Miről blogol Császár Előd, miért bukolikus a honlapja, mi a helyzet a bírósági pereivel és miért hívta fel Paul van Dyk? És tényleg, miért ül szalmakazlak és vízesések előtt? Válaszok égető kérdésekre.

Mivel elektronikus hírújság a Velvet, melytől a blogger-szcéna sem áll távol, kezdjük is egy vonatkozó hírrel: Császár Előd egy hete blogol. Nemrég ugyanis egy nagyobb szabású weboldal-átalakítási projektbe kezdett, és mostantól személyesen frissíti oldalát.

Csak semmi személyeskedés, visszafogott szalmabálák

Elmondása alapján úgy tűnik azonban, nem arról fogunk olvasni, hány centit nőtt a konyhaablakban elhelyezett kaktusza, inkább rádióműsorainak tracklistáit akarja ebben a formában is publikálni, "híreket mondani" valamint külföldi fellépéseinek képeit dokumentálni. Ahol jobbára Shane 54 néven ismerik.

#alt#

Előd benyomásait egyébként időnként képregény formájában is rögzíti a neten, mivel ezt a kifejezési formát egy univerzális műfajnak tartja.

Megkérdeztük azt is, miért bukolikus szalmakazalos kép köszönti a látogatót honlapján. Mint megtudtuk, Előd mindig is kedvelte a szalmabálákat, ezen kívül nagy Anton Corbijn rajongó. Szereti továbbá a nagy tereket, a Depeche Mode-ot és a U2-t és mindezek szerencsés találkozásából következett a kontrasztos tájkép a búzás-laptopos Előddel.

Paul van Dyk és a felkapott sound-ok

Császár Előd aka DJ Shane54-ről egyébként tudni lehet, hogy jóban van az elektronikus tánczenei színtér egyik - a véleményeket megosztó, de kétségkívül - legnagyobb alakjával, Paul van Dyk-kal, sőt dolgozott is vele. "Amikor felhívott telefonon, hogy az egyik produkciójához csináljak egy remixet, majdnem kiesett a kezemből a telefon. Mint kiderült, az egyik kedvence a Lenny Kravitz remixem, ezért érdekelte, mit tudnék kezdeni a dalával. Az elkészült felvételt végül két válogatásalbumára is rátette" - mesélte a szakmai egymásra találás körülményeit Császár Előd.

Mert Elődöt az utóbbi időben inkább notebokkal és nem mikrofonnal lehet látni, pedig mint megtudtuk, azért ma is énekel még néha, főleg elektronikus zenei vonalon. "Az egyetlen baj azzal a stílussal, amit művelek, hogy általában véve kevesebb az időtálló produkció, a többség nem az örökkévalóságnak készül. Mindig van egy jó sound, amit felkapnak és mindenki ugyanazt hajszolja. Viszont az itt is igaz, hogy ami nagyon jó, sokáig tart" - vázolta fel az elektro-színtér sajátosságait.

Új klip Mester Tamással, természettel és playmate-tel

A bloggeres híren kívül a másik újdonság az, hogy Előd klipet forgatott, amit heteken belül bemutatnak: Mester Tamás Altass el című dalára készített dalt és videóklipet, melyben Mester Tamás is közreműködött. Az eredeti dal az 1993-as táncdalfesztiválon debütált. Amikor később összebarátkoztak, Előd nyaggatta az akkoriban tanítványokat is tartó Tamást, készítsenek belőle együtt egy számot és egy klipet. "Úgy vettük fel a klipet, ahogy a Star Wars werkfilmekben látszik: álltunk egy zöld stúdióban, a díszleteknek csak elemei láthatók a többi úgyis az animátorok dolga. A végén tátott szájjal néztem, hogy ott ülök két hatalmas vízesés között" - ismertette a forgatás körülményeit Császár Előd, majd megosztotta velünk, hogy mivel úgynevezett imidzs klipről van szó, nincs egyértelmű sztori.

Kocsis Orsi playmate-döntősnek például konkrétan annyi a szerepe, hogy folyik rá a víz, néha pedig sellő képében bukkan fel animált hajfürtökkel, de közös jelenetben nem szerepel egyik zenésszel sem. Mester Tamás is csak egy ázsiai hangulatú kertben látható egy londoni telefonfülke társaságában. Császár Előd reményei szerint a klipet két hét múlva mutatják be az egyetlen magyar zenecsatornán.

Nem a vezetésre koncentrál

#alt#

Kérdésünkre azt is elmondta, hogy munkájával kapcsolatos fellépésein kívül nem nagyon jár sehová, sokat dolgozik, bár épp túl van egy 2 és fél éves lemezkészítési perióduson. És mostanában kezd újra magára találni. Mint mondta, bírósági perei is lerendeződtek.

"Nincs az az isten, hogy engem kormány mögött lássanak" - mondta, és hozzátette, hogy júniusban felröppent híresztelésekkel ellentétben nem ő vezette azt az autót, ami Szegeden egy villamosmegállóba rohant. Bár úgy látja, egyes újságírók - a jóindulattal teletömött Velvet ez alól természetesen kivétel - örülnének, ha vezetni látnák, és cikkeiket ilyen címekkel láthatnák el: "Császár Előd jogosítványt kapott, vigyázzunk az utakon!"

"Most csak arra kell koncentrálnom, ami a feladatom" - zárta rövidre a múlt kérdéseit Császár Előd.