horoszkóp

Doszpot Péternek hiányoznak a sztárzsaruk

mm
2008.01.08. 10:51
Doszpot Péter tudatosan tartja magát távol a közélettől, persze néha kivételt tesz. A Zsanett-ügyről és a rendőrség mostani helyzetéről is megvan a véleménye. Az egykori sztárzsaruval a Névshowr karintiai forgatásán beszéltünk.

Tudatosan tartja magát távol a nyilvánosságtól?

Egészen. Igyekszem csak akkor megszólalni, ha valami szakmai kérdés van. A magánéletemet sikerült eddig abszolút elzárnom, és ezután is el fogom, bár van, amikor egy picit engedek.

Mint például most?

Most például igen. Ezek olyan nagyon családi események, ahol abszolút belefér, de egyébként nyilván nem szeretném, ha velem foglalkozna a sajtó.

Ez azért van, mert egy időben nagyon felkapott volt?

Igen, abszolút, de akkor sem engedtem a magánéletemet. Nem nagyon szerepeltem, hogy most akkor elválok, nem válok, igyekeztem megmaradni a szakmánál, viszont nagyon sok olyat elvállaltam, amiről úgy éreztem, hogy érdekes. Egy egyszerű vidéki gyerekként bekerülni egy olyan világba, egy Desszertbe meghívást kapni érdekes. Ezeket a lehetőségeket kihasználtam például.

A munkájára milyen hatással volt, hogy sztárzsaruként kezelték?

Kirúgtak. [nevet] Én azt hiszem, hogy jó hatással volt, de nyilván nagyon sok vezető volt, akinek ez szúrta a szemét. Én ezzel nem tudok mit csinálni, és nyilván sokat jelentett a leszerelésemben az, hogy ismert ember vagyok. Én nem sztárnak hívnám magam, sok olyan allűrtől mentes vagyok, ami a sztársághoz szerintem hozzátartozik. Talán ismert ember vagyok, ismert zsaruként, ez számomra a megfelelő.

És voltak rajongói?

Igen, nagyon sok. A rendőrségi időszakban. Abszolút civilek. A rendőrök között is volt respektem, de ez köszönhető annak, hogy a gyilkossági csoportot vezettem, és azért az mindig is egy kiemelt egység volt.

Most van olyan rendőr, akire azt mondaná, hogy ő lehetne a közismert sztárzsaru?

Nincs. Szomorú, mert kellene. Én azt hiszem, nem töltöttem be rossz szerepet a rendőrségnek, legfeljebb a hatalom nem tudott mit kezdeni ezzel. Nem tudta kezelni, vagy nem akarta kezelni. De azt hiszem, abszolút kellene. Amikor társadalmilag rossz megítélés alatt van egy szervezet, akkor kell benne találni olyan pozitív dolgokat, amikhez kötődni lehet. Ez lehet például egy ismert rendőr, egy ismert személy. Nyugodtan beleférne. Ezt ki kéne alakítani most is.

Klikk!

És a most lezárt Zsanett-ügyről milyen véleménnyel van?

A Zsanett-ügy politikai ügy, nem rendőrségi. Az számomra abszurd, hogy felállítanak egy rendőri vezetést azért, mert valaki beterhel akárhány rendőrt. Azért ez tragikus dolog. Sajnos mutatja a rendőrség állapotát, hogy hogyan gondolkodik a társadalom a rendőrségről. Meggyőződésem, hogy senki nem gondolta, vagy csak nagyon kevesen, hogy ártatlanok a rendőrök. A társadalom kimondta az ítéletet: itt bűnöző rendőrök vannak. Ez borzasztó, erre nagyon oda kell figyelni, ez intő jel, hogy milyen helyzetben van ma a magyar rendőrség.

Az átpolitizálódás miatt?

Nemcsak a politika, hanem hogy a társadalom nem azt mondta, szegény rendőrök, hanem azonnal kikiáltotta a rendőröket bűnösnek úgy, hogy meg sem hallgatták a rendőröket, úgy, hogy el sem jutották odáig, hogy azt tudják mondani: "Á, ez hülyeség, mert egy hazudós csajról van szó". Azonnal azt mondta mindenki: "A fenébe, ez a rendőrség ilyen". Ez mutatja a társadalmi megítélést. Ez borzasztó.

És ön nem akar külső segítőként szerepelni?

Ez azért érdekes, mert az ember önként nem ajánlkozik. Tehát, ha nem akarják és nem szeretné a rendőri vezetés, hogy szerepeljen, hogy segítsen, akkor ez nem fog megtörténni soha.

És ha hívnák?

Nyilván van olyan felkérés, amire nem lehet nemet mondani, sőt az ember szívesen mondana igent, na de hát én nem hiszem, hogy ez bekövetkezik. Nem szeretné ez a rendőrség az én személyemet.