Edvin Marton egy Bissau-guineai rendszámú Nissan 350Z-vel közlekedik. A gépjárművet attól függetlenül, hogy Edvin guineai állampolgár is, honosítania kell, mert nehezen hihető, hogy fél életét az afrikai országban tölti. Azzal, hogy nem magyar rendszámmal közlekedik, eddig legalább 5 millió forintot spórolt.

Edvin Marton augusztusban a kisudvarnoki falunapi mulatságra egy Nissan 350Z-vel érkezett. Az autó rendszámának kiadója a nyugat-afrikai Bissau-Guinea, amit meg is örökített egy odalátogató. A művész 23-án 21 órakor lépett fel, hogy hegedűs- és fényshow-val szórakoztassa az egybegyűlteket. Ezt követően távozott a helyszínről.

Mikor Edvin Marton arról kérdeztük, hogy valójában az ő tulajdonában áll-e a személygépjármű, annyit válaszolt: "nem kívánok rá reagálni, mert akkor további kérdések következnének." Mint az tavaly októberben kiderült, a hegedűs nemcsak magyar, de guineai állampolgár is. Az ok akkor ekképpen szólt: mivel rendszeresen segít a harmadik világnak, ennek könnyebbé tételéért guineai állampolgárságot kért, és kapott is. Akkor a TV2 Aktív című műsorában a hegedűművész elmondta, segélycsomagot szokott küldeni az afrikaiaknak, mert egyszer egy maláriás lány esete annyira megérintette, hogy azóta mindig vissza akar térni a kontinensre.

Sípos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője szerint a művésznek, függetlenül attól, hogy hány országnak az állampolgára, ha életvitelszerűen Magyarországon tartózkodik, honosítania kell a gépjárművet. A jármű, amit a Totalcar nem győzött dicsérni, 11 millióért szerezhető be hazánkban. Az áfa ebből 1.8 millió forint, de 3,2 millió forint a regisztrációs adóval is sújtják. Ráadásul pusztán a becsületességén múlik, hogy fizet-e a parkolásért, illetve az autópályán, hiszen egyik cég sem fog felszólításokat küldeni Afrikába, mert felesleges és emellett igen költséges is lenne. A teljesítményalapú adót is megússza a tulajdonos, ami egy ilyen típusú autónál évente mintegy 70 ezer forint.

Felmerül persze az is, hogy az afrikai országban működik-e a kötelező biztosítás rendszere, ha igen, fizeti-e azt a tulajdonos, mert ha Edvin Marton valakit letarol, könnyen pórul járhat. Ráadásul a guineaiak, mint az a külügyminisztérium oldalán is olvasható, körültekintés nélkül vezetnek, az utak pedig - különösen a nagyobb városokon kívül - rosszak, éjszaka nem is javasolják a városok elhagyását. A beutazáshoz vízum szükséges és azt is érdemes még tudni a vidékről, hogy kiemelkedően magas a malária és AIDS fertőzöttek száma.

A törvény vas ökle lesújt

Tény, hogy a külföldi rendszámú, magyar állampolgár által használt személygépjárművek, az adóterhek alól jelenthetnek kibúvót. A szlovák rendszám az utóbbi évek nagy slágere, mert kisebb adótélellel és regisztrációs adó nélkül lehet forgalomba hozni az autót. Jelenleg Magyarországon egy magyar állampolgár legfeljebb harminc napot autózhat külföldi rendszámú kocsival, utána honosítania kell a járművet, ez alól kivételt jelent, ha külföldön tölt minimum fél évet.

A VPOP még augusztusban hajtóvadászatot indított a visszaélőkkel szemben és a mai napig rendszeresen igazoltatják őket. Ha valakiről kiderül, hogy magyar, és csak ideiglenes lakhelye van Szlovákiában, vagy csak a cége telephelye van bejelentve oda, adó- és vámellenőrzésre számíthat - mondta Sípos Jenő még nyár végén. Ezt az eljárást - a szóvivő szerint - más országok rendszámtábláira is kiterjesztették.