán szeretne világcsúcsot úszni, Bánhidi pedig az olimpia megnyitóján szeretne majd táncolni.

A saját esküvőjén azért előbb fog, ráadásul vőlegénye irányításával. Ehhez azonban még meg kell tanítania őt az alaplépésekre. Czene az újságnak elárulta, az alapok már egész jól mennek, és talán azzal is megtanul majd együttélni, hogy kettejük közül barátnője táncol jobban. Ő viszont jobban úszik - ezért nyáron ő jön, megtanítja úszni a lányt. Bánhidi szerint Czene nagyon jó tanuló, a latin táncok mennek neki legjobban, csípőmozgása pedig egyenesen lenyűgöző. A násznép azonban ezt nem biztos, hogy láthatja majd, az esküvőre bécsi keringőt terveztek.

A gyerekek sem ússzák meg

Az esküvő után továbbra is itthon tervezik jövőjüket: "Az edzősködés mellett egyelőre sok minden megfordul a fejemben, a 2006-os Európa-bajnokság szervezőbizottságában is szívesen vállalnék feladatot, akár ingyen, társadalmi munkában, mert úgy gondolom, oly sokat kaptam az úszástól, hogy ideje most már nekem is visszaadnom valamennyit. Ezt nemcsak azért mondom, mert jól hangzik, hanem tényleg így is gondolom" - magyarázta Czene az Indexnek egy éve. Azóta természetesen már a gyerekvállalás is szerepel a jövőbeni tervek közt: a pár egyhangúlag úgy nyilatkozott, hogy két babát szeretnének, akik közül később pedig az egyik úszni, a másik táncolni fog majd.

Czene Attila részletesen
A szegedi születésű, 31 éves Czene Attila a '92-es olimpián robbant be a legjobbak közé, amikor Darnyi Tamás és az amerikai Burgess mögött a harmadik helyen végzett. Négy évvel később már nem talált legyőzőre: bár a világcsúcstartó finn Janni Sievinent várták az első helyre, Czene elvitte előle az aranyérmet. Edzője a tavalyelőtt elhunyt Széchy Tamás volt. Bár emellett több világ- és Európa-bajnokságról is rendelkezik érmekkel, több nagy győzelmet nem aratott. Ezután Amerikába ment tanulni, ahol a phoenixi egyetem igazolta le, azonban itt már nem edzett olyan intenzitással és fegyelemmel, mint itthon, a két éve elhunyt Széchy Tamás edzősége alatt, így komoly esélyesként már nem vehették figyelembe. Ezzel együtt is sikerült még egy negyedik helyet úsznia a sidney-i olimpián. Amerikában szociológiából diplomázott, de a legközelebbi terve egyelőre az, hogy itthon barátnőjével tánciskolát nyissanak.