horoszkóp

Mindenki benne van fél lábbal a szerelemben

dns
2007.08.24. 09:01
Dobrády Ákos továbbra sem tervez dalt írni a kvantummechanikáról, marad a szerelemnél. Slágert pedig úgy ír, hogy leül a zongorához, és öt perc alatt észreveszi, írt egyet. Az egykori TNT frontembere most a bostoni Berklee-re vágyik, és egy volt Fresh-lánnyal jár.

„Hogyan kell slágert írni?”- kérdeztük Dobrády Ákostól, miközben olyan dalok jutottak eszünkbe, mint a Kicsi gesztenye, vagy a Sírni tudnék, és ezek misztikumát nem értettük még. „Ez a zeneszerzői vénából jön. Azok a dalok, amelyek igazán nagy slágerek lettek, a másodperc töredéke alatt születnek. Az ember leül a zongorához, kigördül belőle egy dal, és öt perc alatt azt veszi észre, hogy ami most született, nagy sikerre tarthat számot.”

Az a jó, ha emészteni kell

A TNT feloszlását követően Dobrády a Fekete gyémánt című szólólemezzel jelentkezett, és amikor konkrétabban kérdeztük a slágerszisztémákról, így válaszolt. „Amondó vagyok, ha egy dalt emészteni kell, többször meghallgatni, és utána szereti meg az ember, az a hosszú távon fennmaradó sláger. Amikor megvettem Seal legújabb albumát, elsőre nem éreztem, hogy szeretni fogom, de aztán minden szám nagy kedvencemmé vált.”

Munka közben

Az énekest arról is kérdeztük, tervezi-e, hogy a jövőben a kvantummechanikáról írt dalt, vagy továbbra is kitart a szerelem témája mellett. „A szerelem szerves része az életnek. Mindenki benne van fél lábbal, vagy teljesen, ezt ezért központi témaként meghagyom. De sokszor megfigyelhető, a sorok közt más gondolatok is meghúzódnak a dalaimban. Amit én csinálok, az a szórakoztatásról szól. Kvantumelméletekről inkább könyvekben kell olvasni.”

Nem az a fazon

Dobrády ugyanakkor nem keresi minden művészeti ágban a romantikus alkotásokat. „Romantikus alkat vagyok, de nem az a fazon, aki mindennap bemegy a videotékába, és romantikus filmeket vesz ki. Én nem ebből táplálkozom, hanem a saját életemből, és van egyfajta érzékenységem, hogy az élményeimet kifejezzem a dalaimban.”

Amikor a TNT-dalok játszási gyakoriságára kérdeztünk rá, az énekes arról beszélt, úgy tudja, slágereiket szórakozóhelyeken kívül wurlitzerekben is játsszák. „Nagyon büszke vagyok arra, hogy így elterjedtek ezek a dalok.”

Ahol lehet hangulatot csinálni

A zeneszerző és énekes legutóbb az augusztus 18-án rendezett Földön, Vízen, Levegőben című családi napon vett részt. A balatonfüredi rendezvényen hazai celebritások próbálták ki magukat különböző sportokban, például biciklizésben Tihanytól Füredig, illetve hőlégballonban és vitorlázásban. Ezekhez a programokhoz csatlakozhattak a családi napon részt vevők, akik emellett orvosi szűrővizsgálaton és tanácsadáson vehettek részt a Görög Faluban, este pedig Dobrády Ákos lépett fel a rendezvényen, vagy ahogy ő fogalmazott, a ceremónia megtartása volt a feladata, habár a helyszínen meglehetősen kevesen voltak.

„Minden olyan eseményen szívesen vállalok fellépést, ahol lehet jó hangulatot csinálni. A hangulat persze nagyban múlik az előadón, kellenek jó, népszerű dalok, és kell egy jó közönség. A legritkább esetben fordult elő a tíz év során, hogy az emberek leszegett fejjel mentek volna haza a koncertről.”

Ösztöndíjról nem álmodott

Dobrády Ákos tovább szeretné képezni magát, évek óta azt tervezi, hogy a bostoni Berklee College of Music intézetben tanul tovább, könnyűzenei zeneszerzői szakon. A felvételire azonban még nincs lehetősége komolyabban készülni, a kiadójával abban egyezett meg, jövő év tavaszára befejezi a soron következő lemezét. A felvételi követelményekről egyelőre hiába kérdeztük.

„Ösztöndíjról nem álmodom, mert nálam tehetségesebb zenészek is nehezen kapnak. Annyi biztos, a zeneiskolát mindenképp el szeretném elvégezni, önerőből is. Az amerikaiaknál nagyon erősen jelen van a zenei kultúra, a muzikalitás beléjük ívódott a generációkon keresztül. Rengeteg zenét hallgatnak, magasan művelik maguk is. A fekete emberek szinte mind arany torokkal születnek. Szeretnék kapcsolatba lépni a különböző kultúrák zenészeivel, mert sokat tanulhatunk egymástól, hatással lehetünk egymás alkotásaira.”

Dobrády Ákos magánéletének részleteit sosem osztja meg a lapokkal, legutóbb az a hír jelent meg róla, hogy a Fresh zenekar második generációjából ismert Csősz Ágnessel jár. A Feljelentő rovatunk számára írt beszámolók alapján több alkalommal látták a városban női társaságban, és amikor mindezekre rákérdeztünk, a hagyományaihoz híven ennyit mondott: „Igen, előfordul, hogy sétálok lánnyal.”