Egerszegi nem tervez előre

dr
2007.06.15. 08:31
Minden idők legeredményesebb magyar sportolója most pótolja mindazt, ami eddig kimaradt az életéből. Nem tervez előre, inkább minden pillanatot élvez, amit három gyermekével tölthet.

Nem nagyon adsz interjút. Miért?

Akkor szerepeljen valaki az újságban, ha történik vele valami. Karácsony környékén szoktam eszébe jutni a sajtónak. Olyankor elég sok újság megkeres.

Miért vállaltál el tévéreklámot, ha nem szeretsz szerepelni?

Megkerestek mosóportól kezdve mindennel. Nem volt olyan, amit szívesen reklámoztam volna, de ezt a joghurtot tényleg szeretjük.

Nehéz volt élsportolóból családanyává változni?

Nem. Kiskoromban már pontosan elterveztem, hogy 18 éves koromig úszom, 22 évesen férjhez megyek, és egy fiút, meg egy lányt szülök. Bár négy évet csúsztam vele, mert csak 22 évesen hagytam abba az úszást és 25 évesen mentem férjhez, de végül is megcsináltam.

Klasszikus családi felállás a tietek?

A férjem a családfő. Én még az érmeimet sem tettem ki. Nem akarom, hogy lássák, mennyi kupám van. Ádám a pénzkereső, én meg a gyerekekkel vagyok. Őt ritkábban látják, talán ezért is hallgatnak rá jobban. Néha meg is fordul a fejemben, hogy egyáltalán számítok-e nekik, mert akkor fogadnak inkább szót, ha ő fegyelmezi őket.

Tervezed, hogy visszamész dolgozni?

Ez nehéz kérdés. Bálint szeptemberben lesz iskolás, Barnus még óvodás. Nem tudom, meddig leszek itthon, de most nem tudnék visszamenni dolgozni. Ősztől Bálinttal is tanulni kell.

Van terved a jövőre nézve?

Jelen pillanatban nincs, de úgy vagyok vele, hogy inkább azt élem meg, ami most van, mert ezekre emlékszem majd vissza. Olyan gyorsan elmennek ezek az évek, és én minden pillanatát szeretném kiélvezni.

Nem gondoltál arra, hogy taníts?

Nem biztos, hogy alkalmas lennek rá.

Te könnyen átálltál a civil életre. Van, aki nem ilyen szerencsés. Hogyan lehet felkészülni a változásra?

Többféle ember van. Ha az adott sportoló figyelemfüggő, és befejezi a sportkarriert, abba belebetegszik. Igazából senkit nem is lehet felkészíteni erre. Más az életük. Ilyen téren szerencsés vagyok, mert nem voltam sosem szereplős típus. Alig vártam, hogy megszűnjön a rivaldafény, és élhessem a kis életemet.

Mit volt a legnehezebb megszokni?

Mikor edzőtáborba mentünk, akkor minden elintéztek helyettünk, nekünk csak edzeni kellett. Mikor abbahagytam sportot, rájöttem, hogy nem ilyen egyszerűen mennek a dolgok. Kell szállást foglalni, meg kell szervezni egy utazást.

Nézze meg képeinket!

Sok helyen jártál, amíg sportoltál. Ténylegesen mennyit láttál a világból?

Mikor versenyek voltak, nem tudtunk várost nézni. Az edzőtáborban voltak hétvégék arra, hogy kiránduljunk, de volt olyan hely, ahol csak az uszodát láttuk. Róma és Monte Carlo ilyen volt. De Rómát azóta bepótoltam.

Miben hasonlítanak rád a gyerekek?

Bálintban felfedeztem a mostani önmagam, Barnusban pedig a gyerekkori énemet látom. Bárminek tud örülni, és amit kap, azt hordozza is magával. Zizike meg érdekes személyiség. A két bátyja ellenére tiszta nő. Ha elesik, nem sír. Barnussal nagyon egymásra találtak, Bálint kicsit kívülálló hozzájuk képest.

Nem hiányzik a mindennapi mozgás?

Reggelente általában tornázom a pincében. Van ott egy ellipszistrénerem, ami karra és hasizomra is nagyon jó. Amikor abbahagytam a sportot, akkor jólesett semmit se csinálni. Most viszont jólesik mozogni.